25 Τρόποι για Πάρεις τη Ζωή σου στα Χέρια σου όταν Έχεις Πληγωθεί

όταν έχεις πληγωθεί

Είναι και κάποιες φορές που η ζωή σε γονατίζει, που κακά πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους.

Και παρόλο που υπάρχει η φράση ότι «ο χρόνος τα γιατρεύει όλα», στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς το πέρασμα του χρόνου που κλείνει τις πληγές. Αυτό που γιατρεύει τις πληγές είναι αυτό που επιλέγεις να κάνεις με τον χρόνο σου, μετά το τραυματικό γεγονός.

Αν η ζωή σε έχει τσακίσει, αν έχεις περάσει δύσκολα, τότε διάβασε αυτό! Ξεκίνα να κάνεις μικρές και μεγάλες αλλαγές στη ζωή σου που θα σε «ξεκολλήσουν» από τα δύσκολα και τον πόνο, που θα σου επιτρέψουν να ζήσεις και να ξαναβρείς το χαμόγελό σου.

1. Βάλε κίνηση στη ζωή σου

Όσο κάθεσαι στον καναπέ σου και αναλογίζεσαι τις δυσκολίες σου τόσο βαθύτερα μπλέκεις σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Σήκω λοιπόν και κάνε μία βόλτα, κάνε γιόγκα, χορό, γυμναστική, τρέξιμο, οτιδήποτε.

Βάζοντας κίνηση στη ζωή σου εκτός από το ότι δημιουργείς έναν καταρράκτη από ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς στον οργανισμό σου, του δίνεις μήνυμα δύναμης. Καθώς κινείσαι και ασκείσαι δείχνεις έμπρακτα στον εαυτό σου ότι έχεις δύναμη, την ικανότητα να κάνεις κάτι για να φέρεις αλλαγή στη ζωή σου.

2. Βάλε καινούργιους ανθρώπους στη ζωή σου

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μία δυσκολία στη ζωή τους «κλείνονται» συναισθηματικά και κοινωνικά.

Είτε από ντροπή, είτε από στεναχώρια, αποσύρονται και δε συνδέονται με άλλους ανθρώπους. Ή βρίσκονται με τα ίδια άτομα στα οποία διηγούνται ξανά και ξανά τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους.

Έτσι όμως δε ξεφεύγουν από αυτά, παρά τελματώνουν ακόμα χειρότερα. Βρες καινούργιους ανθρώπους, άνοιξε τον κοινωνικό σου κύκλο και μάθε να μοιράζεσαι χαρές, μέσα από νέα χόμπι και ενδιαφέροντα.

3. Φρόντισε και άλλαξε την εμφάνισή σου

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να μην αφήσεις μία άσχημη εμπειρία να σε πάρει από κάτω. Μην αφεθείς και μην παραμελήσεις την εμφάνισή σου.

Δε σου το λέω για λόγους ματαιοδοξίας, αλλά επειδή είναι σημαντικό να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να νιώθεις καλά για εσένα. Άλλαξε το χτένισμα ή το κούρεμά σου, δοκίμασε ένα νέο μακιγιάζ, ανανέωσε τα ρούχα σου, κάνε κάτι όσο μικρό και αν είναι που σχετίζεται με την εμφάνισή σου.

Με αυτό τον τρόπο δίνεις στον εαυτό σου δύο σημαντικά μηνύματα:

  1. ότι νοιάζεσαι για εσένα και
  2. ότι έχεις τη δύναμη να κάνεις αλλαγές!

Αντιμετώπιση άγχους

4. Ξαναγράψε την ιστορία σου

Αυτό που σου συνέβη ήταν κάτι άσχημο, κάτι που σε πλήγωσε, σε σημάδεψε και σε έριξε ψυχολογικά. Όσο επαναλαμβάνεις την ιστορία με έμφαση στην αδυναμία σου, στα λάθη σου, στην ανικανότητά σου να κάνεις κάτι καλύτερο, τόσο χειρότερα «ρίχνεις» τον εαυτό σου και δεν του επιτρέπεις να ξανασταθεί στα πόδια του.

Δοκίμασε λοιπόν να ξαναγράψεις την ιστορία σου! Κράτησε ημερολόγιο όχι μόνο με τα γεγονότα, αλλά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Προσπάθησε να αναλύσεις αυτά που έγιναν, να τα διηγηθείς με διαφορετικό τρόπο, να καταλάβεις τι σου συνέβη από άλλη οπτική γωνία. Υπάρχει κάτι που έμαθες από αυτό που σου συνέβη; Μπορείς να δεις ότι τα πράγματα ήρθαν όπως ήρθαν για να σου διδάξουν κάτι, να σου δείξουν έναν άλλον δρόμο;

5. Να είσαι αυθεντικός

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναφερθείς σε ότι σου συνέβη και να μην προσπαθήσεις να το κρύψεις. Θα πρέπει να είσαι ειλικρινής με το πώς αισθάνθηκες. Μην προσπαθήσεις να παραστήσεις ότι είσαι κάποιος άλλος που δεν είσαι ή ότι δεν πληγώθηκες. Δείξε τα συναισθήματά σου, αλλά μην τα αφήσεις να σε παρασύρουν. Αποδέξου τα και συνέχισε τη ζωή σου.

6. Βρες τι δε λειτουργεί για σένα και απομάκρυνέ το από τη ζωή σου

Τώρα που βρίσκεσαι σε μία δύσκολη φάση της ζωής σου εξέτασε τι άλλο δεν πάει καλά. Δες με γενναιότητα τι δε λειτουργεί στη ζωή σου, τι σε φρενάρει και τι είναι τοξικό.

Μπορεί να είναι η εργασία σου, η σχέση σου, μία φιλία, μία συνήθεια που έχεις, οτιδήποτε. Όταν εντοπίσεις τι δεν είναι λειτουργικό απομάκρυνέ το από τη ζωή σου. Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία για καινούργια αρχή!

7. Άσε το παρελθόν πίσω σου

Μη γραπώνεσαι από το παρελθόν σου. Μην προσπαθείς να βρεις απαντήσεις για την κακή συμπεριφορά κάποιου απέναντί σου, μη διατηρείς ψεύτικες ελπίδες ότι θα γίνει ένα θαύμα. Αντίκρισε την πραγματικότητα κατάματα. Αποδέξου ότι αυτά που έγιναν στο παρελθόν ανήκουν ακριβώς εκεί- στο παρελθόν. Γύρνα σελίδα και επικεντρώσου στο παρόν σου.

8. Συνδέσου με ανθρώπους που είχαν την ίδια εμπειρία με εσένα και σε καταλαβαίνουν

Αναζήτησε ανθρώπους που έχουν περάσει την ίδια άσχημη εμπειρία με εσένα και συνδέσου μαζί τους. Συζητείστε, ανταλλάξτε απόψεις, ανακαλύψτε την εσωτερική σας σοφία και στηρίξτε ο ένας τον άλλον. Αυτό μπορεί να γίνει με προσωπική επαφή, σε μία φιλική σχέση, σε μία θεραπευτική ομάδα, αλλά και διαδικτυακά, διαβάζοντας άρθρα και προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων με ανάλογες εμπειρίες.

11. Συνδέσου με ανθρώπους που δεν είχαν παρόμοια εμπειρία με εσένα

Όσο σημαντικό είναι να βρεις ανθρώπους που πέρασαν τα ίδια με εσένα και να το συζητήσετε, άλλο τόσο σημαντικό είναι να βρεις ανθρώπους που δεν είχαν την ίδια εμπειρία. Ο λόγος; Επειδή η ζωή σου χρειάζεται ισορροπία!

Χρειάζεται να εξισορροπήσεις τα αρνητικά ερεθίσματα και τις επαφές που σου θυμίζουν το πρόβλημά σου με κοινωνικές σχέσεις που σου δείχνουν τη χαρά και την αισιοδοξία της ζωής. Το μήνυμα είναι ότι όλα υπάρχουν σε ζεύγη: η λύπη και η χαρά, ο πόνος και η ευχαρίστηση, η αρνητική και η θετική διάθεση, η απαισιοδοξία και η αισιοδοξία. Και όταν γνωρίσεις το ένα να θυμάσαι ότι υπάρχει και το άλλο και να αφήσεις το θετικό να μπει στη ζωή σου.

12. Τακτοποίησε τον χώρο σου

Καθάρισε, συμμάζεψε και οργάνωσε τον χώρο σου! Έτσι δίνεις μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας στον εαυτό σου. Παράλληλα, είναι μία υπενθύμιση ότι όπως μπορούμε να τακτοποιήσουμε τον εξωτερικό χώρο, μπορούμε αντίστοιχα να τακτοποιήσουμε και τον εσωτερικό μας χώρο, τον νου και την ψυχή μας. Ξεκίνα με το γύρω σου, το σπίτι, το δωμάτιο, το γραφείο, την τσάντα σου, που είναι πιο εύκολο να καθαρίσεις, και συνέχισε με το ξεκαθάρισμα των σκέψεων και των συναισθημάτων σου.

13. Έλα κοντά στους ανθρώπους που σε αγαπάνε

Επειδή κάποιος σε πρόδωσε, σε πλήγωσε ή επειδή έγινε κάτι άσχημο στη ζωή σου, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσεις να εμπιστεύεσαι τους άλλους. Τώρα είναι η στιγμή να έρθεις κοντά στους ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε νοιάζονται.

βρες εσωτερική δύναμη

14. Μάθε κάτι καινούργιο

Αν έχεις πληγωθεί και νιώθεις χάλια, τώρα είναι η στιγμή να μάθεις κάτι καινούργιο που θα σε βγάλει από το τέλμα του ψυχικού πόνου. Πρόσθεσε νέες γνώσεις και πληροφορίες σε αυτά που ήδη ξέρεις. Φρόντισε να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και ταυτόχρονα να εμβαθύνεις σε περιοχές που σε ενδιαφέρουν. Με αυτό τον τρόπο θυμίζεις στον εαυτό σου ότι πάντα υπάρχει πρόοδος, εξέλιξη και η δυνατότητα να διαλέξουμε την κατεύθυνση της ζωής μας.

15. Αναζήτησε υγιείς τρόπους για επιβεβαίωση

Μην περιμένεις να έρθει το κατάλληλο άτομο και να σου πει «μπράβο» ή να σε διαβεβαιώσει ότι είσαι στο σωστό δρόμο. Μην περιμένεις την επιβεβαίωση από τρίτους. Επικεντρώσου στο να κάνεις τα πράγματα που σε ευχαριστούν, στο να έχεις όμορφες σχέσεις με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσένα. Το χαμόγελό τους, η καλή τους κουβέντα, η συναισθηματική σύνδεση μαζί τους είναι η επιβεβαίωση που αναζητάς- χωρίς λόγια, μέσα από την ανθρώπινη σχέση.

16. Επικεντρώσου στη διαδικασία της αλλαγής, όχι μόνο στο αποτέλεσμα

Όσο σημαντικό είναι να ξέρεις τι θέλεις, το αποτέλεσμα που επιθυμείς, άλλο τόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθείς στη διαδικασία της αλλαγής. Να είσαι ρεαλιστής: η αλλαγή χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται να επενδύσεις ενέργεια σε αυτή. Ακόμα και αν έκανες κάτι σωστά και καλά για μια-δυο μέρες ή μια-

δυο εβδομάδες, δε θα δεις τεράστια αλλαγή. Χρειάζεται υπομονή. Χρειάζεται να μπορείς να βρεις χαρά και ικανοποίηση στο γεγονός ότι προσπαθείς, ότι είσαι στον δρόμο της προσπάθειας που κάνεις να αλλάξεις. Μην περιμένεις λοιπόν να νιώσεις την ευτυχία όταν κατακτήσεις τον τελικό σου στόχο, αλλά επένδυσε στο να νιώθεις χαρά και ικανοποίηση καθώς προχωράς προς την πραγματοποίησή του.

17. Μάθε να μιλάς στον εαυτό σου θετικά

Άλλαξε τον εσωτερικό σου μονόλογο από αρνητικό και επικριτικό σε θετικό και υποστηρικτικό. Αντί να επικεντρώνεσαι διαρκώς στα λάθη σου και να αυτοτιμωρείσαι, μάθε να εστιάζεις την προσοχή σε αυτά που πάνε καλά και σε αυτά που κάνεις σωστά. Μάθε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για την πρόοδό σου και να τον ενθαρρύνεις να συνεχίσει.

άσε πίσω συναισθηματικό τραύμα

19. Ξεκίνα να λες «αντίο» σε τοξικούς ανθρώπους και περιβάλλοντα

Έπιασες πάτο.

Τα πράγματα είναι χάλια.

Νιώθεις ότι έχεις τσακίσει.

Και όμως, έχεις δύναμη! Έχεις τη δύναμη και την ευκαιρία να πεις τώρα «αντίο» στους τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις της ζωής σου. Ακόμα και αν έπεσες, σήκω και προχώρησε με το κεφάλι ψηλά και άσε τους πίσω σου. Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να κάνεις μία νέα αρχή.

20. Μη φοβάσαι τις στιγμές της ευτυχίας

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι κάτι σαν ένα σεντόνι που σε τυλίγει ολόκληρο. Θεωρούν ότι είναι κάτι μεγάλο και μόνιμο. Έτσι όμως δε στέκονται στις μικρές στιγμές της ευτυχίας, τις προσπερνάνε και περιμένουν τη «μεγάλη» ευτυχία. Αυτό είναι λάθος! Μάθε να αναγνωρίζεις και να απολαμβάνεις τις μικρές, καθημερινές στιγμές χαράς και ευτυχίας. Μάθε να παίρνεις ευχαρίστηση από τα μικροπράγματα. Έτσι, θα ανοίξεις τον νου και την καρδιά σου στην ευτυχία που θα έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.

21. Βάλε όρια

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι τοξικοί, συναισθηματικά βαμπίρ που ρουφάνε την ενέργειά σου. Μην τους το επιτρέπεις!

Μάθε να βάζεις και να τηρείς υγιή όρια. Μάθε να αποφεύγεις καταστάσεις που σου κάνουν κακό. Μείνε μακριά από την τοξικότητα.

Μάθε να λες «όχι», να μην αναλώνεσαι σε κουτσομπολιά και να μην υποκύπτεις όταν σε πιέζουν.

22. Απόκτησε μία καλή συνήθεια και κράτησέ την τουλάχιστον για 30 μέρες

Τι είναι κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις γιατί θεωρείς ότι είναι καλό για εσένα αλλά όλο το αναβάλεις; Σκέψου με θετικό τρόπο και εντόπισε μία καλή συνήθεια που θέλεις να εντάξεις στη ζωή σου. μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να τρως ένα φρούτο ή μία φρέσκια σαλάτα την ημέρα, ή να περπατάς περισσότερο, ή να κάνεις κάτι που σε εμπνέει.

Ξεκίνησέ το και διατήρησε την καλή αυτή συνήθεια για 30 μέρες.

Και μην εκπλαγείς αν την 31η ημέρα έχεις τη διάθεση να την κάνεις!

23. Δοκίμασε να κάνεις κάτι που σε φοβίζει

Βγες από τα όρια του φόβου σου και των προσωπικών περιορισμών σου! Αντί να πεις «αυτό δε γίνεται» και «αυτό το φοβάμαι», αντιμετώπισε τον φόβο σου κατά μέτωπο. Κάνοντας κάτι με το οποίο δεν αισθάνεσαι άνετα ή το φοβάσαι, ακόμα και αν είναι το να ανέβεις στη ρόδα του λούνα-παρκ, δίνεις στον εαυτό σου το μήνυμα ότι είσαι δυνατός και ικανός άνθρωπος.

24. Συγχώρησε τους άλλους και τον εαυτό σου

Όταν συγχωρείς κάποιον αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάς τι σου έκανε ή ότι μειώνεις τη σημασία αυτών που σου συνέβησαν.

Συγχώρεση σημαίνει ότι ξεκολλάς από το παρελθόν σου και τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού, της στεναχώριας, του φόβου, του άγχους, της ματαίωσης, της ντροπής, κλπ.

Όταν συγχωρείς τον άλλο αλλά και τον εαυτό σου ανοίγεις την πόρτα σε νέες δυνατότητες. Γίνεσαι ελεύθερος άνθρωπος και παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου.

25. Βάλε έναν στόχο

Τώρα είναι η ώρα να βάλεις έναν στόχο, μικρό ή μεγάλο.

Η στοχοθέτηση σημαίνει ότι προσηλώνεις το βλέμμα σου στο μέλλον, ότι σταματάς να ασχολείσαι με το παρελθόν και επενδύεις στον εαυτό σου.

Διάλεξε έναν στόχο που έχει νόημα για εσένα, κάτι που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο ή που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σου.

Κάνε ένα σχέδιο δράσης και αποφάσισε ποιο είναι το πρώτο μικρό βήμα για την πραγμάτωση του στόχου σου. Και κάνε το! Γιατί το κάθε μακρύ ταξίδι, ξεκινά από ένα τόσο δα βηματάκι!

 


Στο Online σεμινάριο “Μάθε να αντιμετωπίζεις τοξικούς ανθρώπους και τοξικά περιβάλλοντα” που διοργανώνω, θα μάθεις χρήσιμες συμβουλές για το πώς να βάλεις όρια στους τοξικούς ανθρώπους και πώς θα σβήσεις τις πληγές που σου έχουν αφήσει.

Κάνε κλικ στην εικόνα για πληροφορίες.

σεμινάριο τοξικοί άνθρωποι
—–

Οι άνθρωποι που μας επηρεάζουν αρνητικά είναι συναισθηματικά βαμπίρ. Για να αναγνωρίζετε – και να αντιμετωπίζετε τέτοιους ανθρώπους, διαβάστε το βιβλίο μου Συναισθηματικά Βαμπίρ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *