5 Πράγματα που Πρέπει να Υπενθυμίζεις στον Εαυτό σου Καθημερινά για να Βάλεις Χαρά στη Ζωή σου

γυναίκα με αυτοπεποίθηση

Γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, ποιος περιμένεις να σου φέρει χαρά στη ζωή σου; Εδώ σου αποκαλύπτω 5 βασικές αλήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη, με περισσότερη χαρά και καθημερινή ευχαρίστηση.

1. Είμαι ο καταπληκτικός μου εαυτός

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Είσαι το άτομο που είσαι. Μοναδικό και ανεπανάληπτο. Διαφορετικό. Με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, όπως όλοι. Δε χρειάζεται να είσαι ίδιος με κάποιον άλλον, δε χρειάζεται να είσαι σαν κάποιον άλλο ή να κάνεις ό,τι κάνει κάποιο άλλο άτομο για να είσαι «καλός». Το καλό το έχεις μέσα σου. Το «καλό» μέσα σου μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, αλλά είναι εκεί, ένας θετικός πυρήνας. Μπορεί ως ένα βαθμό να σε έχει διαμορφώσει και να σε έχει επηρεάσει το παρελθόν σου -η παιδική σου ηλικία, η ανατροφή σου, οι εμπειρίες σου, τα ψυχολογικά τραύματα, μικρά ή μεγάλα. Όμως, υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα, μια ακόμα στρώση στο ποιος είσαι ως άνθρωπος και αποτελείται από τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, τα κίνητρα, τις επιλογές, τις πράξεις και τη συμπεριφορά σου. Και να θυμάσαι ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι οι λέξεις. Να θυμάσαι ότι πάντα έχεις επιλογή. Όχι στο τι θα σου συμβεί, αυτό μπορεί να μη μπορείς να το ελέγξεις. Μπορείς όμως πάντα να διαλέξεις το πώς θα αντιδράσεις σε όσα σου συμβαίνουν. Κάθε μέρα μπορείς να είσαι ο μοναδικός, καταπληκτικός σου εαυτός, ακόμα και με μικρούς τρόπους, που όμως επηρεάζουν τη ζωή σου και τη ζωή των γύρω σου.

2. Επιλέγω να είμαι θετικός άνθρωπος

Η θετική σκέψη και στάση ζωής είναι επιλογή. Ίσως είχες μερικές αρνητικές εμπειρίες στη ζωή σου. Ίσως είχες πολλές. Μπορεί να μεγάλωσες σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον. Μπορεί να έχεις κακές σχέσεις με τους γονείς σου, να έχεις χωρίσει, να μην έχεις καλή δουλειά. Μπορεί να έχεις έντονη πίεση και στρες στη ζωή σου. Ίσως αισθάνεσαι ότι σε τραβάνε απ’ όλες τις μεριές και δε προλαβαίνεις να ανταποκριθείς. Ό,τι και να συμβαίνει, έχεις μία επιλογή. Την επιλογή να διατηρήσεις θετική στάση ζωής. Αυτό δε σημαίνει ότι δε βλέπεις τα αρνητικά ή ότι δε νιώθεις μια γκάμα συναισθημάτων, που περιλαμβάνει και αρνητικά συναισθήματα. Θετική στάση ζωής σημαίνει ότι παρόλο που αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα στις κανονικές της διαστάσεις, επιλέγεις τον τρόπο που θα διαχειριστείς τα πράγματα. Καταλαβαίνεις τις διαστάσεις των πραγμάτων που σε απασχολούν και σε αφορούν και βρίσκεις τρόπους να εντοπίσεις περισσότερες λύσεις απ’ ότι προβλήματα. Διατηρείς θετικότητα και αισιοδοξία.

3. Μπορώ να πετύχω τους στόχους μου

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σε σταματήσει πέρα από τις αρνητικές, περιοριστικές σκέψεις που κάνεις. Ποιος είναι ο σκοπός σου; Τι θέλεις να πετύχεις; Έχεις βάλεις συγκεκριμένους στόχους; Να θυμάσαι ότι στην πραγματικότητα κανένας δε μπορεί να σε σταματήσει. Ίσως το μονοπάτι της ζωής σου να είναι κακοτράχαλο τόπους-τόπους, ίσως να υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή, αλλά υπάρχει τρόπος να τα ξεπεράσεις και να τα προσπεράσεις. Να θυμάσαι ότι πέρα από το να φαντάζεσαι ένα όμορφο και λαμπρό μέλλον, υπάρχει κάτι άλλο ακόμα πιο σημαντικό- οι ενέργειες που κάνεις για να φτάσεις εκεί. Ξεκίνα λοιπόν σήμερα, με ένα μικρό βηματάκι προς την κατεύθυνση που επιθυμείς. Επανάλαβε το αύριο. Και μεθαύριο. Στη συνέχεια να προσθέσεις ακόμα μία ενέργεια. Και πριν το καταλάβεις, όλες οι μικρές αλλαγές που θα έχεις κάνει θα προστεθούν σε κάτι μεγαλύτερο!

4. Σέβομαι και φροντίζω τον πολύτιμο εαυτό μου

Ας ξεκινήσουμε με τα απλά και βασικά: έχεις μία καθημερινή ρουτίνα, όπως τι ώρα ξυπνάς, τι ώρα κοιμάσαι, πόση ώρα ξεκουράζεσαι; Τρως υγιεινά; Αθλείσαι ή έστω, περπατάς και κινείσαι; Μιλάς στον εαυτό σου με θετικό, υποστηρικτικό τρόπο όπως θα μιλούσες σε έναν καλό φίλο ή ένα μικρό παιδί; Κοιτάξου στον καθρέφτη και πες στον εαυτό σου «Σε αγαπώ και σε εκτιμώ πολύτιμε μου εαυτέ», ή «Δε μπορώ να ελέγξω ποιος με αγαπάει, αλλά μπορώ να αγαπάω και να νοιάζομαι εγώ τον εαυτό μου» ή «Είσαι δυνατός άνθρωπος, συνέχισε». Συγχώρησε τα λάθη σου και προχώρα.

5. Προετοιμάζομαι για να πετύχω

Αν θέλεις να πετύχεις σε κάτι, οτιδήποτε είναι αυτό, μικρό ή μεγάλο, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να προετοιμαστείς. Ποιος είναι ο στόχος σου; Τι θέλεις να πετύχεις; Μπορεί να είναι να χάσεις 2-3 κιλά, ή να ξεκινήσεις γυμναστήριο ή να ξεκινήσεις τη δική σου δουλειά. Το βασικό είναι να αποφασίσεις τι ακριβώς θέλεις και μετά να οργανωθείς για να πετύχεις τον στόχο σου. Έτσι, αν αποφάσισες να χάσεις βάρος αλλά το ψυγείο σου είναι γεμάτο γλυκά και τα ντουλάπια σου τσιπς και μπισκότα, τότε κάτι δεν έκανες καλά στην οργάνωση του σχεδίου σου. Οργανώσου, κάνε ένα σχέδιο, προετοιμάσου, άσε κατά μέρος τις δικαιολογίες και ξεκίνα με μία μικρή αλλαγή σήμερα. Γιατί ό,τι αναβάλεις για αύριο, τελικά δεν το κάνεις. Να έχεις συνέπεια, υπομονή και επιμονή. Και προπαντός, να πιστεύεις στον εαυτό σου!


Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο βιβλίο μου “Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου” θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

One Comment

  1. Σας αγαπώ για την προσπάθεια για αυτά που γράφετε ,με βρίσκω σε ότι γράφετε .Να είστε καλά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *