8 «Καυτές» Ερωτήσεις που Έχουν τα Παιδιά Σήμερα

απορίες παιδιού

Τα μικρά παιδιά έχουν «μεγάλες» ερωτήσεις και απορίες για όλα τα θέματα της ζωής. Συνήθως έχουν κάποια πληροφόρηση πέρα από την εμπειρία του να μένουν σπίτι- ακούν αποσπασματικά τις ειδήσεις και τις συζητήσεις των ενηλίκων. Ο συνδυασμός της εμπειρίας του εγκλεισμού και των πληροφοριών που φτάνουν στα αυτιά ενός παιδιού είναι ένα δυνατό κοκτέιλ που φέρνει… ζαλάδα!

Τα παιδιά έχουν πολλές απορίες και άγχη, τα οποία εκδηλώνουν με τις ερωτήσεις και τη συμπεριφορά τους. Εδώ μεταφέρω τις ερωτήσεις από παιδιά 4-14 ετών, όπως μου τις έχουν μεταφέρει τα ίδια, οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι τους.

1. Πότε θα τελειώσει όλο αυτό για να δω και να αγκαλιάσω τη γιαγιά μου;

Η απάντηση είναι απλή και ειλικρινής: «Δεν ξέρω αγάπη μου. Κανένας δεν ξέρει ακριβώς. Μένουμε μέσα για να είναι ασφαλής η γιαγιά και ο παππούς. Οι επιστήμονες μαθαίνουν γι’ αυτόν τον καινούργιο ιό και δουλεύουν σκληρά για να μπορέσουμε όλοι να πάμε πίσω στη δουλειά, το σχολείο, τους συγγενείς, τους φίλους μας, τα πάρτι, τις γιορτές.

2. Εμείς θα πάθουμε κορωνοϊό και θα πεθάνουμε;

Κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί για να μην αρρωστήσουμε. Πλένουμε τα χέρια μας, φοράμε μάσκες όταν βγαίνουμε έξω και δεν κυκλοφορούμε σε μέρη με πολύ κόσμο. Γι’ αυτό και φέτος θα κάνουμε Πάσχα με την οικογένειά μας, χωρίς συγγενείς και φίλους, για να σιγουρευτούμε ότι δε θα μεταδώσουμε τον ιό.

3. Γιατί όλα είναι τόσο βαρετά;

Επειδή βγήκες από το πρόγραμμά σου, δεν πας σχολείο, δε βλέπεις τους φίλους σου και δεν πας στις δραστηριότητες που κάνεις κανονικά, η ζωή σου φαίνεται βαρετή. Ξέρω ότι έχεις συνηθίσει να βγαίνουμε, να πηγαίνουμε στο πάρκο, στα μαγαζιά, να κάνουμε βόλτες, να βλέπεις τους φίλους σου και τώρα δε μπορούμε να κάνουμε τίποτε από αυτά. Μερικές φορές κι εγώ βαριέμαι. Αλλά προσπαθώ να βρίσκω να κάνω πράγματα που μου αρέσουν μέσα στο σπίτι. Εσένα τι σου αρέσει να κάνεις;

4. Γιατί δε μπορείς να παίξεις/να είσαι μαζί μου περισσότερη ώρα τώρα που είσαι σπίτι;

Πολύ θα ήθελα να είμαι μαζί σου για περισσότερο χρόνο και να παίζουμε ή να μιλάμε. Όμως παρόλο που είμαι στο σπίτι πρέπει να δουλέψω από εδώ για το γραφείο, χρειάζεται να κάνω τη δουλειά μου και ας μη βγαίνω εκτός σπιτιού. Επίσης, έχω να κάνω κανονικά όλες τις δουλειές του σπιτιού, για να έχουμε φαγητό, καθαρά ρούχα και τακτοποιημένο σπίτι. Μπορούμε όμως να βρούμε χρόνο μέσα στη μέρα και να κάνουμε πράγματα μαζί.

5. Τι έκανα πάλι και μου έβαλες ξανά τις φωνές;

Συγγνώμη! Ξέρω ότι δεν το ήθελες και ότι χύθηκε το νεράκι σου κατά λάθος. Δεν ήταν σωστό να σου βάλω τις φωνές, αλλά έγινε χωρίς να το καταλάβω! Δεν πρόλαβα να το σταματήσω. Βλέπεις είναι και για μένα δύσκολο που μένουμε συνέχεια μέσα, και στεναχωριέμαι και νευριάζω που η ζωή μας ξαφνικά άλλαξε τόσο πολύ. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και να μη σου βάλω τις φωνές, γιατί ούτε εμένα μου αρέσει αυτό.

6. Γιατί εσύ και ο μπαμπάς τσακώνεστε όλη την ώρα;

Επειδή άλλαξαν όλα τόσο ξαφνικά και πρέπει να μένουμε συνέχεια στο σπίτι και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό, εκνευριζόμαστε κι εγώ και ο μπαμπάς. Χάνουμε την υπομονή μας και φωνάζουμε, ενώ στ’ αλήθεια δεν το θέλουμε. Να ξέρεις όμως ότι οι καυγάδες μας είναι τόσο δα μικροί (δείξε με δείκτη και αντίχειρα περίπου 1-2 εκατοστά), αλλά η αγάπη μας για την οικογένεια είναι τόοοοοσο μεγάλη! (άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά σου).

7. Θα έρθεις μαζί μου στην τουαλέτα/σκοτεινό δωμάτιο/να με κοιμίσεις;

Ναι! (Πες στον εαυτό σου «Παρόλο που έχω να κάνω χιλιάδες πράγματα, καταλαβαίνω ότι το παιδί μου έχεις άγχος και με θέλει δίπλα του για να του δώσει την προσοχή και την αγάπη μου. Οπότε δεν εκνευρίζομαι, αλλά συνδέομαι συναισθηματικά μαζί του και του κάνω το «χατίρι», γιατί στην πραγματικότητα μου ζητάει να είμαι κοντά του, να το νοιαστώ και να του δείξω ότι το αγαπάω).

8. Πεινάωωωωωω- τι να φάω;

«Μα καλά, δεν έφαγες πριν πέντε λεπτά;» Σε εποχές σαν αυτή, όπου υπάρχει άγχος, στρες, εκνευρισμός, κλεισούρα, τα παιδιά αισθάνονται πίεση και συχνά καταφεύγουν στο φαγητό για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να περάσουν την ώρα τους. Δώσε στο παιδί υγιεινές επιλογές.


Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα βιβλία μου που κυκλοφορούν απο τις εκδόσεις mamaya απο τη νέα σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 1-3 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-6 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
vivlio, psyxologia, liza, varvogli, mamayabooks, aytovoithia,
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
Καταπληκτική μαμά 9-12

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *