8 Καθημερινές Καλές Συνήθειες για να Έχεις μία Υπέροχη Μέρα- και Περισσότερη Αυτοπεποίθηση

Ξεκίνα τη μέρα σου με μία τονωτική δόση αυτοπεποίθησης που θα σου αλλάξει τη διάθεση και μαζί όλη σου τη μέρα.
Οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση την έχουν αποκτήσει με προσπάθεια, την έχουν χτίσει σταδιακά με καλές, καθημερινές συνήθειες.
Να λοιπόν οι καλές καθημερινές συνήθειες που μπορείς κι εσύ να υιοθετήσεις για να έχεις μια υπέροχη ημέρα και περισσότερη αυτοπεποίθηση:

1. Ξύπνα με αίσθηση ανανέωσης

Κανόνισε τη βραδινή σου ρουτίνα έτσι ώστε να ξυπνήσεις το πρωί με την αίσθηση ότι ξεκουράστηκες και αναζωογονήθηκες. Έρευνες από το Εθνικό Κέντρο Ύπνου των ΗΠΑ δείχνουν ότι ο καλός ύπνος συνδέεται με την αυτοεκτίμηση και την αισιοδοξία. Βάλε λοιπόν στόχο να κοιμάσαι ακόμα και 15 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο σου. αφιέρωσε μερικά λεπτά σε ασκήσεις χαλάρωσης πριν τον ύπνο.
Να ξέρεις ότι οι έρευνες δείχνουν ότι αν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες τότε έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρεις από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ 7-8 ώρες ύπνου εκτός από τη φυσική ξεκούραση που προσφέρουν τονώνουν και την αυτοπεποίθησή σου.

2. Κανόνισε πρωινό ραντεβού με τον εαυτό σου

Αν είσαι από τους ανθρώπους που όλη μέρα τρέχουν και δε φτάνουν, τότε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι ένα καθημερινό ραντεβού με τον πολύτιμο εαυτό σου. Ακόμα και αν δεν είσαι τόσο πολυάσχολο άτομο, το ραντεβού αυτό είναι απαραίτητο. Όταν μένεις μόνος/η με τον εαυτό σου, έχεις μια σπουδαία ευκαιρία να κατεβάσεις ταχύτητα, να χαλαρώσεις, να ακούσεις την εσωτερική σου φωνή. Όταν βιάζεσαι, όταν τρέχεις, όταν έχεις το στρες της καθημερινότητας και τα διάφορα πράγματα που διασπούν την προσοχή σου, αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις εσωτερική χαλάρωση. Ξεκινώντας τη μέρα σου και αφιερώνοντας λίγα λεπτά στον εαυτό σου, για να πάρεις βαθιές αναπνοές, να βάλεις έναν θετικό στόχο για την ημέρα σου, επιτρέπεις στο μυαλό σου να ξεκινήσει δυναμικά και να μπορεί να σκεφτεί με μεγαλύτερη συγκέντρωση και καθαρότητα στη διάρκεια της ημέρας.

3. Ντύσου καλύτερα από το συνηθισμένο

Δώσε στον πολύτιμο εαυτό σου λίγη παραπάνω προσοχή! Έρευνες δείχνουν ότι η αυτοπεποίθηση μπορεί να αυξηθεί με έναν πολύ απλό τρόπο: βάλε τα καλά σου! Ή ντύσου στην καθημερινότητά σου καλύτερα από το συνηθισμένο σου. Ντύσου όχι απλά για να καλύψεις το σώμα σου ή να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά για να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να τον καμαρώσεις!

4. Εξάλειψε τις αρνητικές σου σκέψεις

Μάθε να εντοπίζεις και να εξοντώνεις τις αυτόματες αρνητικές σου σκέψεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος σκέφτεται 40.000-80.000 σκέψεις την ημέρα και ένα συντριπτικό 80% αυτών είναι αρνητικές σκέψεις, ενώ το 95% είναι επαναλαμβανόμενες, και αρνητικές, σκέψεις. Αν παρατηρήσεις το περιεχόμενό τους, θα διαπιστώσεις λοιπόν ότι δε σε βοηθάνε σε κάτι και μάλιστα δεν συνειδητοποιείς καν το περιεχόμενό τους!

Ο νους είναι σαν πεταλούδα που πετάει από λουλούδι σε λουλούδι και δεν κάθεται ποτέ ακίνητη.
Αν έχεις την εμπειρία του mindfulness και του διαλογισμού, γενικότερα, θα έχεις την ζωντανή απόδειξη για τον τεράστιο αριθμό σκέψεων που κάνεις καθημερινά και για το αρνητικό τους περιεχόμενο. Επίσης, συνειδητοποιείς τις σκέψεις σου όταν προσπαθείς να συγκεντρωθείς, να λύσεις ένα σημαντικό θέμα, να κάνεις ένα σχέδιο δράσης ή να διαβάσεις κάτι- και τότε αντιλαμβάνεσαι πόσες διαφορετικές σκέψεις σου αποσπούν την προσοχή από αυτό που θέλεις να κάνεις. Και όταν δεν κάνεις όσα επιθυμείς, έχεις την αίσθηση της αποτυχίας και σταδιακά η αυτοπεποίθησή σου μειώνεται.
Το ζήτημα είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις νωρίς τις αρνητικές σου σκέψεις και να σταματάς την αρνητική τους επίδραση πάνω σου.

5. Εξασκήσου στο να μιλάς στον εαυτό σου υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά

Ξεκίνησε τη μέρα σου κάνοντας θετικές και αισιόδοξες σκέψεις. Αφού εξασκηθείς στο να αντιμετωπίζεις τις αρνητικές σκέψεις που σου βάζουν τρικλοποδιά και δε σου επιτρέπουν να πετύχεις όσα επιθυμείς, μικρά ή μεγάλα, το επόμενο βήμα είναι να αλλάξεις τον εσωτερικό σου διάλογο (ή μονόλογο). Σύμφωνα με σειρά ερευνών που έγιναν στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, «οι θετικές επιβεβαιώσεις που γίνονται την κατάλληλη στιγμή βελτιώνουν την εκπαίδευση, την υγεία και τις σκέψεις των ανθρώπων που σκέφτονται έτσι, με αποτελέσματα που έχουν διάρκεια για μήνες ή και χρόνια».

6. Κάνε κάτι- και κάτι ακόμα παραπάνω

Ελπίζω να ασκείσαι με κάποιον τρόπο ήδη, και αν δεν το κάνεις να το βάλεις στο πρόγραμμά σου σύντομα. Ξέρουμε από τα αποτελέσματα χιλιάδων ερευνών ότι η άσκηση βοηθάει να παραχθούν στον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της χαράς. Επίσης, η άσκηση τονώνει την αυτοπεποίθηση. Μία πρόσφατη έρευνα από τη Δρα. Jaclyn Maher στο Penn State University των ΗΠΑ βρήκε ότι αν παρατείνεις την άσκησή σου για μερικά ακόμα λεπτά πέρα από το συνηθισμένο, αυτό τονώνει ακόμα παραπάνω την αυτοπεποίθηση σου. Και είναι το καλύτερο γιατρικό για μια δύσκολη ή κακή μέρα!

7. Επένδυσε το χρόνο σου για τη δουλειά για να μάθεις κάτι καινούργιο

Τι κάνεις την ώρα που είσαι στο αυτοκίνητο ή στα μέσα συγκοινωνίας πηγαίνοντας στη δουλειά; Ίσως ακούς μουσική ή απλώς χαζεύεις και δεν κάνεις τίποτα, ή απλώς εκνευρίζεσαι με την κίνηση. Όμως θα μπορούσες να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου πολύ καλύτερα, κάνοντας κάτι εποικοδομητικό για τον εαυτό σου. Το να μάθεις καινούργια πράγματα ή νέες δεξιότητες που δε σχετίζονται με τη δουλειά είναι ένα καλό τονωτικό για την αυτοπεποίθηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα ή μαθηματικά αισθάνονται την ίδια διανοητική ικανοποίηση σαν να πήραν χρήματα.
Αν είσαι κολλημένος στην ίδια ρουτίνα, αν κάνεις μια δουλειά που είναι βαρετή ή δε σου αρέσει, το να μάθεις κάτι καινούργιο είναι μια επιβεβαίωση ότι είσαι ένα έξυπνο και ικανό άτομο που μπορεί να μάθει και να πετύχει τους στόχους που βάζει.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα είσαι στη διαδρομή για τη δουλειά, άκουσε μία ωραία ομιλία, λύσε ένα σταυρόλεξο ή ένα sudoku, άκουσε ένα μάθημα ξένης γλώσσας, κάνε κάτι που σου αρέσει και σου προσφέρει ένα άνοιγμα στον πνευματικό σου ορίζοντα.

8. Μη σκέφτεσαι τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για εσένα

«Δε θα ανησυχούσες τόσο πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα αν συνειδητοποιούσες πόσο σπάνια το κάνουν» said Eleanor Roosevelt.

Ο φόβος σου για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα σχετίζεται με δικές σου ανασφάλειες και ανησυχίες. Στην πραγματικότητα οι άλλοι σε σκέφτονται πολύ λιγότερο απ’ ότι νομίζεις. Φυσικά ίσως κάνουν κάποιο σχόλιο για την εμφάνισή σου, ή για κάτι που είπες ή έκανες, αλλά σε τελική, μέσα στο εικοσιτετράωρό τους θα σκεφτούν για σένα πολύ λίγο.
Αν έχεις αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείς την ανησυχία σου για τη γνώμη των άλλων. Μπορείς να πεις «εγώ κάνει τη δουλειά μου και αυτοί τη δική τους» ή «δε με ξέρουν καλά, οπότε δε μπορεί να έχουν ολοκληρωμένη γνώμη για εμένα», ή «δεν τους ξέρω ή δεν τους εκτιμώ και δε με αφορά το τι πιστεύουν για εμένα». Όσο συντομότερο απελευθερωθείς από την τυραννία του «τι θα πούνε οι άλλοι» τόσο λιγότερο άγχος θα έχεις.


Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο βιβλίο μου “Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου” θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *