10 Πράγματα που ΔΕΝ Κάνουν οι Χαρούμενοι Άνθρωποι για να Έχουν Ψυχική Ηρεμία

άσε πίσω συναισθηματικό τραύμα

Ποιος άνθρωπος δε θέλει περισσότερη χαρά και ψυχική ηρεμία στη ζωή του; Συνήθως λέμε τι πρέπει να κάνει κανείς για να τα κατακτήσει. Εδώ θα σου πω μερικούς απλούς τρόπους του τι να αποφύγεις και τι να σταματήσεις να κάνεις για να έχεις περισσότερη χαρά και ψυχική ηρεμία.

1. ΔΕΝ ασχολούνται με τοξικούς ανθρώπους

Φυσικά αυτό είναι ευκολότερο να το πει κανείς και δυσκολότερο να το κάνει, αλλά χρειάζεται λίγη εξάσκηση! Επειδή δεν είναι δυνατό να εξαλείψεις εντελώς τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου, καλό είναι να σταματήσεις να τους δίνεις και πολύ σημασία. Απλώς πες στον εαυτό σου «Να πάλι το Χ τοξικό άτομο. Δε θα το αφήσω να με επηρεάσει». Μπορείς να αποφύγεις τα τηλεφωνήματα και τις εξόδους με τοξικούς «φίλους» και να προτιμήσεις θετικά άτομα.

2. ΔΕΝ αναλώνονται στον να κατηγορούν συνέχεια τον εαυτό τους

Ενώ η αυτοκριτική είναι καλό και χρήσιμο πράγμα, το να το παρακάνεις και να αυτομαστιγώνεσαι και να αναλαμβάνεις ευθύνες που δεν είναι δικές σου δεν πρόκειται να σου λύσει κανένα πρόβλημα ούτε να σου κάνει τη ζωή καλύτερη. Να θυμάσαι ότι δεν είναι τα πάντα στο χέρι σου, δε μπορείς να ελέγξεις το κάθε τι- αλλά μπορείς να ελέγξεις το πώς θα αντιδράσεις όταν συμβεί κάτι άσχημο. Έτσι, έχει ευθύνη για τις επιλογές σου, αλλά δεν ευθύνεσαι για την οικονομία της χώρας, τον καιρό ή τις επιλογές των ανθρώπων γύρω σου.

3. ΔΕΝ κυνηγάνε την ευτυχία

Προσοχή στη διατύπωση! Δεν είπα ότι δε θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, σημείωσα ότι δεν κυνηγάνε την ευτυχία σε βαθμό που να βάζουν τρικλοποδιά στον ίδιο τους τον εαυτό. Ξέρουν να αναγνωρίζουν και να εκτιμάνε τις μικρές θετικές στιγμές, να τις απολαμβάνουν, αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά δεν τα βάφον μαύρα. Ξέρουν ότι και αυτό θα περάσει. Επενδύουν σε καλές σχέσεις, στους στόχους τους και ξέρουν να ζουν στο σήμερα, δημιουργώντας παράλληλα για το αύριο.

4. ΔΕΝ μένουν στα ίδια και τα ίδια

Όσο βολικό και αν είναι το να παραμένει κανείς στο οικείο του περιβάλλον και σε γνωστές καταστάσεις, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι αυτό δεν προάγει την ευτυχία, τη χαρά και την ψυχική δύναμη. Όταν κανείς παίρνει ρίσκα, αντιμετωπίζει δυσκολίες, τις ξεπερνάει, «ψήνεται» στη ζωή και αποκτά αυτοπεποίθηση και ψυχική δύναμη.

5. ΔΕΝ έχουν νοοτροπία θύματος

Δε γκρινιάζουν, δε κλαίγονται, δεν κατηγορούν τους άλλους για τα στραβά και τα ανάποδα στη δική τους ζωή και δεν παίρνουν τον ρόλο του θύματος για να τους λυπηθούν οι άλλοι. Αντίθετα, έχουν ενεργητική στάση ζωής, παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, είτε φταίνε οι άλλοι είτε οι ίδιοι για τα προβλήματά τους και βάζουν στόχους για να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες.

6. ΔΕΝ προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους άλλους

Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν ότι η ευτυχία, η ψυχική ισορροπία και η ωραία ζωή βρίσκεται καταρχήν εσωτερικά, στον ίδιο τους τον εαυτό και σε ισορροπημένες σχέσεις με κοντινούς τους ανθρώπους. Δε γίνονται δέσμιοι της γνώμης των άλλων και ζουν σύμφωνα με τα δικά τους στάνταρ και αξίες.

7. ΔΕΝ είναι τελειομανείς

Φυσικά και είναι υγιές το να προσπαθεί κανείς για το καλύτερο, να μην κάνει μισές ή τσαπατσούλικες δουλειές! Όμως, χρειάζεται ένα μέτρο ώστε να μην κυνηγάει διαρκώς το άπιαστο «τέλειο», γιατί έτσι ποτέ δε θα νιώσει όμορφα. Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν ότι τα λάθη είναι μέσα στη ζωή, δε τα φοβούνται και έχουν θετική προσέγγιση σε αυτά που τους συμβαίνουν στη ζωή τους.

8. ΔΕΝ κρατάνε μανιάτικο

Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν ότι το να κρατάνε μούτρα και μανιάτικο και να πεισμώνουν δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση που τους ενοχλεί. Αντίθετα, με αυτό τον τρόπο συντηρεί κανείς μόνο αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις, οπότε η ζωή του τελματώνει. Οι χαρούμενοι άνθρωποι διοχετεύουν την ενέργειά τους σε σημαντικότερα πράγματα που τους προσφέρουν κάτι θετικό και όμορφο.

9. ΔΕΝ δίνουν μεγάλη σημασία στα υλικά αγαθά

Οι χαρούμενοι άνθρωποι που επιθυμούν να έχουν και την ψυχική τους ηρεμία ξέρουν ότι η πεμπτουσία της ζωής δε βρίσκεται στα υλικά αγαθά. Έχουν αξίες και προτεραιότητες που δε σχετίζονται με το τι έχουν, αλλά με το πώς είναι οι ίδιοι σαν άνθρωποι και τι είδους σχέσεις έχουν. Γνωρίζουν ότι πάντα θα υπάρχει κάτι περισσότερο ή καλύτερο ή απλώς διαφορετικό από αυτό που οι ίδιοι έχουν, οπότε δεν πολυσκάνε για τα υλικά αγαθά και δε θεωρούν ότι αυτά θα τους φέρουν ευτυχία στη ζωή τους.

10. ΔΕΝ φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια ή συνεργασία

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει πότε χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου άλλου ή να συνεργαστεί με ένα άλλο άτομο προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Αν έχει κανείς ψωροπερηφάνεια, δεν μπορεί να είναι ανοιχτός στο να παραδεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια και έτσι τελματώνει. Οι χαρούμενοι άνθρωποι περιβάλλουν τον εαυτό τους με άλλους θετικούς ανθρώπους και θεωρούν την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλοβοήθεια σημαντικά και φυσιολογικά.


Το άρθρο αυτό έχει δημοσιευτει ως ειδικό υλικό για όλους εσάς που έχετε εγγραφεί στη λίστα αλληλογραφίας μου.

Αν πιστεύετε ότι κάποιος/α φίλος/η σας ενδιαφέρεται για το άρθρο αυτό, στείλτε το του/της ή μοιραστείτε το στα social

Αν δεν είστε ήδη εγγεγραμμένοι, αλλά θέλετε να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα μου, κάνετε παρακάτω εγγραφή:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *