10 Πράγματα που ΔΕΝ Κάνουν οι Χαρούμενοι Άνθρωποι

Και Επίσης Διδάσκουν τα Παιδιά τους να ΜΗΝ τα Κάνουν

 

«Είναι βλακείες αυτά που λένε ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι».

Μάλιστα, το διάβασα τις προάλλες σε μία ανάρτηση στο Facebook.

Μία κυρία πολύ θυμωμένη και καθόλου χαρούμενη τα είχε βάλει με όλους εμάς που έχουμε σπουδάσει την επιστήμη της θετικής ψυχολογίας.

Η κυρία αυτή, εκτός από θυμωμένη, ήταν όμως και αδιάβαστη. Ξέρουμε από επιστημονικές έρευνες σε χιλιάδες άτομα διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων ότι το να είμαστε χαρούμενοι, συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ψυχική και σωματική, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας.

Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι όταν λέμε να είμαστε χαρούμενοι δεν εννοούμε να είμαστε κλόουν της ζωής ή κωμικοί (αφήστε που και οι δύο κατηγορίες επαγγελμάτων κρύβουν από κάτω πολύ ανθρώπινο πόνο, λύπη, ακόμα και κατάθλιψη).

Το να είμαστε σε γενικές γραμμές χαρούμενοι είναι να έχουμε θετική διάθεση, αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής, να επενδύουμε σε θετικούς ανθρώπους και σχέσεις και να είμαστε ήρεμοι και ισορροπημένοι. Αυτός είναι ο χαρούμενος άνθρωπος, όχι αυτός που κέρδισε το λαχείο.

Γιατί; Επειδή αυτός που κέρδισε το λαχείο θα χαρεί, αλλά μέσα σε ένα χρόνο θα είναι στο ίδιο επίπεδο ψυχικής διάθεσης που ήταν και τη μέρα πριν κερδίσει το λαχείο!

Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που οι χαρούμενοι άνθρωποι ΔΕΝ κάνουν:

  1. Δεν ασχολούνται με το να κατηγορούν και να κουτσομπολεύουν τους γύρω τους. Αυτό δεν του αφορά. Δε κάνουν συγκρίσεις, τι έχει ο άλλος που δεν το έχω εγώ, ή, ακόμα χειρότερα «γιατί αυτός και όχι εγώ» και στο έπακρο, «να μην έχει ούτε αυτός ούτε εγώ». Αυτή η στάση ζωής είναι μίζερη. Δημιουργεί μια φυλακή αρνητικής διάθεσης και δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να ονειρεύεται, να βάζει στόχους και να χαράζει το μονοπάτι του.
  2. Δε βλέπουν τη ζωή απαισιόδοξα. Έχουν θετική, αισιόδοξη στάση ζωής και δε πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Φυσικά και αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, τη δυσκολία, ή το ζήτημα που έχει προκύψει, αλλά δε θεωρούν με τη μία ότι είναι άλυτο. Βλέπουν λύσεις και όχι προβλήματα. Θεωρούν ότι για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί υπάρχει και τρόπος να το διαχειριστούν. Και επειδή το πιστεύουν, τελικά βρίσκουν τον τρόπο! Και αυτό τροφοδοτεί τη θετική και αισιόδοξη στάση τους.
  3. Δεν είναι επικεντρωμένοι στο παρελθόν, αλλά ούτε και ανησυχούν διαρκώς για το μέλλον. Όταν σκέφτονται το παρελθόν προσπαθούν να αναλύσουν τα λάθη τους, να μάθουν κάτι από αυτά και να μην τα επαναλάβουν. Σίγουρα δεν αυτομαστιγώνονται! Επίσης, όταν σκέφτονται το μέλλον επικεντρώνονται στο να εκτιμήσουν διάφορες πιθανές καταστάσεις, να προετοιμαστούν, να έχουν ένα γενικό σχέδιο δράσης, αλλά και συγκεκριμένους στόχους. Κυρίως όμως ξέρουν να επικεντρώνονται στο παρόν, να εκτιμάνε τα όσα έχουν και όσα υπάρχουν στη ζωή τους.
  4. Δε παραπονιούνται και δε γκρινιάζουν όλη την ώρα. Ακόμα και αν έχουν κάποια δυσκολία ή κάποιο πρόβλημα, διατηρούν τη θετική διάθεση και αισιόδοξη στάση τους. Δε σχετίζονται με τους γύρω τους με γκρίνια, κάνοντας παράπονα για το τι δεν πάει καλά στη ζωή τους. Οι χαρούμενοι άνθρωποι δεν είναι βουτηγμένοι στη λίμνη της αυτολύπησης, έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη, του αυτοσεβασμού και της αίσθησης της προσωπικής τους αξίας.
  5. Δεν περιμένουν να τους πει κάποιος άλλος ποια είναι η προσωπική τους αξία. Έχουν εσωτερική αυτοπεποίθηση, που απορρέει από τη γνώση για τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν τις αξίες τους και πίστη στον εαυτό τους, οπότε δεν περιμένουν από τρίτους να τους πούνε «μπράβο» για να νιώσουν καλά. Ξέρουν ότι δε μπορεί να είναι αρεστοί σε όλους, καταλαβαίνουν ότι οι άλλοι έχουν τα δικά τους θέματα και έτσι μπορεί να τους κρίνουν αρνητικά, αλλά αυτό δεν τους νοιάζει. Οι χαρούμενοι άνθρωποι δεν αναλώνονται να αναρωτιούνται «γιατί είπε αυτός το τάδε πράγμα για εμένα», ή «πώς θα κάνω αυτό τον άνθρωπο να δει ότι αξίζω». Αν ο άλλος δε βλέπει ότι αξίζετε, το πρόβλημα το έχει ο άλλος, όχι εσείς. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν μια εσωτερική πυξίδα και με αυτή πορεύονται.
  6. Δεν είναι κολλημένοι στο κινητό τους και την τεχνολογία. Ξέρουν ότι η ζωή είναι εκεί έξω, στις ανθρώπινες σχέσεις που είναι πρόσωπο-με-πρόσωπο, ψυχή-με-ψυχή και επενδύουν σε αυτές. Δε νοιάζονται να ανεβάσουν μια πολύ ωραία φωτογραφία για να δείξουν σε τρίτους τι καλά που περνάνε οι ίδιοι, δεν ενδιαφέρονται για το πόσα likes πήρε η φωτογραφία, και σκάνε για το ότι κάποιος έκανε κάτι που οι ίδιοι δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν. Με δυο λόγια, οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν βρει τις ισορροπίες μέσα τους και δε χρειάζεται να περιμένουν από εξωτερικά γεγονότα να γίνουν χαρούμενοι.
  7. Δε δίνουν υπερβολική αξία στα υλικά αγαθά. Φυσικά και εκτιμούν τα όσα έχουν, ενδεχομένως προσπαθούν για το κάτι παραπάνω, αλλά τα υλικά αγαθά δεν είναι ο κεντρικός άξονας της ζωής τους. Δίνουν περισσότερη σημασία στις καλές σχέσεις αλλά και στις ωραίες εμπειρίες και από αυτούς τους δύο τομείς αντλούν χαρά.
  8. Δε μένουν με τοξικούς ανθρώπους για μεγάλο διάστημα. Κάποιες φορές φυσικά πρέπει κανείς να ανεχτεί τοξικά άτομα γύρω του, να τους δώσει μια ευκαιρία και να διαπιστώσει αν πράγματι είναι τοξικά ή αν απλώς περνάνε μια δύσκολη φάση και έχουν κακή συμπεριφορά. Αλλά όταν καταλήξουν ότι ο άλλος είναι τοξικός και δημιουργεί αρνητικό περιβάλλον, τότε ξέρουν ότι έφτασε η ώρα να φύγουν, ακόμα και αν αυτό είναι δύσκολο ή πονάει. Έτσι, χωρίζουν από τον/τη σύζυγο που είναι συναισθηματικό βαμπίρ και τους ρουφάει την ενέργεια, φεύγουν από τη δουλειά που έχει αρνητικό κλίμα, αποφεύγουν τις οικογενειακές επισκέψεις και φιλικές σχέσεις που έχουν μόνο τοξικότητα και αρνητισμό. Με δυο λόγια, οι χαρούμενοι άνθρωποι δεν επιτρέπουν στους άλλους να τους μετατρέψουν σε θύματα.
  9. Δεν αντιστέκονται στην αλήθεια, αλλά την αποδέχονται. Έτσι, καταρχήν δε λένε ψέματα στον εαυτό τους, δε χρυσώνουν το χάπι, δεν αυτοπαραμυθιάζονται για να μη ξεβολευτούν. Αντιλαμβάνονται πώς έχουν τα πράγματα και παίρνουν τις αποφάσεις τους με βάση τα γεγονότα, όχι το συναίσθημα της στιγμής. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι φεύγουν από μία κακή σχέση, ή ότι αντιλαμβάνονται τα δικά τους λάθη και το δικό τους μερτικό ευθύνης και κάνουν μια προσπάθεια να διορθωθούν. Και φυσικά δε λένε ψέματα στους άλλους, ούτε και παρουσιάζουν τον εαυτό τους διαφορετικά από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.
  10. Δε ξεχνούν να επενδύουν στην αυτοφροντίδα τους. Φροντίζουν να ξεκουράζονται, να τρώνε σωστά, να κινούνται, να χαλαρώνουν, να έχουν όμορφες σχέσεις με θετικούς ανθρώπους, να έχουν χόμπι και ενδιαφέροντα.

Πάντα θα βρεθούν συναισθηματικά βαμπίρ που μας στερούν την χαρά από τη ζωή μας. Μάθετε πώς να τα αντιμετωπίσετε στο βιβλίο μου “Συναισθηματικά Βαμπίρ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya