Τα 7 Πράγματα που Δεν Κάνουν οι Χαρούμενοι Άνθρωποι

Η ευτυχία και η χαρά ζωής έρχονται σε διαφορετικά πακέτα για τον καθένα. Οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι γύρω μας, χαμογελούν, έχουν καλοσύνη στην καρδιά τους, είναι αισιόδοξοι και εκτιμούν τα όσα έχουν στη ζωή τους. Το μυστικό τους είναι ότι υπάρχουν 7 πράγματα τα οποία ΔΕΝ κάνουν- και αυτό είναι σημαντικό για να είναι χαρούμενοι.

1. Δεν έχουν υπερβολικό στρες.

Το στρες είναι φυσιολογικό, είναι η αντίδραση του οργανισμού στις πιέσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν. Είναι ο τρόπος της φυσιολογίας μας να μας ειδοποιήσει ότι υπάρχει μία «απειλή» στο περιβάλλον μας, κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Οι χαρούμενοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες, δε «κολλάνε» στις μικρές καθημερινές ενοχλήσεις (πχ. αυξημένη κίνηση, ουρά στο ταμείο, κλπ.) και έχουν τρόπους να διαχειρίζονται το στρες τους ώστε να μην τους παίρνει από κάτω.

2. Δεν περιμένουν από κάποιον άλλον να τους κάνει χαρούμενους.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν ότι δε χρειάζεται να περιμένουν από κάποιον άλλον να τους δώσει ευτυχία και χαρά στη ζωή τους. Έτσι, δε σπαταλάνε το χρόνο τους προσπαθώντας να βρουν μία καλή σχέση, να βγουν από μία κακή σχέση, να αλλάξουν τη σχέση με την πατρική τους οικογένεια ή τους φίλους τους. Δέχονται φυσικά ότι οι σχέσεις είναι σημαντικές, αλλά επενδύουν στην πιο βασική σχέση- αυτή με τον εαυτό τους για να είναι καλά και χαρούμενοι στη ζωή τους.

3. Δε μεταθέτουν την ευτυχία τους για αύριο και δε βάζουν προϋποθέσεις.

Πολλοί άνθρωποι λένε «θα είμαι ευτυχισμένος όταν βρω μια καλή δουλειά», «όταν βγάλω πολλά χρήματα», «όταν παντρευτώ», «όταν αποκατασταθούν τα παιδιά μου», «όταν βγω στη σύνταξη», κοκ. Όλα αυτά είναι βέβαια θετικά γεγονότα, αλλά δε γίνεται να περιμένει κανείς συνέχεια το κάτι άλλο και να μεταθέτει την ευτυχία του στο μέλλον. Οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι βρίσκουν μικρά, καθημερινά πράγματα στο εδώ-και-τώρα που τους ικανοποιούν και τους προσφέρουν ευχαρίστηση.

4. Δε γκρινιάζουν

Έχετε δει χαρούμενο άνθρωπο να γκρινιάζει; Όχι! Αυτό επειδή η γκρίνια είναι μία αρνητική κατάσταση του μυαλού και της καρδιάς. Γκρινιάζουν οι άνθρωποι που δεν τα έχουν βρει μέσα τους, οι άνθρωποι που είναι μίζεροι, που τους φταίνε όλα και περιμένουν την εξωτερική τελειότητα για να αισθάνονται καλά. Η γκρίνια προσελκύει μόνο γκρίνια και αρνητισμό. Η γκρίνια από μόνη της ποτέ δεν αποτελεί κινητήριο δύναμη για κάτι θετικό.

5. Δεν κάνουν παρέα με τοξικούς ανθρώπους

Οι χαρούμενοι άνθρωποι δε κάνουν παρέα με τοξικούς ανθρώπους. Επιλέγουν τους φίλους τους και είναι αφοσιωμένοι στο να στέλνουν θετική ενέργεια γύρω τους. Αν έχουν τοξικούς φίλους ή συναδέλφους και δε μπορούν να τους βγάλουν εντελώς έξω από τη ζωή τους, επιλέγουν να τους κάνουν στην άκρη: τους αποφεύγουν και δεν τους επιτρέπουν να τους επηρεάσουν συναισθηματικά.

6. Δεν είναι αρνητικοί

Οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι θετικοί και αισιόδοξοι. Αυτό δε σημαίνει ότι δε στεναχωριούνται, δε λυπούνται ή δε θυμώνουν. Εννοείται ότι αισθάνονται όλη τη γκάμα των συναισθημάτων. Ξέρουν και αναγνωρίζουν το πώς νιώθουν, οπότε δεν άγονται και φέρονται από τα έντονα αρνητικά τους συναισθήματα. Πολλές φορές και μόνο το ότι τα κατονομάζουν είναι αρκετό για να μειωθεί ή έντασή τους και να υποχωρήσουν. Οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι θετικοί, κάνουν αισιόδοξες σκέψεις και ατενίζουν το μέλλον με εμπιστοσύνη.

7. Δε φοβούνται την αλλαγή

Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν ότι η ζωή είναι μία διαρκής αλλαγή, ότι πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις μεταβάλλονται και δε μένουν όπως ήταν και όπως τα ήξεραν. Οι χαρούμενοι άνθρωποι αποδέχονται αυτή την αλήθεια και συνειδητοποιούν ότι και οι ίδιοι αλλάζουν. Έτσι, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αλλαγή, ξέρουν να λένε «αντίο» εκεί που πρέπει και να αφήνουν το παρελθόν πίσω τους. Προετοιμάζονται, γίνονται καλύτεροι, επενδύουν στην εσωτερική τους αυτοβελτίωση και κάθε μέρα λένε «καλημέρα» στη ζωή με χαμόγελο.


Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία!
Στο βιβλίο μου Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *