7 Δυνατές και Υποστηρικτικές Φράσεις που Μπορείς να Πεις στον Εαυτό σου όταν Νιώθεις να Χάνεις την Αυτοπεποίθησή σου

αυτοπεποίθηση

Κάποιες μέρες μπορεί να νιώθεις ότι η αυτοπεποίθησή σου είναι πεσμένη. Μπορεί να περνάς δυσκολίες και να αισθάνεσαι ότι έχασες την πίστη στον εαυτό σου. Μπορεί να έχεις τη συνήθεια να μιλάς στον εαυτό σου αρνητικά, δηλαδή ο εσωτερικός σου διάλογος να είναι αρνητικός και να υποτιμάς και να μπλοκάρεις τον εαυτό σου.

Αν πάλι πιστεύεις ότι μιλώντας άσχημα στον εαυτό σου και υποβιβάζοντάς τον θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και θα καταφέρεις όσα θέλεις- σε διαβεβαιώνω ότι κάνεις λάθος.

Αυτό που λες στον εαυτό σου αυτό απορροφάει ο νους σου και γίνεται η προσωπική σου αλήθεια. Αν λοιπόν επιθυμείς να τονώνεις τον εαυτό σου στα δύσκολα και να έχεις αυτοπεποίθηση, αυτές είναι επτά φράσεις που θα σε τονώσουν και θα σε βοηθήσουν να έχεις πίστη στον εαυτό σου.

1. Είμαι ένα αριστούργημα σε εξέλιξη…

Πρόκειται για μία απλή αλλά σημαντική συνειδητοποίηση: το ότι είσαι σε πορεία εξέλιξης και αυτοβελτίωσης.

Ίσως τώρα να μην είσαι στην καλύτερη σου φάση, ίσως να μην έχεις πετύχει όλα όσα ήθελες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχεις αποτύχει. Είσαι απλώς στο δρόμο για να φτάσεις στον στόχο σου.

Η υπενθύμιση στον εαυτό σου ότι είσαι σημαντικός άνθρωπος, ότι έχεις ικανότητες και τη δυνατότητα να πετύχεις αυτό που έχεις στο νου σου είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μην τα παρατήσεις. Είναι η υπενθύμιση ότι όλα ακολουθούν μία πορεία και ότι μπορεί να κάνουμε την προσπάθειά μας αλλά δεν βλέπουμε πάντα άμεσα το αποτέλεσμα.

2. Φέρομαι στον εαυτό μου με αγάπη και καλοσύνη καθημερινά

Είναι σημαντικό να πεις στον εαυτό σου αυτή τη φράση το πρωί, μόλις ξυπνήσεις, την ώρα που πίνεις τον καφέ σου, όταν πλένεις τα δόντια σου και κοιτάς τον καθρέφτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι φέρονται με καλοσύνη σε γνωστούς και αγνώστους, αλλά όχι στον εαυτό τους. Χρειάζεται να δεις τον εαυτό σου μέσα από το πρίσμα της αγάπης και της καλοσύνης.

Πρέπει να παραδεχτείς ότι είσαι άνθρωπος που αξίζεις να αγαπηθείς. Το πρώτο βήμα θα το κάνεις εσύ: να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να τον αγκαλιάσεις, να τον ωθήσεις να γίνει η καλύτερη εκδοχή του. Αντί να βρίζεις και να υποβιβάζεις τον εαυτό σου φέρσου του με αγάπη: επένδυσε στην αυτοφροντίδα σου, κάνε πράγματα που τονώνουν το σώμα και την ψυχή σου,

3. Βάζω έναν μικρό στόχο κάθε μέρα και τον πετυχαίνω

Ξεκίνα κάθε πρωί με αυτή τη φράση «Βάζω έναν μικρό στόχο κάθε μέρα και τον πετυχαίνω». Δήλωσε τον στόχο σου. Προσπάθησε να συνδεθείς με το συναίσθημα της επιτυχίας, το πόσο όμορφα αισθάνεσαι όταν πετύχεις τον στόχο σου.

Δε χρειάζεται να βάλεις στο νου σου να πετύχεις κάτι μεγάλο ή άπιαστο: ξεκίνα με κάτι μικρό, κάτι εφικτό. Η χαρά και η επιβεβαίωση που θα πάρεις όταν το πετύχεις θα σου δώσει φτερά να πιστέψεις στον εαυτό σου, στις ικανότητές σου και να συνεχίσεις.

όταν έχεις πληγωθεί

4. Είμαι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος του εαυτού μου

Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι! Να είσαι φίλος και σύμμαχος του εαυτού σου, ώστε να μπορείς να στηριχτείς στις δυνάμεις σου. Να συμμαχείς και να συνεργάζεσαι με τον εαυτό σου, αντί να του βάζεις τρικλοποδιές.

Το πιο συνηθισμένο που κάνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους είναι να λένε «αυτό δε γίνεται», «μου είναι αδύνατο να το κάνω» και άλλες παρόμοιες δηλώσεις που στην ουσία σαμποτάρουν τις ικανότητές τους. Αν δεν στηρίξεις και δεν ενθαρρύνεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, τότε ποιος περιμένεις να το κάνει για σένα;

5. Αγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου όπως είμαι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά μου

Αυτή η δήλωση μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου!

Όταν μπορείς να παραδεχτείς και να αποδεχτείς ότι έχεις ελαττώματα, όπως και κάθε άνθρωπος φυσικά, σταματάς να παλεύεις εναντίον σου. Τα αποδέχεσαι και έτσι δε σπαταλάς ενέργεια στο να αναρωτιέσαι «γιατί τα έχω», «γιατί είμαι αδύναμο άτομο» κλπ., και επικεντρώνεσαι στα προτερήματά σου.

Γνωρίζοντας τα δυνατά σου σημεία μπορείς να τα αξιοποιήσεις και έτσι να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.

6. Επιλέγω να κάνω θετικές σκέψεις και να χτίζω το μέλλον μου

Κάνοντας αυτή τη δήλωση βάζεις φίμωτρο στον εσωτερικό σου κριτή και τον κάνεις να σωπάσει.

Έτσι σταματάς τις αρνητικές σκέψεις και δηλώσεις που σε φέρνουν πίσω και δε σου επιτρέπουν να σκεφτείς με αισιοδοξία για το μέλλον. Όταν σου λέω να σκέφτεσαι αισιόδοξα για το μέλλον δεν εννοώ να τα βλέπεις όλα ρόδινα και να είσαι σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Σε καμία περίπτωση! Αυτό που σου λέω είναι να βλέπεις την κατάσταση ρεαλιστικά, να αξιοποιείς τα προτερήματά σου και να πιστεύεις σε ένα καλύτερο αύριο.

τοξικές συμπεριφορές

7. Το σύμπαν συνωμοτεί για την ευτυχία μου

Γιατί τι είναι πιο δυνατό από την πίστη; Την πίστη σε κάτι ανώτερο, μεγαλύτερο από εσένα και εμένα και όλους εμάς…

Όταν πιστεύεις ότι το σύμπαν συνωμοτεί για την ευτυχία σου, όταν δίνεις στον εαυτό σου το σήμα ότι έχεις δικαίωμα στην χαρά και την ευτυχία, τότε αφήνεις τους δισταγμούς στην άκρη και πράττεις ώστε να πετύχεις τον στόχο σου.


Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο βιβλίο μου “Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου” θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

One Comment

  1. Η παρακολούθηση σε κάποια βιντεάκια Μ έχει βοηθήσει να επιβεβαιώσω απόψεις δικές μου που επιστημονικά δεν μπορούσα να τις τεκμηριώσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *