7 Συναισθήματα που Μοιάζουν Αρνητικά στην Πραγματικότητα όμως Δείχνουν ότι Αλλάζεις

Οι άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο μου για να τους βοηθήσω να ξεπεράσουν κάποιο πρόβλημά τους, να βρουν τον εαυτό τους, να αλλάξουν, να μειώσουν το άγχος τους ή να αυξήσουν τη χαρά ζωής τους, έχουν ένα κοινό στοιχείο: ΟΛΟΙ έρχονται και μου περιγράφουν ότι είναι κολλημένοι στη ζωής τους, ότι σκέφτονται διαρκώς άσχημα πράγματα, ότι ανησυχούν, ότι θέλουν να αλλάξουν και δεν ξέρουν τον τρόπο… και όλα αυτά τους φοβίζουν. Και όμως, όλα αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα που δείχνουν ότι κάποιος είναι στο σωστό δρόμο της προσωπικής αλλαγής.
Αυτά που νομίζεις ότι είναι αρνητικά συναισθήματα, στην πραγματικότητα είναι «δείκτες» προσωπικής εξέλιξης, είναι σαν πέτρες σε ένα ορμητικό ποτάμι που τις χρησιμοποιείς για να πατήσεις και να περάσεις στην αντίπερα όχθη. Είναι συναισθήματα που δείχνουν ότι είσαι στο δρόμο της προσωπικής σου ανάπτυξης.
Έτσι, στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας, του coaching και της προσωπικής εξέλιξης, να ποια 7 συναισθήματα δείχνουν αρνητικά, ενώ στην πραγματικότητα δείχνουν ότι αλλάζεις.

1. Ανασφάλεια

Το να αισθάνεσαι ανασφάλεια δεν είναι ντροπή! Δε σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου. Συχνά είναι ένδειξη ότι μεταβαίνεις από μία φάση προσωπικής εξέλιξης σε μία άλλη, ότι αλλάζεις σαν άνθρωπος και αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πηγαίνεις στη σωστή κατεύθυνση, αν έχεις τα εφόδια που χρειάζεσαι γι’ αυτή την αλλαγή, αν θα τα καταφέρεις. Με την ψυχοθεραπεία και το coaching αρχίζεις να εξερευνείς και να ανακαλύπτεις μία άλλη πτυχή του εαυτού σου και αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι «κάπως», όχι εντελώς σίγουρη για τον εαυτό σου.

2. Αίσθηση ότι «έχω χαθεί»

Στην πορεία της αλλαγής είναι σαν να χαράζεις τη δική σου, μοναδική πορεία. Σαν να φτιάχνεις τον χάρτη της ζωής σου και να καθορίζεις εσύ τις διαδρομές, καινούργιες, διαφορετικές, αλλιώτικες. Και αυτό φέρνει μια αίσθηση φόβου, μια αίσθηση του «έχω χαθεί, είναι αυτή η σωστή πορεία;». Είναι ο φόβος του αγνώστου, αφού δεν έχεις ξανακάνει αυτή τη διαδρομή.

3. Αμφιβολία

Οι άνθρωποι ξεκινάνε το ταξίδι της αυτογνωσίας, της αλλαγής, της ψυχοθεραπείας και του coaching με μία αμφιβολία: «Θα τα καταφέρω; Μπορώ να πετύχω;» Είναι η αναγνώριση ότι δεν έχουν τα «εργαλεία», τις εσωτερικές ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν την προσωπική τους αλλαγή. Στην πραγματικότητα όμως όλοι οι άνθρωποι έχουν μια βαθιά και αστείρευτη πηγή προσωπικής δύναμης την οποία πολλές φορές δεν αναγνωρίζουν. Ρόλος μου είναι να σε βοηθήσω να ανακαλύψεις αυτή την πηγή και να την αξιοποιήσεις. Παράλληλα, σε βοηθάω να ανακαλύψεις καινούργια εργαλεία που θα σε βοηθήσουν στο ταξίδι της προσωπικής σου αλλαγής.

4. Αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα είναι η ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στην επιθυμία «θέλω να αλλάξω» και στο φόβο «δε νομίζω ότι μπορώ να αλλάξω». Η αβεβαιότητα είναι φυσιολογική- είναι η υπενθύμιση ότι για να αλλάξεις χρειάζεσαι καθοδήγηση, στήριξη, συστηματική προσπάθεια. Η προσωπική αλλαγή δεν είναι απλώς μια επιθυμία, κάτι που λέμε στον εαυτό μας και γίνεται με μαγικό τρόπο. Η προσωπική αλλαγή χρειάζεται χρόνο, τρόπο, μια νέα προσέγγιση στην ίδια μας τη ζωή, στο πώς σκεφτόμαστε και τι πράξεις κάνουμε καθημερινά για να φτάσουμε στο στόχο μας.

5. Φόβος

Το άγνωστο, ακόμα και αν είναι κάτι καλό και θετικό φέρνει και ένα αίσθημα φόβου, την ερώτηση «πώς θα είναι τα πράγματα όταν εγώ αλλάξω;». Ο φόβος του αγνώστου, της αλλαγής, ο φόβος ότι δε θα είμαι μέσα στο πεδίο που νιώθω άνετα είναι φυσιολογικός. Ο άνθρωπος δυσκολεύεται να φανταστεί τον εαυτό του διαφορετικά απ’ ότι είναι σε αυτή τη φάση, γιατί έχει συνηθίσει να βλέπει τον εαυτό του με συγκεκριμένο τρόπο. Μη φοβάσαι. Μπορείς να τα καταφέρεις. Ο φόβος είναι το σκοτεινό κομμάτι του εαυτού σου που φοβάται την αλλαγή και εμποδίζει την εξέλιξή σου.

6. Άγχος

Μέρος της προσωπικής αλλαγής είναι και το άγχος που προκύπτει από όλα τα παραπάνω: τον φόβο, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα… Αγχώνεσαι για το αν θα καταφέρεις να αλλάξεις, πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό, πόσο θα κρατήσει, πώς θα είναι όταν αλλάξεις… Το μυαλό σου τρέχει στο μέλλον, προβλέπεις εμπόδια, δυσκολίες, δημιουργείς με τις σκέψεις σου εμπόδια που σε κρατάνε πίσω. Δοκίμασε ασκήσεις χαλάρωσης, διάβασε τρόπους να επικεντρωθείς στο παρόν με ενσυνειδητότητα ή mindfulness, που σου το εξηγώ στο νέο μου βιβλίο. Μάθε να κυριαρχείς στο μυαλό σου και μην το αφήνεις να κάνει αρνητικές σκέψεις και να σου βάζει διαρκώς τρικλοποδιές και εμπόδια.

7. Άβολα

Ίσως νιώθεις περίεργα, άβολα, έξω από τα νερά σου. Αυτό είναι σημάδι ότι βγαίνεις από την κατάσταση που είσαι και μπαίνεις σε μία νέα κατάσταση, σε μία διαφορετική φάση εξέλιξης στη ζωή σου. Όλα αυτά τα χρόνια φοβόσουν να αισθανθείς άβολα, να βγεις έξω από το πεδίο που νιώθεις βολικά -και ας μη σου αρέσει-, τώρα αντιμετωπίζεις νέες συνθήκες, δημιουργείς τη ζωή σου όπως εσύ την επιθυμείς και όχι όπως έρχονται τα πράγματα. Σε αυτή την πορεία είναι φυσικό να νιώθεις «κάπως», να αισθάνεσαι έξω από τα νερά σου. Μη σε ανησυχεί αυτό. Μάθε να δέχεσαι τη στιγμή, την αλλαγή, μάθε να ασκείς τεχνικές mindfulness, που σου εξηγώ στο νέο μου βιβλίο, ώστε να απελευθερωθείς από τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και να κάνεις ένα βήμα προς την καινούργια σου ζωή.


Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο βιβλίο μου “Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου” θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *