15 τρόποι για να αγαπάς τον εαυτό σου

βρες εσωτερική δύναμη

Μπορείς να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου όταν δεν είσαι ευχαριστημένη μαζί του;

Μπορείς να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου όταν δε σου αρέσει αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη σου;

Μπορείς να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου όταν βρίσκεσαι σε ένα τοξικό και καταθλιπτικό περιβάλλον;

Μπορείς να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου όταν δεν έχεις θετικούς ανθρώπους γύρω σου;

Μπορείς να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου όταν οι άλλοι σου λένε ότι δεν αξίζεις;

ΝΑΙ! Μπορείς!

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αγαπάς τον εαυτό σου;

Δε φτάνει να σε αγαπάνε οι άλλοι; Μήπως πάλι είναι εγωιστικό να αγαπάς τον εαυτό σου; Η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι ίδια: Όχι!

Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε εσένα!

Τα οφέλη του να αγαπάς τον εαυτό σου

  • Αυτοπεποίθηση
  •  Αυτοεκτίμηση
  •  Καλύτερη διάθεση
  •  Αντικειμενική εκτίμηση των ικανοτήτων και των προτερημάτων σου
  •  Καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου δεν τον συγκρίνεις με άλλους

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου δεν ανησυχείς διαρκώς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα

15 τρόποι για να αγαπάς τον εαυτό σου

1. Μάθε να περνάς όμορφα με τον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να μάθεις να περνάς ωραία όταν είσαι μόνος σου, κάνοντας πράγματα που αγαπάς και αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σου. Αν διαρκώς αναζητάς παρέα, ακόμα και αν δεν σου πολυαρέσει, προκειμένου να μη μείνεις μόνος, αυτό δείχνει ότι δεν έχεις μάθει να εκτιμάς την αξία σου και να απολαμβάνεις την παρέα του εαυτού σου.

2. Κάνε μία βόλτα

Ένας απλός αλλά σημαντικός τρόπος να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου είναι κάνοντας μία βόλτα στη φύση. Αν μπορείς να ξεπεράσεις το σημείο που νιώθεις άνετα και να κάνεις την υπέρβασή σου, πήγαινε ένα ταξιδάκι μόνη σου. Με τη βόλτα ή το ταξίδι θα βγεις από τη ρουτίνα σου, θα ανακαλύψεις νέα πράγματα για τον εαυτό σου, και θα δώσεις μια άλλη διάσταση στη ζωή σου.

3. Συγχώρησε τον εαυτό σου για τα λάθη σου

Είναι εντελώς διαφορετικό το να αναμασάς τα λάθη σου και να αισθάνεσαι αυτολύπηση από το να καθίσεις να σκεφτείς αντικειμενικά που έκανες λάθος εκτιμήσεις ή κινήσεις και πού τα πράγματα ήταν εκτός του ελέγχου σου. Συγχώρησε τον εαυτό σου, δες τι μπορείς να μάθεις από τα λάθη σου και συνέχισε την πορεία σου.

4. Κάνε κάτι έξω από τα συνηθισμένα σου

Πάρε ένα μικρό ρίσκο, κάνε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο για εσένα, πες «ναι» εκεί που θα έλεγες «όχι», ή το αντίθετο. Δώσε στον εαυτό σου το στοιχείο της έκπληξης. Παρατήρησε τη νέα εμπειρία, το πώς αισθάνεσαι, μάθε κάτι καινούργια για εσένα.

5. Κράτησε ημερολόγιο

Αγόρασε ένα όμορφο τετράδιο, χρωματιστά στυλό και ξεκίνα να καταγράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Με αυτό τον τρόπο επεξεργάζεσαι τα αρνητικά συναισθήματα και εμπειρίες, ενώ παράλληλα μπορείς να επικεντρώνεσαι στα θετικά και τα όμορφα της ζωής σου. Η βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό σου και η αυτογνωσία είναι ένα υπέροχο δώρο ζωής!

6. «Άστο να πέσει χάμω…»

Σταμάτα να είσαι διαρκώς αυστηρός με τον εαυτό σου και δείξε λίγη… επιείκεια! Μην κατακρίνεις τις πράξεις και τα συναισθήματά σου όλη την ώρα, μη βλέπεις διαρκώς τα ελαττώματα και τα λάθη σου… Άσε κάποια πράγματα να περάσουν έτσι, όπως θα τα παράβλεπες σε έναν άνθρωπο που αγαπάς πολύ. Να θυμάσαι ότι ούτε εσύ, ούτε κανένας άλλος είναι τέλειος και αυτό είναι ΟΚ.

7. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου οριοθετώντας τους άλλους

Σταμάτα να γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν! Βάλε όρια! Δε χρειάζεται να κάνεις τα χατίρια ολωνών προκειμένου να σε αγαπούν. Μάθε να λες «όχι» εκεί που πρέπει και μην αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται. Να θυμάσαι ότι δεν είναι μόνο οι άλλοι προτεραιότητα, αλλά και ο εαυτός σου.

8. Κάνε μία λίστα με τις επιτυχίες σου

Συνήθως θυμόμαστε τα λάθη που κάναμε και αυτομαστιγωνόμαστε, ενώ πολύ εύκολα ξεχνάμε τις επιτυχίες μας. Για να αποβάλεις αυτή την κακή συνήθεια που δείχνει ότι δε συμπαθείς και πολύ τον εαυτό σου, θα χρειαστείς χαρτί και μολύβι, ή κάποιο ηλεκτρονικό μέσο. Κάνε μια λίστα με τις μικρές και μεγάλες επιτυχίες σου σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σου, χωρίς περιορισμό. Καθώς θα βλέπεις όσα έχεις πετύχει θα επικεντρώνεσαι στο καλό, το θετικό και τα προτερήματά σου κι έτσι θα αγαπήσεις τον εαυτό σου.

9. Δημιούργησε έναν οπτικό πίνακα με τους στόχους σου (vision board)

Σε έναν πίνακα από φελλό καρφίτσωσε φωτογραφίες από αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τους στόχους σου. Καθώς θα οπτικοποιείς τους στόχους σου θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ πιο εφικτοί απ’ ότι νόμιζες και θα έχεις μεγαλύτερο κίνητρο να τους πραγματοποιήσεις.

10. Να βρεις νέα ενδιαφέροντα

Τι είναι κάτι που ήθελες να κάνεις αλλά διαρκώς το ανέβαλες για κάποιον λόγο; Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να δοκιμάσει νέα πράγματα, φαγητά, ενδιαφέροντα, εμπειρίες… Ανακάλυψε νέες πτυχές του εαυτού σου μέσα από τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά σου. Έτσι κάνεις τη ζωή σου καλύτερη.

11. Μη βαριέσαι, δώσε στον εαυτό σου νέες προκλήσεις

Όταν δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε φυσικό είναι να βαριόμαστε και να «προκαλούμε» τον εαυτό μας με αρνητικές σκέψεις. Βγάλε τον εαυτό σου από το τέλμα της βαρεμάρας και της αδράνειας δίνοντάς του μικρές προ(σ)κλήσεις. Έτσι θα μάθεις τα όριά σου, τις ικανότητές σου και θα έχεις την εμπειρία της επιτυχίας αλλά και του ελέγχου της ζωής σου.

12. Να χαλαρώνεις

Μία σημαντική πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου είναι όταν του δίνεις διαλείμματα και του επιτρέπεις να ξεκουραστεί. Κάνε διάλειμμα από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου και αφιέρωσε χρόνο σε κάτι που σου αρέσει. Δώσε στον εαυτό σου την πολυτέλεια να μη σκέφτεται όσα σε ανησυχούν για μισή, μία ώρα και ξεκούρασε τον νου σου.

13. Αναγνώρισε τα επιτεύγματά σου

Είναι σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις τα μικρά και μεγάλα επιτεύγματά σου και να δίνεις στον εαυτό σου τα εύσημα! Μη λες «ήταν θέμα τύχης» όταν ήταν αποτέλεσμα της δικής σου δουλειάς και προετοιμασίας. Μάθε να αναγνωρίζεις την αξία σου και να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου.

liza, varvogli, psyxologia, psyxraimia, symvoules, psyxologos, mamayabooks, katapliktiki, mama, mpampas, goneis, paidia,

14. Να εμπιστεύεσαι την κρίση και το ένστικτό σου

Ένας άλλος σημαντικός τρόπος που δείχνεις με πράξεις την αγάπη σου προς τον εαυτό σου είναι όταν εμπιστεύεσαι την κρίση σου και το ένστικτό σου. Δε χρειάζεται να είσαι αναποφάσιστος, να ρωτάς εκατό γνώμες και να αλλάζεις την απόφασή σου κάθε τρεις και λίγο- μάθε να ακούς τον εαυτό σου και να ακολουθείς την κατεύθυνση που σου δείχνει. Σε τελική ανάλυση, μόνο εσύ ξέρεις τι είναι πραγματικά καλύτερο για εσένα.

15. Να φροντίζεις τον εαυτό σου

Αγαπάμε τον εαυτό μας όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με τις πράξεις μας. Μάθε να κοιμάσαι και να τρέφεσαι σωστά, να βάλεις κίνηση στη ζωή σου, να περνάς χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπάς και σε γεμίζουν και να έχεις σχέσεις με θετικούς, ποιοτικούς ανθρώπους.


Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο βιβλίο μου “Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου” θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *