20 Συνήθειες των Ψυχικά Μίζερων και Δυστυχισμένων Ανθρώπων

άγαλμα που κλαίει

Αν είστε δυσαρεστημένοι από τη ζωή σας και δεν είστε σίγουροι τι φταίει, διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω κακές συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι που δεν είναι ευτυχισμένοι με τη ζωή τους και ζουν σε μια ψυχική μιζέρια. Αν δείτε ότι έχετε αρκετές από αυτές τις κακές συνήθεις, ίσως είναι η ώρα να τις αλλάξετε και να τις αντικαταστήσετε με θετικές συνήθειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας και θα σας δώσουν χαρά και ικανοποίηση.

1. Ξεκινάνε τη μέρα τους αρνητικά

Η καλή μέρα από την αυγούλα φαίνεται! Όσο και αν ακούγεται απλοϊκό, στην πραγματικότητα ισχύει! Οι άνθρωποι που ξεκινάνε τη μέρα τους μιζεριάζοντας, γκρινιάζοντας για το ότι έχουν να πάνε στη δουλειά, για το ότι έχει κίνηση, έχει κρύο, έχει ζέστη, έχει βροχή, κλπ., κλπ. είναι οι άνθρωποι που κουρδίζουν το μυαλό τους αρνητικά με το που ανοίγουν τα μάτια τους. Και έτσι πάει και η υπόλοιπη μέρα τους, με την ανάλογη διάθεση.

2. Καλλιεργούν την αρνητική τους διάθεση εστιάζοντας στα αρνητικά

Η καθημερινή δυστυχία και η ψυχική μιζέρια κρύβεται στα μικρά πράγματα. Οι άνθρωποι που αισθάνονται έτσι συνήθως εστιάζουν την προσοχή τους στα αρνητικά: «το πουκάμισο μου είναι ασιδέρωτο», «τελείωσε η αγαπημένη μου μαρμελάδα», «μου ξηλώθηκε το κουμπί» και τα παρόμοια. Φυσικά κάποια από αυτά είναι αντικειμενικά γεγονότα. Σωστά και αναμφισβήτητα. Αλλά όταν κανείς τα βλέπει τεράστια, διογκωμένα και φέρνει τη συντέλεια του κόσμου επειδή συνέβησαν, το μόνο που καταφέρνει είναι να νιώθει χειρότερα.

3. Οι απαντήσεις τους είναι περισσότερα «όχι» και λιγότερα «ναι»

Τα άτομα που ζουν μέσα στην ψυχική μιζέρια τους είναι αυτά που σε όλα λένε «όχι», που εστιάζουν στο για ποιο λόγο δε γίνεται κάτι, γιατί κάτι δεν είναι αρκετά καλό, που βλέπουν κατευθείαν το ελάττωμα και το μειονέκτημα.

4. Δε βρίσκουν χαρά στα μικροπράγματα

Ο άνθρωπος που δε βρίσκει χαρά στα καθημερινά μικροπράγματα, που δε βρίσκει λόγο να χαμογελάσει έτσι, για κάτι μικρό, για ένα τίποτα, είναι ο άνθρωπος που απλώς δε χαίρεται!

5. Δεν αισθάνονται ευγνωμοσύνη

Το να πουν ανοιχτόκαρδα «ευχαριστώ» και το να αισθανθούν ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά, μικρά ή μεγάλα, που υπάρχουν στη ζωή τους είναι κάτι που ΔΕΝ κάνουν οι μίζεροι άνθρωποι. Ξέρουμε όμως, από την εμπειρία αλλά και επιστημονικές έρευνες ότι η ευγνωμοσύνη, το να εκτιμάμε όσα έχουμε είναι συνυφασμένη με την ευτυχία και τη χαρά.

αναβλητικότητα

6. Μεταθέτουν την ευτυχία τους γι’ αργότερα, «όταν θα…»

Αυτός ο τύπος σκέψης καταστρέφει την ευτυχία. Όταν κανείς «αποφασίζει» ότι θα είναι ευτυχισμένος «όταν πάρω πτυχίο», «όταν παντρευτώ», «όταν αγοράσω δικό μου σπίτι», «όταν κάνω παιδί», «όταν βρω καλή δουλειά», κλπ, κλπ. υπογράφει τη δυστυχία του. Είτε γιατί οι συνθήκες που απαιτεί για να είναι ευτυχισμένος αργούν να έρθουν είτε έρχονται αλλά προκύπτει κάτι άλλο που κάνει το άτομο αυτό να μεταθέσει την ευτυχία του γι’ αργότερα.

7. Δε παίρνουν κανένα ρίσκο

Και δεν εννοώ να ανέβουν στο Έβερεστ ή να τρέξουν έναν Μαραθώνιο. Εννοώ ότι οι μίζεροι άνθρωποι ζουν βαρετές ζωές, χωρίς επιλογές, χωρίς χρώμα. Δε θα δοκιμάσουν ένα νέο φαγητό, δε θα πάνε σε ένα καινούργιο μέρος, δε θα γνωρίσουν νέο κόσμο και δε θα ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά τους σε νέες ιδέες και νέα ερεθίσματα. Επιμένουν σε αυτό που ξέρουν, στο γνωστό, στην πεπατημένη. Και πάνε με αυτόματο πιλότο.

8. Ζουν στο παρελθόν

Πρόκειται για μια πολύ κακή συνήθεια! Οι άνθρωποι που μιζεριάζουν έχουν την τάση να ζουν στο παρελθόν. Θυμούνται τις «παλιές καλές ημέρες» και αναπολούν τα μεγαλεία ή αυτό που είχαν ή ήταν τότε. Ή άλλοτε πάλι βυθίζονται σε κακές αναμνήσεις, σε προβλήματα, στην άσχημη παιδική τους ηλικία, στο ποιος τους έφταιξε στο παρελθόν, τι πήγε στραβά, τι τους εμπόδισε, σε όλα αυτά που δεν απόκτησαν ή δεν του δόθηκαν και κολλάνε σε όλα αυτά τα αρνητικά και δε δίνουν προσοχή στο παρόν τους.

9. Ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το προσωπικό τους όφελος

Η ζωή τους περιστρέφεται στο τι θα κερδίσουν, τι θα αποκομίσουν, τι θα πάρουν από τους άλλους, πώς δε θα τους πιάσουν κορόιδο και πώς θα βγουν από πάνω. Δεν τους νοιάζει να προσφέρουν στον άλλον, δεν τους ενδιαφέρει να βοηθήσουν κάποιον. Περιστρέφονται γύρω από τη μιζέρια τους και το «εγώ έχω τόσα προβλήματα δικά μου, σιγά μην κοιτάξω τους άλλους».

10. Είναι τσιγκούνηδες με τα χρήματα, το χρόνο και τα συναισθήματά τους

Επειδή πάντα φοβούνται μήπως χάσουν, μήπως τους «ξεγελάσουν» και τους πάρουν αυτό που έχουν, οι μίζεροι άνθρωποι δε δίνουν ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό χρόνο, αλλά ούτε και πολλά-πολλά συναισθήματα σε άλλους. Συχνά κολλάνε σε μια δουλειά που δεν τους αρέσει μόνο και μόνο για τα λεφτά, ή δεν ασχολούνται με κάποιο χόμπι ή κάτι που τους αρέσει για να μην ξοδέψουν λεφτά.

αγόρι σε εμβρυακή στάση

11. Τσακώνονται συχνά και εύκολα

Οι μίζεροι άνθρωποι βρίσκουν αφορμές να τσακωθούν με τους γύρω τους για το κάθε τι. Συνήθως δεν υπάρχει πραγματικός λόγος, αλλά βρίσκουν κάτι που τους ενοχλεί και μπαίνουν στη διαδικασία να τσακωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτός είναι συχνά ο τρόπος επικοινωνίας τους- καυγαδίζουν και έτσι παίρνουν την προσοχή του άλλου. Μετά φυσικά θυμώνουν για τον καυγά και θεωρούν ότι έφταιγε ο άλλος. Οπότε δημιουργούν άλλον έναν λόγο για να εκνευριστούν και να έχουν κακή διάθεση.

12. Κατηγορούν τους άλλους και το «παίζουν» θύμα

Οι μίζεροι άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να κατηγορούν τους γονείς τους για την κακή παιδική τους ηλικία, τους δασκάλους τους για την κακή τους μόρφωση, τους συναδέλφους τους για το άσχημα κλίμα στο γραφείο, τους φίλους τους για τις σχέσεις που δεν τους γεμίζουν, τα παιδιά τους για την κακή τους συμπεριφορά… Με λίγα λόγια το φταίξιμο είναι πάντα και αποκλειστικά του άλλου. Φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι. Αλλά ακόμα και έτσι, είναι καθήκον του καθενός να αντιληφθεί το πρόβλημα και να προσπαθήσει να το λύσει- και όχι απλώς να κατηγορεί κάποιον άλλον. Ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους δε λύνει κανένα πρόβλημα, η προσωπική προσπάθεια το πετυχαίνει αυτό.

13. Είναι καχύποπτοι

Μονίμως διαστρεβλώνουν αυτά που είπε ο άλλος, «διαβάζουν» τις σκέψεις, τα συναισθήματα των άλλων και προβάλλουν τον δικό τους αρνητισμό στους γύρω τους. Έτσι, εκφράσεις όπως «ξέρω τι σκέφτεσαι για μένα» και αυθαίρετα συμπεράσματα τύπου «δεν με αγαπάς, το κατάλαβα» είναι κακές συνήθειες που δηλητηριάζουν τη διάθεσή τους αλλά και τις σχέσεις τους. Περιμένουν το χειρότερο από τους άλλους, κάνουν οι ίδιοι το χειρότερο, οι άλλοι ανταπαντούν αρνητικά και ο φαύλος κύκλος της αρνητικότητας συνεχίζεται.

14. Δίνουν στον εαυτό τους αρνητική ταυτότητα

Οι συναισθηματικά μίζεροι άνθρωποι βλέπουν εξίσου αρνητικά τον εαυτό τους. Το πρόβλημά τους είναι μεγαλύτερο από το δικό σου, αυτά που τους έχουν συμβεί είναι τα χειρότερα στον κόσμο, «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το σταυρό που κουβαλάω» και «κανείς δεν ξέρει τι τραβάω και πόσο υποφέρω» είναι οι ατάκες που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους. Περιφέροντας αυτή τη μιζέρια χωρίς να την αντισταθμίζουν ποτέ με κάτι θετικό, πχ., τα προτερήματά τους, μικρές χαρές της ζωής, βυθίζονται βαθύτερα στην κατήφεια.

15. Τρέφονται από το δράμα και τον αρνητισμό των άλλων

Οι μίζεροι άνθρωποι παίρνουν απουσία από τις χαρές των άλλων, αλλά είναι πάντα παρόντες στα δράματα και τα προβλήματα των ατόμων γύρω τους. Αναμασάνε στενάχωρα νέα, παίρνουν τηλέφωνο συγγενείς και φίλους να ανακοινώσουν κάποιο δράμα ή στεναχώρια δικό τους ή κάποιου άλλου, λένε υπερβολές και ανακυκλώνουν τα αρνητικά συναισθήματα.

16. Είναι απαισιόδοξοι

Οι μίζεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το χειρότερο είναι έξω από την πόρτα τους. Προμαντεύουν προβλήματα και καταστροφές στη ζωή τους και τη ζωή των γύρω τους και μονίμως συμβουλεύουν τους άλλους να προσέξουν κάτι κακό που θα συμβεί. Αυτός ο αρνητισμός και η απαισιοδοξία δεν τους επιτρέπουν να περιμένουν καλά και θετικά πράγματα και, αν τους συμβούν, τα προσπερνάνε εύκολα επειδή περιμένουν το χειρότερο.

17. Επικεντρώνονται στον εαυτό τους

Φυσικά είναι καλό να επικεντρώνεται κανείς στον εαυτό του και να φροντίζει την υγεία του, τα χόμπι του, το μυαλό του, την ψυχή του, τις σχέσεις του, κοκ. Όμως οι μίζεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στα αρνητικά: στα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, χωρίς πρόθεση να βρουν λύσεις ή τρόπους να τα διαχειριστούν καλύτερα. Στην ουσία ρίχνουν λάδι και φουντώνουν τη φωτιά της προσωπικής τους μιζέριας.

18. Είναι επικριτικοί

Βρίσκουν πάντα τα στραβά και τα ανάποδα σε ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις. Παραβλέπουν τα θετικά και τα σωστά. Με αυτή τη στάση τους φυσικά τίποτα δεν τους ευχαριστεί και τίποτα δεν τους ικανοποιεί.

19. Ανησυχούν υπερβολικά και χωρίς λόγο

Ανησυχούν προκαταβολικά για καταστάσεις που δεν έχουν προκύψει ακόμα, κάνουν αρνητικά σενάρια, φαντάζονται και περιμένουν το χειρότερο και η ανησυχία δε βγαίνει από το μυαλό τους.

20. Ζηλεύουν

Μία ακόμα κακή συνήθεια των ανθρώπων που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους είναι ότι διαρκώς ζηλεύουν κάτι άλλο ή κάποιον άλλον. Δεν είναι απλώς ότι θέλουν κάτι για τον εαυτό τους, αυτό είναι φυσικό και όταν λειτουργεί ισορροπημένα είναι κίνητρο για αυτοβελτίωση. Όχι, οι μίζεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο άλλος δεν το αξίζει αυτό που έχει, ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να το έχουν και να μην το έχει σε καμία περίπτωση ο άλλος. Θεωρούν ότι αδικήθηκαν, ότι εξαπατήθηκαν και ότι ο άλλος τους πήρε κάτι που έπρεπε να έχουν οι ίδιοι. Πάντα θα τονίσουν το αρνητικό στον άλλον και με κάποιον τρόπο θα φροντίσουν να μειώσουν το άτομο το οποίο ζηλεύουν.


Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο βιβλίο μου “Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου” θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *