Οι 10 Καλυτερες Αποφασεις Που Μπορεις Να Παρεις Για Το Παιδι Σου Τη Φετινη Σχολικη Χρονια

Μετά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της περσινής δύσκολης σχολικής χρονιάς, είναι καιρός να πάρουμε μία ανάσα! Ας σκεφτεί καθένας μας τι κατάφερε στον τομέα της ανατροφής παιδιών, τι κάναμε σωστά, τι λειτούργησε και τι βοήθησε τα παιδιά μας και εμάς. Συχνά εμείς οι γονείς έχουμε την τάση να είμαστε επικριτικοί τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τα παιδιά μας.
Φέτος, καθώς ξεκινάει η νέα σχολική ας επικεντρωθούμε στο τι θέλουμε να κάνουμε σωστά για να βοηθήσουμε την εξέλιξη του παιδιού μας, σε όποια ηλικία και αν είναι αυτό.

10 Αποφάσεις για τον Τρόπο που θα Φερθούμε στο Παιδί μας τη Φετινή Σχολική Χρονιά

1. Να λες ΝΑΙ πιο συχνά. Να λες «ναι» όταν το παιδί σου ζητάει να κάνετε πράγματα μαζί, να λες «ναι» στον ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου. Να λες «ναι» όταν το παιδί σου επιθυμεί να μάθει νέα πράγματα ή να ασχοληθεί με σπορ, άθληση και κίνηση.

2. Να λες ΟΧΙ πιο συχνά. Μάθε να λες «όχι» στο παιδί σου όταν σου ζητάει το κινητό σου, όταν ζητάει να παίξει με τις ώρες ηλεκτρονικά, όταν θέλει να γίνει το δικό του χωρίς να σκέφτεται τις επιθυμίες ή τις ανάγκες της υπόλοιπης οικογένειας.

απορίες παιδιού

3. Να ανησυχείς λιγότερο. Δε χρειάζεται να φωνάζεις διαρκώς στο παιδί σου «μη», να του λες να μη μην πιεί κρύο νερό ή να πάρει ζακέτα ή να προσέχει να μην πέσει/να μην χτυπήσει, κλπ. Δώσε γενικές οδηγίες ασφάλειας, αλλά άφησε το παιδί να ζήσει και να δράσει χωρίς τη δική σου συνεχή αγωνία.

4. Να ακούς περισσότερο και να μιλάς λιγότερο. Κάνε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου «τι συναισθήματα ένιωσες σήμερα;», «ποιο ήταν ένα ενδιαφέρον πράγμα που έγινε σήμερα στη μέρα σου;», «ποια είναι τα σχέδια σου;» και άκουσε τι έχει να σου πει το παιδί σου. Ειδικά στην προεφηβεία και την εφηβεία αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική επικοινωνίας.

5. Να διαπραγματεύεσαι λιγότερο και να εξηγείς περισσότερο.; Κάθε παιδί, μικρότερο ή μεγαλύτερο, χρειάζεται να καταλάβει το σκεπτικό των γονιών του πίσω από κάτι που στο ίδιο ακούγεται ως αυθαίρετη απόφαση. Εξήγησε στο παιδί σου τι περιμένεις από αυτό, για ποιο λόγο παίρνεις κάποιες αποφάσεις και ότι πρωταρχικά νοιάζεσαι για την υγεία και την ασφάλεια του, που είναι και ο γνώμονας για πολλές αποφάσεις σου.

6. Να τιμωρείς λιγότερο. Να θυμάσαι ότι με την τιμωρία απλώς καταστέλλεις μία άσχημη συμπεριφορά για λίγο, αλλά στην πραγματικότητα δε διδάσκεις ποιο είναι το σωστό.

7. Να επιβραβεύεις περισσότερο. Η επιβράβευση δεν πρέπει να είναι με δώρα, αλλά με την προσοχή και το «μπράβο» που δίνεις στο παιδί. Μάθε να παρατηρείς πότε κάνει κάτι σωστά και πότε η συμπεριφορά του είναι σωστή και αναγνώρισε το: δείξε του αγάπη, προσοχή, αναγνώριση, εκτίμηση, επιβεβαίωση. Και ΝΑΙ, αυτή η στρατηγική λειτουργεί θαυμάσια και στην εφηβεία!

8. Να περιμένεις κάτι περισσότερο. Φέτος να περιμένεις κάτι περισσότερο από το παιδί σου: να αναλάβει να στρώνει το κρεβάτι του, να βοηθάει στο στρώσιμο/ξεστρώσιμο του τραπεζιού, να διαβάσει 2-3 βιβλία για ευχαρίστηση, κοκ.

9. Να περιμένεις κάτι λιγότερο. Μην περιμένεις να λιώνει το παιδί καθημερινά σε διαβάσματα, εξωσχολικά, φροντιστήρια και μαθήματα. Άσε το παιδί να κάνει διάλειμμα, να ξεκουραστεί, ακόμα και αν πρόκειται να βαρεθεί. Γιατί ένα ξεκούραστο παιδί μαθαίνει καλύτερα, συγκεντρώνεται περισσότερο, συγκρατεί περισσότερες πληροφορίες και αποδίδει καλύτερα από ένα κουρασμένο και στρεσαρισμένο παιδί.

10. Να καλλιεργήσεις περισσότερη συναισθηματική σύνδεση. Δώσε χρόνο στις δικές σου φιλίες, σε συγγενικά σου πρόσωπα, στην οικογένειά σου. Όλες οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η ευτυχία βρίσκεται στις όμορφες και ζεστές σχέσεις. Καλλιέργησε εσύ τις δικές σου και έτσι δείξε στο παιδί σου τι χρειάζεται να κάνει κι αυτό με τις δικές του σχέσεις.


Θυμηθείτε να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα στο Facebook
https://www.facebook.com/lvarvogli να κάνετε like και να συζητήσουμε!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
Δρ Λίζα
Ψυχολόγος- Συγγραφέας


Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα βιβλία μου που κυκλοφορούν απο τις εκδόσεις mamaya απο τη νέα σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-6 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
vivlio, psyxologia, liza, varvogli, mamayabooks, aytovoithia,
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
Καταπληκτική μαμά 9-12

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *