30 Σημαντικά Μαθήματα Ζωής

συμβουλές για δύναμη

Ζούμε τη ζωή μας κάθε μέρα. Ζούμε όμως τη ζωή μας όπως θέλουμε; Με τον καλύτερο τρόπο για να είμαστε ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι; Καθημερινά μαθαίνουμε μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα πράγματα. Όταν μάθουμε να τους δίνουμε προσοχή και να ανακαλύπτουμε τα διδάγματα που κρύβουν, τότε θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτούς τους πολύτιμους λίθους σοφίας και εμπειρίας για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Αυτά είναι μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής που σταχυολόγησα από την εμπειρία μου με χιλιάδες ανθρώπους που βλέπω σε ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, σε ομάδες αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης και στους φοιτητές μου στο πανεπιστήμιο.

1. Μην παίρνεις την κάθε απόρριψη προσωπικά.

Σε οποιοδήποτε τομέα και αν έχεις βιώσει απόρριψη, να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες εξηγήσεις από τον «δεν αξίζω». Αξίζεις! Αυτό είναι σίγουρο! ίσως όμως δεν ταιριάζεις με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο ή ένα εργασιακό περιβάλλον και χρειάζεται να βρεις πού ταιριάζεις καλύτερα.

2. Δέξου ότι κάποια πράγματα απλώς συμβαίνουν.

Μη σπαζοκεφαλιάζεις άδικα για να ανακαλύψεις τον βαθύτερο λόγο ή την κρυμμένη εξήγηση του γιατί συνέβη ή δε συνέβη κάποιο γεγονός. Αν δε μπορείς να βρεις απάντηση, δέξου ότι «δε μπορώ να βρω την απάντηση, αλλά μπορώ να βρω τη δύναμη να προχωρήσω στη ζωή μου» και κάνε ακριβώς αυτό: συνέχισε τη ζωή σου.

3. Μην καταπνίγεις τα συναισθήματά σου.

Μη σκέφτεσαι πάντα «υπάρχουν και χειρότερα» ως τρόπο για να διαχειριστείς τη λύπη, τον πόνο, τον θυμό σου και όλα τα έντονα και δύσκολα συναισθήματα που νιώθεις. Δώσε άδεια στον εαυτό σου να αισθανθεί όπως αισθάνεται, να νιώσεις τα συναισθήματά σου, ώστε να μπορέσεις να τα επεξεργαστείς και να τα ξεπεράσεις.

4. Ο άνθρωπος που σου ράγισε την καρδιά δε μπορεί να είναι αυτός που θα σου την ξανακολλήσει.

Έτσι απλά. Βρες ένα καινούργιο άτομο, κάνε μία νέα αρχή, επένδυσε σε μία καινούργια σχέση.

μαθήματα ζωής

5. Το «τέλος» και το «αντίο» δεν είναι απαραιτήτως κακά πράγματα.

Αντίθετα, μπορεί να είναι πόρτες που σου ανοίγονται και σε προσκαλούν σε αλλαγές, σου δείχνουν έναν καλύτερο δρόμο που δεν είχες καν φανταστεί.

6. Δεν είσαι δέσμια/ος του παρελθόντος σου.

Ναι, κουβαλάς την προσωπική σου ιστορία, ίσως και τραυματικές εμπειρίες. Αλλά κάθε «σήμερα» είναι μία ευκαιρία να επεξεργαστείς το παρελθόν σου, να κάνεις καινούργιες επιλογές και να ξαναγράψεις την ιστορία σου.

7. Αποδέξου το σώμα σου.

Το σώμα σου, σε ό,τι σχήμα και μορφή και αν είναι, είναι ο ιερός ναός της ψυχής σου. Αποδέξου το και αγάπησέ το.

8. Αν κάποιος σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου…

απομακρύνσου από αυτό το άτομο.

9. Μάθε να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου.

Το ένστικτο είναι ένας δεύτερος εγκέφαλος που κρύβεται στα σπλάχνα σου και σε καθοδηγεί εκεί που η λογική έχει σηκώσει τα χέρια.

10. Να βλέπεις και τις δύο πλευρές σε κάθε προσπάθεια.

Όταν βάζεις έναν στόχο, όταν σκαρφαλώνεις το δικό σου βουνό της προσπάθειας για κάποιον στόχο να κοιτάς προς τα πάνω και προς τα κάτω. Να κοιτάς προς τα πάνω να δεις πόσος δρόμος σου έμεινε για να φτάσεις στην κορυφή, να κοιτάς όμως και προς τα κάτω για να δεις από που ξεκίνησες και που έφτασες.

11. Οι σωστές αποφάσεις δε φαίνονται πάντα από την αρχή ότι είναι σωστές.

Μπορεί η σωστή απόφαση να σου προκαλεί πόνο ή στεναχώρια. Αυτό όμως δεν την κάνει κακή απόφαση. Το αρνητικό συναίσθημα είναι μία φάση, θα περάσει. Μείνε σταθερή στις αξίες σου και κάνε το καλύτερο.

φράσεις που δίνουν δύναμη

12. Το κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

Ακόμα και αν νομίζεις ότι δεν έχει λύση, έχει κάποιον τρόπο να το διαχειριστείς. Μάθε να αναζητάς λύσεις και τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων σου, αντί να παραπονιέσαι μόνο ότι έχεις προβλήματα.

13. Μάθε να λες «σε αγαπώ».

Με λόγια ή με πράξεις, μάθε να δείχνεις στους σημαντικούς για εσένα ανθρώπους ότι τους αγαπάς. Αυτό είναι ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Έτσι θα νιώσεις εσύ πιο όμορφα.

14. Το άγχος σου είναι ο φόβος σου ότι δε μπορείς να ανταπεξέλθεις σε μία δύσκολη κατάσταση.

Μάθε να αναγνωρίζεις τα σημάδια του άγχους σου και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου «μπορώ να τα καταφέρω».

15. Ο πόνος της ραγισμένης καρδιάς περνάει.

Η στεναχώρια είναι παροδική. Να το θυμίζεις αυτό στον εαυτό σου και να του επιτρέψεις να γνωρίσει νέους ανθρώπους και να κάνει νέες σχέσεις.

16. Κάνε τα σόσιαλ μίντια σου έναν θετικό χώρο.

Μην κάνεις συγκρίσεις με άλλους και μη φοβάσαι ότι είσαι «κατώτερη/ος» ή ότι η ζωή σου δεν είναι τόσο καλή όσο δείχνουν οι φωτογραφίες που ανεβάζουν άλλοι. Καθένας έχει τη δική του ζωή, με τα θετικά και τα αρνητικά της.

17. Γνωρίζουμε ανθρώπους για κάποιο λόγο.

Για μικρό χρονικό διάστημα ή για μια ζωή. Μη μπερδεύεις αυτά τα τρία και μη στεναχωριέσαι όταν μία σχέση τελειώνει.

18. Το συναισθηματικό σου φορτίο είναι σαν μία βαριά βαλίτσα:

μπορεί να την κουβαλάς όπου πας και να σου έχει πιαστεί το χέρι και να πονάει η πλάτη σου. Μπορείς όμως να τη βάλεις στο βάθος της ντουλάπας σου και να ξέρεις ότι είναι εκεί, αλλά να μην την κουβαλάς.

19. Μάθε να βλέπεις τα θετικά στους άλλους.

Και να τους τα λες.

20. Μην αφήνεις τους φόβους σου να γίνουν εμπόδιο στην εξέλιξή σου.

Μάθε να παίρνεις ρίσκα και να κάνεις αυτό που σου λέει η καρδιά σου.

21. Μην ακούς τι σου λένε ή τι σου υπόσχονται οι άλλοι.

Παρατήρησε πώς σου φέρονται.

22. Μάθε να αφήνεις πράγματα να «πέσουν χάμω».

Μάθε να αφήνεις τον θυμό σου, τη μνησικακία, την εκδικητικότητα, την προδοσία να πέσουν χάμω και να μη γίνουν μέρος του εαυτού σου. Έτσι θα συνεχίσεις τη ζωή σου και θα βρεις την γαλήνη και την ευτυχία σου.

23. Άσε το εσωτερικό φως σου να λάμψει.

Μην περιμένεις να σε ανακαλύψουν οι άλλοι. Να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός: να δίνεις το καλό παράδειγμα, να μιλάς όμορφα, να δείχνεις σεβασμό και καλοσύνη στον εαυτό σου και τους γύρω σου.

24. Σταμάτα να προσπαθείς να ευχαριστήσεις όλους τους ανθρώπους γύρω σου.

Αυτό απλώς δε γίνεται! Να φέρεσαι σωστά, αλλά μην περιμένεις να ευχαριστήσεις τους γύρω σου για να σε κάνουν να αισθανθείς καλά.

25. Σταμάτα να φοβάσαι την αλλαγή.

Είναι μέρος της ζωής. Μάθε να αναγνωρίζεις και να αξιοποιείς τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε κάθε αλλαγή.

26. Μη περιμένεις να σου επιβεβαιώσουν οι οικείοι σου ότι το μονοπάτι που πήρες είναι το σωστό.

Εσύ επιλέγεις τι θέλεις στη ζωή σου, εσύ βάζεις τους στόχους σου, εσύ προχωράς για να τους κατακτήσεις. Είναι δική σου δουλειά, όχι των άλλων.

27. Μάθε να συγχωρείς τους άλλους.

Όταν συγχωρείς κάποιον αυτό δε σημαίνει ότι αποδέχεσαι την κακή του συμπεριφορά ή ότι τον ξαναεμπιστεύεσαι. Σημαίνει ότι συγχωρείς τον εαυτό σου που ήταν ο αποδέκτης της κακής συμπεριφοράς και έτσι απελευθερώνεσαι και συνεχίζεις τη ζωή σου.

28. Για κάθε τι που σε στεναχωρεί κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου:

«αν επρόκειτο να πεθάνω αύριο, θα άξιζε τον κόπο να στεναχωριέμαι και να θυμώνω γι’ αυτό το πράγμα»;

29. Σταμάτα να προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον που δε θέλει να αλλάξει.

Τον μόνο άνθρωπο που μπορείς να αλλάξεις είναι ο εαυτός σου. Και όταν αλλάξεις εσύ, αλλάζει ο τρόπος που σου φέρονται οι άλλοι.

30. Το πιο όμορφο χαρακτηριστικό σου δε βρίσκεται στην εξωτερική σου εμφάνιση.

Βρίσκεται στην ομορφιά της ψυχή σου και στο πώς συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *