Τα 7 Πράγματα που οι Δυνατοί Άνθρωποι Λένε στον Εαυτό τους

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση και αυτοί που είναι ευτυχισμένοι, έχουν έναν εσωτερικό θετικό διάλογο που λειτουργεί σαν καύσιμο στο μυαλό και την ψυχή τους.
Τα μηνύματα που δίνουμε στον εαυτό μας καθημερινά έχουν τεράστια δύναμη. Κάθε το που λέμε στον εαυτό μας και το επαναλαμβάνουμε γίνεται η «αλήθεια» μας, η ταυτότητά μας. Αν λοιπόν διαρκώς μιλάς αρνητικά στον εαυτό σου και επαναλαμβάνεις τα κουσούρια, τις αδυναμίες και τις ατέλειες σου, τότε αυτό γίνεται ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις και αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου.
Όταν όμως επαναλαμβάνεις θετικά πράγματα στον εαυτό σου, τότε ενδυναμώνεις την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση αλλά και την ψυχική σου δύναμη.

Η Dr. Barbara Fredrickson, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο North Carolina at Chapel Hill, κατέληξε ότι οι θετική στάση σκέψης «ανοίγει τους ορίζοντες και μας δίνει ιδέες για περισσότερη δράση και μας κινητοποιεί να σκεφτούμε ευρύτερα ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές στη ζωή μας».

Ήδη από τη δεκαετία το 1950, ο Abraham Maslow μελέτησε τους δυνατούς ανθρώπους που κινητοποιούνται από μόνοι τους και διέκρινε ότι επικεντρωνόταν στα θετικά στοιχεία, τα ταλέντα και τα προτερήματά τους και όχι στις αδυναμίες τους. Ο καθηγητής της θετική ψυχολογίας Dr. Martin Seligman έχει βρει σε εκατοντάδες έρευνες ότι οι θετικοί άνθρωποι εξασκούν τα θετικά τους σημεία καθημερινά και αυτό τους κάνει ακόμα δυνατότερους και πιο χαρούμενους.

Η Dr. Barbara Fredrickson, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο North Carolina at Chapel Hill, κατέληξε ότι οι θετική στάση σκέψης «ανοίγει τους ορίζοντες και μας δίνει ιδέες για περισσότερη δράση και μας κινητοποιεί να σκεφτούμε ευρύτερα ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές στη ζωή μας».

Να τι λένε οι δυνατοί άνθρωποι στον εαυτό τους. Μπορείς να ξεκινήσεις κι εσύ να μιλάς θετικά στον εαυτό σου!

Είμαι άνθρωπος που αξίζει να με αγαπούν

Όλοι αξίζουν αγάπη και στοργή. Τα νεογέννητα είναι φτιαγμένα από τη φύση τους να είναι αξιαγάπητα, γλυκούλικα, να δημιουργούν την ανάγκη στους γύρω τους να τα αγκαλιάσουν και να τους δείξουν αγάπη και τρυφερότητα. Ίσως όμως οι ενήλικες στη ζωή σου όταν ήσουν μωρό ή μικρό παιδί να είχαν άλλα σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα διαφόρων ειδών και να μην είχαν την ικανότητα να σε αγαπήσουν και να δεθούν συναισθηματικά μαζί σου όπως έπρεπε. Παρόλα αυτά, όποια και αν ήταν η εμπειρία σου στην παιδική σου ηλικία, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι είσαι ένας σημαντικός και αξιαγάπητος άνθρωπος.

Είμαι ικανός άνθρωπος

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να αναζητάει, να εξερευνά, να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Ίσως να έχεις διδαχτεί πράγματα όπως πρωτεύουσες από χώρες και ιστορικά γεγονότα, αλλά δεν έχεις διδαχτεί πώς να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα ή να φροντίζεις τον εαυτό σου. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά! Μπορείς να ξε-μάθεις όλα όσα είναι άχρηστα ή δε σε εξυπηρετούν και να μάθεις καινούργια πράγματα που σε βοηθάνε και βελτιώνουν την καθημερινότητά σου. Άσχετα από το τι μπορεί να σου έχουν πει αρνητικοί ή τοξικοί άνθρωποι στη ζωή σου, είσαι ένας ικανός άνθρωπος από τη φύση σου και μπορείς να μάθεις πράγματα που σε ωφελούν και σε βοηθάνε να πας μπροστά στη ζωή σου. Ακόμα και αν έχεις δυσκολίες και εμπόδια στο δρόμο σου, να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου «είμαι ικανό άτομο, μπορώ να τα καταφέρω» και να κάνεις το καλύτερο για να τα ξεπεράσεις και να επιτύχεις τους στόχους σου.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα

Αυτή είναι μία ακόμα σημαντική υπενθύμιση που κάνουν οι δυνατοί άνθρωποι στον εαυτό τους. Ξέρουν ότι δεν υπάρχει το «τέλειο» σε απόλυτη μορφή και αντιλαμβάνονται ότι τα λάθη είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης και πορείας. Οι δυνατοί άνθρωποι αναγνωρίζουν τα λάθη τους, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να τα διορθώσουν και να χαράξουν θετική πορεία.

Μπορώ και δε φοβάμαι να ανταπεξέλθω στις αλλαγές

Οι δυνατοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι δε κολλάνε στο παρελθόν τους και τα περασμένα τους μεγαλεία., αποδέχονται ότι η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και εμπειρίας. Οι δυνατοί άνθρωποι κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά δεν αναλώνονται σε αυτομαστίγωμα. Έτσι, αντί να κοιτάνε πίσω και να θρηνούν, κοιτάνε μπροστά, ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και προγραμματίζουν συγκεκριμένα βήματα για να φέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Αυτό που ξεχωρίζει τα ψυχικά δυνατά άτομα είναι η πεποίθησή τους ότι, αν το παλέψουν, μπορούν να τα καταφέρουν.

Μπορώ να το διαχειριστώ

Οι δυνατοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι δε φοβούνται τις δυσκολίες της ζωής. Όταν τους συμβεί κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο δεν αναλώνονται σε θρήνο τύπου «γιατί σε εμένα» και σε απαισιόδοξες σκέψεις τύπου «δεν πρόκειται να τα καταφέρω, αυτό είναι το τέλος». Οι δυνατοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι διαβεβαιώνουν τον εαυτό τους «μπορώ να το διαχειριστώ» και «τι να γίνει, η ζωή έχει αναποδιές, αλλά δε θα το αφήσει να με πάρει από κάτω» και αναλαμβάνουν ουσιαστική δράση αντί για ανούσια γκρίνια.

Ποιο είναι το κρυμμένο μάθημα;

Ακόμα και στα δύσκολά και στις αποτυχίες, οι δυνατοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν το νόημα, το κρυμμένο μάθημα, αυτό το ψήγμα σοφίας που τους δίνει η εμπειρία και θα τους βοηθήσει να χαράξουν την μελλοντική τους πορεία. Οι δυνατοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι δε ντρέπονται για τα λάθη και τις αποτυχίες τους. Αντίθετα, μαθαίνουν από αυτά και προχωράνε μπροστά.

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, αλλά θα τα καταφέρω

Αυτή είναι μία ακόμα επιτυχημένη ατάκα που λένε οι δυνατοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι στον εαυτό τους. Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να επιτύχουν το στόχο τους και επενδύουν σε αυτά. Δε χάνουν την πίστη τους και δεν τα παρατάνε με την παραμικρή δυσκολία γιατί ακριβώς ξέρουν ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια που τα κουνάνε οι καλές νεράιδες των παραμυθιών και όλα αλλάζουν προς το καλύτερο αυτομάτως.


Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία!
Στο βιβλίο μου Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *