12 Κλειδιά για να Μάθετε να Αποδέχεστε τον Εαυτό σας

Για πολλούς ανθρώπους το να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να μιλήσουν γι’ αυτόν θετικά είναι δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι λένε μέσα στη μέρα τους «είμαι χαζή», «είμαι αποτυχημένος», «μόνο σε μένα συμβαίνουν αυτά τα στραβά και ανάποδα γιατί το αξίζω», κλπ.
Αν όμως δεν αποδέχεστε εσείς τον ίδιο σας τον εαυτό, πώς θα σας δουν θετικά και θα σας αποδεχτούν οι άλλοι; Εδώ σας παρουσιάζω 12 τεκμηριωμένες τεχνικές για να μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας και να χτίσετε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σας.

1. Βάλτε έναν στόχο

Για να καλλιεργήσετε αποδοχή του εαυτού σας, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να ξεκινήσετε με το να το βάλετε στόχο! Όχι απλώς να το πείτε και να ξεχαστείτε, αλλά συνειδητά να επιλέξετε να μετατοπίσετε τη σκέψη σας από την αυτοκριτική, την αυτοκατηγόρια την αμφιβολία και τη ντροπή σε μία ανώτερη σφαίρα αυτοαποδοχής, καλοσύνης, ανεκτικότητας και εμπιστοσύνης. Το να μισείτε τον εαυτό σας δεν πρόκειται να σας κάνει να αλλάξετε ούτε να έχετε καλύτερη ζωή. Οπότε βάλτε στόχο την εσωτερική σας αλλαγή.

2. Σημειώστε τα θετικά σας στοιχεία

Το λέω και το ξαναλέω, αλλά είναι αληθινό και στενάχωρο: στη δουλειά μου, όταν ρωτάω τους πελάτες μου να μου πουν τα ελαττώματα τους, μου αραδιάζουν δεκάδες από αυτά. Αντίθετα, όταν τους ρωτήσω για τα προτερήματά τους κολλάνε, και συχνά δε μπορούν να μου πουν αυθόρμητα ούτε ένα! Βάλτε προτεραιότητα λοιπόν να κάνετε μια λίστα με τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας, αυτά που σας ξεχωρίζουν ως άνθρωπο.

3. Σημειώστε τα εμπόδια που έχετε ξεπεράσει

Μη μείνετε απλώς σε αυτά που έχετε πετύχει, αλλά πάτε βαθύτερα και σημειώστε όλα όσα έχετε ξεπεράσει στη ζωή σας, μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, προβλήματα, τρικλοποδιές. Καταγράψτε τους στόχους που πετύχατε, τις φιλίες και τις σχέσεις που κάνατε, αλλά και το πώς αγγίξατε τις ζωής άλλων ανθρώπων.

4. Παρατηρήστε τους κοντινούς σας ανθρώπους

Αλήθεια, τι είδους άνθρωποι σας περιβάλλουν; Θετικοί; Αρνητικοί; Ουδέτεροι και αδιάφοροι; Ποιος σας μιλάει θετικά, σας στηρίζει, σας ενθαρρύνει, πιστεύει σε εσάς; Πόσοι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν στη ζωή σας; Ποιοι σας μιλάνε αρνητικά, σας ειρωνεύονται, σας μειώνουν, σας κοροϊδεύουν, δε πιστεύουν σε εσάς; Τι περιμένετε και δεν τους βγάζετε από τη ζωή σας;

5. Επιλέξτε το κοινωνικό περιβάλλον σας

Έχετε επιλογή! Μπορείτε να διαλέξετε και να βάλετε στη ζωή σας ανθρώπους θετικούς. Μπορείτε να επιλέξετε να κλείσετε τις πόρτες, να κόψετε την επικοινωνία -ή έστω να την μειώσετε- όσον αφορά τους αρνητικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Μάθετε να είστε κοντά σε άτομα που σας ενθαρρύνουν και σας υποστηρίζουν και ανταποδώστε το.

6. Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Αν διαρκώς μετανιώνετε για τα λάθη σας, αν χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο και αναμασάτε το παρελθόν σας, τότε σίγουρα δεν αποδέχεστε τον εαυτό σας και, φυσικά, με αυτή την τακτική δεν πρόκειται να τον αποδεχτείτε. Συγχωρήστε τον εαυτό σας, κοιτάξτε μπροστά και προχωρήστε.

7. Κάνετε τον εσωτερικό σας κριτή να σωπάσει

Ξέρετε, λέω γι’ αυτή τη μικρή εσωτερική φωνούλα, για την επικριτική φωνή που όλο σας κατηγορεί και σας κρίνει, που βλέπει μόνο τα αρνητικά σας και ποτέ τα θετικά. Πέστε της να σωπάσει και σταματήστε να της δίνετε σημασία. Δεν είναι η φωνή της λογικής, είναι η φωνή της κακής και άδικης αυτοκριτικής, αφού ποτέ δεν επισημαίνει τα θετικά. Για να το πετύχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία εμψυχωτική φράση, όπως «Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Πάντα προσπαθώ για το καλύτερο».

8. Θρηνείστε για τα χαμένα σας όνειρα

Αλλά αφού τα θρηνήσετε, κοιτάξτε μπροστά και θέστε νέους στόχους. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν τον εαυτό τους επειδή βλέπουν ότι δεν κατάφερε να πετύχει τα όσα ονειρευόταν και φανταζόταν ότι θα γίνουν όταν ήταν νεότεροι. Όσο δε μπορεί κανείς να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι τα νεανικά του όνειρα δεν έγινα πραγματικότητα, τόσο δεν αποδέχεται τον εαυτό του. Αυτό όμως είναι λάθος, αφού συχνά τα νεανικά όνειρα είναι ακριβώς αυτό: όνειρα, φαντασιώσεις, αλλά δεν πατάνε στην πραγματικότητα.

 

9. Συνειδητοποιείστε ότι αποδοχή δε σημαίνει ήττα

Το να κατανοήσετε ότι κάποια όνειρά σας δεν πραγματοποιήθηκαν, ότι δεν πετύχατε όλους σας τους στόχους, ότι κάνατε κάποια λάθη είναι σημαντικό. Αυτή η κατανόηση και αποδοχή είναι κλειδί για να τα βρείτε με τον εαυτό σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που δεν τα ελέγχουμε, συμβαίνουν παρά τη θέλησή μας και παρά τον προγραμματισμό και προετοιμασία μας. Ωστόσο, πάντα, σε κάθε περίπτωση, έχουμε δύναμη και έναν βαθμό ελέγχου- να κοντρολάρουμε τις δικές μας αντιδράσεις απέναντι στις καταστάσεις της ζωής.

10. Δείξτε καλοσύνη στον εαυτό σας

Αγκαλιάστε και φροντίστε τον εαυτό σας όπως θα κάνατε σε ένα μικρό μωράκι. Δείξτε αγάπη και καλοσύνη στον εαυτό σας, προσέξτε τον, δώστε του θετική προσοχή και αποδεχτείτε τόσο τις αδυναμίες όσο και τα θετικά σας σημεία. Κάντε πράγματα που σας αρέσουν και σας ευχαριστούν και σας βάζουν σε θετική τροχιά.

11. Βοηθήστε τους ανθρώπους γύρω σας

Κάντε μικρές καλές πράξεις και κάντε τον κόσμο γύρω σας λίγο καλύτερο. Δώστε τον χρόνο σας, την προσοχή σας σε ανθρώπους που τη ζητάνε, βοηθήστε κάποιον που έχει ανάγκη και συνειδητοποιήστε ότι η παρουσία σας έχει σημασία, είστε σημαντικό άτομο για τους άλλους γύρω σας.

12. Επικοινωνήστε με τον ανώτερο εαυτό σας

Αναζητήστε τον ανώτερο, τον καλύτερο εαυτό σας μέσα σας. Φανταστείτε ότι τον έχετε μπροστά σας και κουβεντιάζετε. Ζητήστε του τη συμβουλή του, τι να κάνετε σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει. Με αυτό τον τρόπο έρχεστε σε επαφή με τη δική σας εσωτερική πηγή σοφίας και την αξιοποιείτε πρακτικά στην καθημερινότητά σας.


Ξέρετε ότι η µέθοδος Mindfulness που διδάσκεται σε όλα τα µεγάλα πανεπιστήµια του κόσµου οδηγεί σε µείωση στεναχώριας και κατάθλιψης κατά 63% και µείωση άγχους κατά 58% στα άτομα που την εφαρμόζουν;
Στο βιβλίο μου Mindfulnes: βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου θα μάθετε πώς μπορεί να κάνει τη ζωή σας καλύτερη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *