24 Σημάδια που Δείχνουν ότι Είστε Ιδιαίτερα Ευαίσθητο Άτομο

Ευαίσθητα άτομα

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι δυνατοί άνθρωποι. Έχουν έντονη όχι μόνο συναισθηματική, αλλά και διανοητική και φυσιολογική αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα, που προέρχονται από το περιβάλλον τους, ή σε εσωτερικά ερεθίσματα (πχ., οι ίδιες τους οι σκέψεις). Αισθάνονται πολύ έντονα, πολλά συναισθήματα και σε μεγάλο βάθος.

Tree in Glass

 

Πρώτη Κατηγορία: Ευαισθησία Σχετικά με τον Εαυτό

1. Τα άτομα αυτά συχνά κάνουν αρνητικές σκέψεις, βλέπουν αρνητικά σενάρια στη ζωή τους και δυσκολεύονται να σκεφτούν θετικά.
2. Συχνά έχουν φυσιολογικά συμπτώματα (πχ., πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά, αίσθηση δύσπνοιας ή ταχυκαρδία), όταν τους συμβεί κάτι που τους στρεσάρει ή είναι δυσάρεστο.
3. Τα άτομα σε αυτή την κατηγορία αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους είτε τρώγοντας παραπάνω, είτε «ράβοντάς το», είτε έχουν προβλήματα στον ύπνο (αϋπνία, υπνηλία, ή ξυπνάνε πολλές φορές μέσα στη νύχτα).
4. Νιώθουν έντονο στρες και αγχώνονται.
5. Είναι ιδιαίτερα επικριτικά με τον εαυτό τους. Βλέπουν διαρκώς τα λάθη και τις μειονεξίες τους και «αυτομαστιγώνονται».
6. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο τι θα πουν οι άλλοι και φοβούνται την απόρριψη.
7. Διαρκώς συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους και βρίσκουν ότι είναι ελλιπείς, ότι οι άλλοι είναι πάντα καλύτεροι.
8. Συχνά αισθάνονται εκνευρισμό και θυμό για διάφορες καταστάσεις, θεωρώντας ότι η ζωή ή κοινωνία είναι άδικη προς αυτούς.

Sensitive Girl 2

Δεύτερη Κατηγορία: Ευαισθησία Σχετικά με τους Άλλους

9. Ανησυχεί για το τι σκέφτονται οι άλλοι.
10. Τα παίρνει όλα προσωπικά και κατάκαρδα.
11. Αντιδρά και στεναχωριέται με όσα δεν του αρέσουν και δε μπορεί να ξεφύγει εύκολα.
12. Πληγώνεται εύκολα.
13. Κρύβει τα αρνητικά του συναισθήματα επειδή ντρέπεται να τα φανερώσει στους άλλους, τα θεωρεί πολύ έντονα, άπρεπα, ντροπιαστικά.
14. Αντίθετα, κάποια άτομα σε αυτή την κατηγορία μιλάνε διαρκώς για το πόσο άσχημα νιώθουν, έχουν διαρκώς κάποιο δράμα στη ζωή τους.
15. Δυσκολεύονται να ακούσουν εποικοδομητικά σχόλια, κριτική, ή κάποια άλλη γνώμη- σπεύδουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και ότι έχουν δίκαιο και ότι ο άλλος κάνει λάθος.
16. Θεωρούν ότι οι άλλοι τους κοιτάζουν στραβά, τους επικρίνουν και τους κουτσομπολεύουν.
17. Έχουν έντονες αντιδράσεις όταν θεωρούν ότι οι άλλοι τους κρίνουν.
18. Δυσκολεύονται σε μεγάλες παρέες, δε νιώθουν ο εαυτός τους.
19. Στην ερωτική τους ζωή αμφισβητούν τον εαυτό τους, την ομορφιά τους, το αν τους αγαπάει ο/η σύντροφός τους. Ανησυχούν για το αν ο/η σύντροφός τους τους αγαπάει αληθινά και στο πίσω μέρος του μυαλού τους πάντα έχουν ένα φόβο ότι μπορεί να τους εγκαταλείψει.

sensitive girl

Τρίτη Κατηγορία: Ευαισθησία Σχετικά με το Κοινωνικό Περιβάλλον

20. Αισθάνονται άβολα σε μεγάλες συγκεντρώσεις, πάρτι, εργασιακές συναντήσεις, σε μέρη όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συζητάνε ή παρουσιάζουν τη δουλειά τους ή όπου συμβαίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
21. Δεν τους αρέσει η έκθεση σε έντονα ερεθίσματα, όπως δυνατά φώτα, μουσική, κλπ.
22. Ξαφνιάζονται εύκολα από δυνατούς ή ξαφνικούς ήχους ή κάτι που δεν το περιμένουν.
23. Στεναχωριούνται και «ανακατεύονται» με δυσάρεστα νέα, άσχημες ειδήσεις στην τηλεόραση. Δεν τους αρέσουν οι πολύ βίαιες ταινίες.
24. Ζορίζονται όταν διαβάζουν τις αναρτήσεις άλλων ανθρώπων στα σόσιαλ μίντια και θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι πίσω, ότι κάτι χάνουν.

Φυσικά οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν ταυτόχρονα και τα 24 αυτά συμπτώματα, ούτε καν όλα τα συμπτώματα σε κάθε μία από τις τρεις υποκατηγορίες. Πολλές φορές μάλιστα δε σκέφτονται καν ότι είναι ευαίσθητοι άνθρωποι, επειδή όπως είπα και στην αρχή του άρθρου είναι δυνατοί και ικανοί άνθρωποι. Γνωρίζοντας όμως αυτή την ιδιαιτερότητα, έχουν ένα κλειδί κατανόησης του εαυτού τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αποδεχτούν την ευαισθησία τους σαν ένα χαρακτηριστικό τους, αλλά όχι σαν αδυναμία

Χρειάζεσαι βοήθεια για να γίνεις ο καλύτερος εαυτός σου;

Μπορώ να σε βοηθήσω.
liza, varvogli, psyxologia, katapliktiki, mama,
Πάτα εδώ για να ενημερωθείς για τις υπηρεσίες ψυχολόγου που προσφέρω ή ζήτησε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σου για να κλείσεις συνεδρία