4 Μυστικά που Χρειάζεται να Ξέρετε για τον Γάμο σας Τώρα

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία επιστημονική έρευνα που μελέτησε τα μυστικά ζευγαριών που έμειναν στον γάμο τους για πάνω από 25 χρόνια. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο, αλλά με λίγη καλή θέληση και επένδυση στη μεταξύ τους σχέση, κατάφεραν όχι μόνο να κρατήσουν τον γάμο τους, αλλά να νιώθουν και ικανοποιημένοι από αυτόν.
Να ποια είναι τα μυστικά τους:

1. Η δύναμη της αγκαλιάς

Συχνά τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί ξεχνάνε να δείχνουν στοργή στον/τη σύζυγο. Η ρουτίνα, η καθημερινότητα, οι μικρές δυσκολίες ή τα προβλήματα της ζωής τους παίρνουν από κάτω και ξεχνάνε να κάνουν μια αγκαλιά, να κρατηθούν χέρι-χέρι, να δείξουν στοργή και ζεστασιά ο ένας στον άλλον.
Άλλοτε πάλι τα ζευγάρια απομακρύνονται για «να του δείξω εγώ», σαν μία τιμωρία. Τα ζευγάρια που στερούν ο ένας από τον άλλον την αγάπη, την αγκαλιά, το σεξ για να τιμωρήσουν το άλλο μέλος και να του δώσουν ένα μάθημα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αισθάνονται οι ίδιοι άσχημα και να έχουν κακή σχέση μεταξύ τους.
Μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ζωή είναι μικρή και δεν αξίζει τον κόπο να κρατάνε μούτρα απέναντι στον/τη σύζυγο. Αυτό καταστρέφει την ποιότητα της ζωής τους και δε βελτιώνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, είναι σπατάλη χρόνου, ενέργειας και θετικής διάθεσης.
Άσχετα λοιπόν με το αν καυγαδίσατε ή είχατε μια κακή μέρα, θυμηθείτε να δείξετε στον/τη σύζυγό σας στοργή, αγάπη, νοιάξιμο. Θυμηθείτε ότι επενδύοντας στη δύναμη της αγκαλιά αισθάνεστε και εσείς καλύτερα και ο γάμος σας πάει καλύτερα.

2. Η δύναμη του χιούμορ

Όταν κανείς τα παίρνει όλα πολύ σοβαρά και κατάκαρδα επενδύει ταυτόχρονα πολύ χρόνο και ενέργεια στο να αναλύει καταστάσεις, να προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα και να δει που τον «έριξε» ο άλλος. Όλο αυτό κουβαλάει μαζί του κάτι αρνητικό. Τα ζευγάρια σε αυτή την έρευνα δήλωσαν ότι έμαθαν στην πορεία του γάμου τους να γελάνε και να βλέπουν κάποια πράγματα πιο ανάλαφρα. Έτσι, για παράδειγμα, αντί να εκνευριστεί η σύζυγος που ο σύζυγος προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δεν έπλυνε τα πιάτα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως θα ήθελε η ίδια, είδε την κατάσταση με χιούμορ, ανεκτικότητα και πήρε το ζήτημα από την αστεία του πλευρά αντί να αρχίσει να γκρινιάζει, να φωνάζει, ή να τσακώνεται μαζί του.

3. Λιγότερη κριτική

Στην κριτική του άλλου όλοι είμαστε οι καλύτεροι! Στην αυτοκριτική όμως… Αντί να κοιτάτε διαρκώς τα λάθη του/της συντρόφου σας, προσπαθήστε να δείτε τι κάνει καλά. Επικεντρωθείτε στην καλή πρόθεση του άλλου, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν τέλειο. Ναι, σας είπε ότι θα φτιάξει αυτός φαγητό και να ξεκουραστείτε, αλλά δεν το πέτυχε: το ρύζι λάσπωσε, το κρέας στέγνωσε λιγάκι και του παραέπεσε πολύ λάδι στη σαλάτα. Τι θα κερδίσετε αν τον κατακρίνετε; Το φαγητό μια φορά δε θα γίνει καλύτερο! Τι θα γίνει αν πείτε «ευχαριστώ» και δεν κάνετε αρνητικά σχόλια; Το τι επιλέγετε να πείτε καθορίζει και τη συναισθηματική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, αλλά και την ποιότητα της σχέσης σας. Κάποια άλλη στιγμή, κάντε μια συζήτηση, δώστε ευγενικά μια συμβουλή και αποδεχτείτε τον άλλον με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του. Σε τελική, η κριτική δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξουμε τον άλλον.

4. Λιγότερη αμυντική στάση

Αν «ξεσπαθώνετε» σε κάθε τι που σας λέει ο/η σύζυγος, αν παίρνετε το κάθε σχόλιο του άλλου κατάκαρδα και ακόμα παραπέρα, θεωρώντας ότι δε σας αγαπάει, δε σας νοιάζεται, δε σας εκτιμάει και μονίμως αμύνεστε, τότε δε βοηθάτε το γάμο σας. Τα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί έχουν μάθει να αφήνουν μερικά πράγματα «να πέσουν χάμω», να μην τους δίνουν μεγάλη σημασία και να συνεχίζουν. Όσο περισσότερο παίρνετε αμυντική στάση, τόσο κάνετε τον εαυτό σας να τα βλέπει όλα αρνητικά και να θεωρείται ότι ο/η σύζυγος έχει μονίμως αρνητικές προθέσεις απέναντι σας. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι ο/η σύζυγος σας επιτίθεται και παίρνετε αμυντική θέση, αναρωτηθείτε «προσπάθησε να με πληγώσει ή ήταν ένα σχόλιο που εγώ το πήρα προσωπικά;» ή «τι αποδείξεις έχω γι’ αυτό που πιστεύω;». Δώστε στο άλλο άτομο να καταλάβει ότι είστε μαζί, ομάδα, και όχι μαχητές σε αντίπαλα στρατόπεδα.


Όπως λέει ο σοφός λαός, “Όλα του Γάμου Δύσκολα…” 

Όλα του γάμου δύσκολα λύσεις για πετυχημένο γάμο

Στο βιβλίο μου “Όλα του Γάμου Δύσκολα… Λύσεις για Πετυχημένο Γάμο!” θα διαβάσετε πρακτικές εφαρµόσιµες λύσεις για τα συνηθισμένα προβλήματα των ζευγαριών και πώς θα τα ξεπεράσετε για να έχετε έναν έναν πετυχηµένο γάµο.

One Comment

  1. Καλησπέρα σας!! Χαίρομαι που σας γνώρισα !!Μου αρέσουν πολύ όσα γράφετε,σε όλα τα άρθρα σας!!!Με βοηθάνε πολύ να μαθαίνω,κ.να μην ξεχνάω αυτά που ξέρω!!!Σας ευχαριστώ θερμά!!! Κάνετε πολύ καλό στην καρδιά μου,στο μυαλό..να είστε καλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *