6 Έξυπνα Πράγματα που Μπορείτε να Κάνετε για να Επικεντρωθείτε στα Καλά και τα Όμορφα και να Αλλάξετε τη Ζωή σας

Μη περιμένετε να γίνει μια τεράστια θετική αλλαγή, ένα μικρό θαύμα, να κερδίσετε το λαχείο ή να συμβεί κάτι που θα ανατρέψει τη ζωή σας και θα σας κάνει ευτυχισμένους. Επικεντρωθείτε στα καλά και όμορφα πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σας τώρα- όσο μικρά και αν είναι. Παρατηρήστε τα, κατονομάστε τα και, κυρίως, απολαύστε τα! Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε θετικά συναισθήματα και στάση ζωής, παρόλες τις όποιες δυσκολίες μπορεί να έχετε.

1. Αποφύγετε τα αρνητικά

Ξέρω ότι το ξέρετε, αλλά το κάνετε; Αποφεύγετε να σκέφτεστε αρνητικά και καταστροφικά όλη την ώρα; Αποφεύγετε να κάνετε αρνητικά σενάρια και να προβλέπετε καταστροφές και δυσκολίες; Αποφεύγετε να σκέφτεστε το παρελθόν και να αναλώνεστε σε αναλύσεις που δεν οδηγούν πουθενά; Μετράτε τα όσα έχετε καταφέρει ή μόνο κρατάτε λίστα με τις αποτυχίες σας; Αποφεύγετε να ανησυχείτε διαρκώς για το μέλλον; Για κάθε τι αρνητικό που έρχεται στο μυαλό σας, κάντε την αντίστοιχη θετική, ή έστω ρεαλιστική σκέψη. Αρχίστε να μετράτε τις καλές στιγμές, τα θετικά στη ζωή σας, το ωραίο ηλιοβασίλεμα, τη βόλτα που κάνατε, το θαλασσινό αεράκι στο πρόσωπό σας, τα μικρά και όμορφα στη ζωή.

2. Κάνετε μια λίστα με όσα σας ευχαριστούν

Ποια είναι μερικά πράγματα που σας ευχαριστούν και κάνουν την καρδιά σας να τραγουδάει; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε αυτά τα πράγματα; Ακόμα σημαντικότερο- πότε κάνατε τα πράγματα που σας ευχαριστούν χωρίς τύψεις, χωρίς ανησυχία, χωρίς να σκέφτεστε ταυτόχρονα τα προβλήματά σας; Κάντε μια λίστα με όλα όσα σας ευχαριστούν, σας δίνουν χαρά και την αίσθηση ότι η ζωή σας έχει νόημα. Κάντε καθημερινά κάποιο από αυτά τα πράγματα. Όταν αποκτήσετε την καλή συνήθεια να κάνετε όσα σας δίνουν χαρά, θα διαπιστώσετε ότι η καθημερινότητά σας έχει βελτιωθεί χωρίς να έχει συμβεί κάτι αξιοσημείωτο ή μια μεγάλη αλλαγή. Θα σταματήσετε να περιμένετε το «αύριο» για να είστε χαρούμενοι, θα βρείτε τη χαρά στο «σήμερα».

3. Μάθετε να επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας και την παρούσα στιγμή

Μάθετε να γεμίζετε τις μπαταρίες σας και να δίνετε ενέργεια στον εγκέφαλο και το σώμα σας, ενώ παράλληλα αισθάνεστε ηρεμία, γαλήνη και ψυχική ισορροπία. Πώς θα το καταφέρετε; Πολύ απλά και με εντελώς φυσικό τρόπο! Θα μάθετε να επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας. Εισπνοή, εκπνοή. Ακόμα καλύτερα αν μπορείτε να πάρετε αργές, βαθιές αναπνοές με κλειστά μάτια. Εισπνεύστε ηρεμία, εκπνεύστε άγχος. Κάντε χώρο στο νου και την ψυχή σας και συνδεθείτε με το συναίσθημα της ηρεμίας και γαλήνης.

4. Σταματήστε να παραπονιέστε

Ίσως έχετε λόγους να παραπονιέστε για όσα πάνε στραβά στη ζωή σας ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Αλλά θα αλλάξει κάτι με το να παραπονιέστε και να γκρινιάζετε; Προφανώς όχι! Γιατί το κάνετε τότε; Το μόνο που καταφέρνετε με τη γκρίνια και τα παράπονα είναι να νιώθετε χειρότερα και να γεμίζετε τη ζωή σας με αρνητικότητα. Μιλήστε για τις δυσκολίες σας, προσπαθήστε να βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας ή τρόπους για να τα διαχειριστείτε καλύτερα και υιοθετήστε μια πιο αισιόδοξη στάση. Μην κάνετε τις δυσκολίες και τα προβλήματά σας μέρος της προσωπικής σας ταυτότητας, κομμάτι του ποιος είστε σαν άνθρωπος. Να θυμάστε- δεν είστε τα προβλήματά σας! Η ζωή σας είναι κάτι παραπάνω από δυσκολίες. Επενδύστε στις μικρές καθημερινές θετικές στιγμές.

5. Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Κρατάτε μια λίστα με όλα τα καλά που σας συμβαίνουν; Ή κολλάτε τόσο πολύ στα αρνητικά που δε μένει χώρος για τίποτα θετικό; Κρατήστε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Σε ένα όμορφο τετράδιο ή στις σημειώσεις του κινητού σας γράψτε τι καλό σας έτυχε, κάτι όμορφο που έγινε, κάτι που εκτιμάτε και χαίρεστε που υπάρχει στη ζωή σας. Διδάξτε στον εγκέφαλό σας να καταγράφει τα θετικά, τις μικροχαρές της ζωής και μην τα προσπερνάτε ή τα θεωρείτε δεδομένα.

6. Προσθέστε μια καθημερινή δόση ομορφιάς στη ζωή σας

Όταν προσθέσουμε τα μικρά καλά και όμορφα πράγματα της καθημερινότητας θα διαπιστώσουμε ότι τελικά κάνουν μεγάλη διαφορά! Κάντε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας με επίγνωση, με συνειδητό τρόπο- βάλτε μια γλάστρα με το αγαπημένο σας λουλούδι στο σαλόνι ή στο γραφείο σας. Πιείτε τον καφέ σας σε ένα όμορφο φλιτζάνι που το βλέπετε και σας κάνει να χαμογελάτε. Κάντε μια βόλτα, σταματήστε να χαζέψετε πίνακες σε μία γκαλερί ή λουλούδια στο ανθοπωλείο, αποκτήστε ένα χόμπι, αναζητήστε στον υπολογιστή σας εικόνες από ανθισμένους κήπους, παραλίες, δάση, τα αγαπημένα σας ζωάκια, οτιδήποτε βρίσκεται όμορφο. Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται όμορφες πληροφορίες, να αναζητάει το καλό, το όμορφο και το θετικό στην καθημερινότητά σας.

Να θυμάστε, έχετε το δικαίωμα να ζήσετε μια χαρούμενη, ήρεμη και ευχάριστη ζωή!


Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο βιβλίο μου “Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου” θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *