Αλλαγή Πάνας και Mindfulness

Πώς Αλλάζοντας την Πάνα του Μωρού σου Αλλάζεις τη Ζωή σου!

Η ενσυνειδητότητα ή Mindfulness είναι ένας τρόπος ζωής που σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι στο παρόν και έτσι να είσαι πιο ήρεμη, πιο συγκεντρωμένη και πιο χαρούμενη.

Όταν ασκείς τεχνικές mindfulness βοηθάς τον εαυτό σου να νιώθει καλύτερα.

Εδώ θα σου πω τον τρόπο να βοηθήσεις και το μωρό σου με τεχνικές mindfulness, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κάτι παραπάνω ή να ζοριστείς.

Κάνοντας αυτή την τεχνική mindfulness που θα σου πω μερικές φορές μέσα στη μέρα, τα οφέλη θα είναι:

  1.  Θα νιώθεις πιο χαρούμενη
  2. Θα έχεις λιγότερο στρες
  3. Θα έχεις λιγότερο άγχος
  4. Θα έχεις μεγαλύτερο συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό σου
  5. Θα έχεις ένα πιο ήρεμο και χαρούμενο μωρό

Να τι χρειάζεται να κάνεις:

Κλειδί 1: Φρόντισε να είσαι ήρεμη την ώρα που αλλάζεις την πάνα

Τα μωρά έχουν ένα εσωτερικό «ραντάρ» και πιάνουν τη συναισθηματική διάθεση των γονιών τους στον αέρα. Έτσι, το μωρό σου μπορεί να καταλάβει αν έχεις τα νεύρα σου, αν είσαι λυπημένη ή αγχωμένη και να στρεσαριστεί και αυτό. Έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στη χαρούμενη και θυμωμένη γλώσσα σώματος. Το μωρό σου σε «διαβάζει» κάθε φορά που του αλλάζεις πάνα! Ο τρόπος με τον οποίο του μιλάς, το κοιτάς, το ακουμπάς και το φροντίζεις, όλα αυτά το μωρό τα αντιλαμβάνεται και επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Έτσι, πριν κάνεις την αλλαγή πάνας, πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνα!

Όταν κάνεις αλλαγές πάνας με ενσυνειδητότητα, με mindfulness, να θυμάσαι ότι κάθε πράξη σου μετράει, κάθε μέρα μετράει και ότι κάθε αλλαγή πάνας είναι μία ακόμα ευκαιρία να αναπτύξεις δυνατό συναισθηματικό δεσμό με το μωρό σου. Καθώς συγκεντρώνεσαι στη διαδικασία αυτή θα διαπιστώσεις ότι κι εσύ ηρεμείς αλλά και το μωρό είναι πιο ήσυχο και ικανοποιημένο.

Κλειδί 2: Βλεμματική επαφή και χαμόγελα

Κοίταξε το μωρό σου στα μάτια και χαμογέλασε του. Κράτησε το βλέμμα σου στο πρόσωπο του. με ενσυνειδητότητα κοίταξε το μωρό στα μάτια, νιώσε τον συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα σας. Νιώσε την αγάπη να πλημμυρίζει την καρδιά σου.

Κλειδί 3: Χάδια και αγκαλιές την ώρα της αλλαγής πάνας

Μη νομίζεις ότι η αλλαγή πάνας είναι μία βαρετή και…. λιγάκι βρώμικη υπόθεση! Δέστο αλλιώς! Αξιοποίησε κάθε φορά που αλλάζεις πάνα στο μωρό σαν μία ακόμα ευκαιρία να το αγκαλιάσεις και να το φιλήσεις, γιατί έτσι δυναμώνεις τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας. Κάθε φορά που κρατάς το μωρό σου αγκαλιά ή το αγγίζεις, οι πληροφορίες που παίρνει από το δέρμα του πηγαίνουν στο νευρικό του σύστημα και επηρεάζουν την ανάπτυξη του εξελισσόμενου εγκέφαλου του μωρού. Έτσι, όταν αγγίζεις, αγκαλιάζεις και φιλάς το μωρό σου, εκκρίνονται οι ορμόνες του συναισθηματικού δεσίματος, της σιγουριάς και της ασφάλειας. Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί σωστά σωματικά και ψυχικά το μωράκι σου.

Κλειδί 4: Κάνε κάθε αλλαγή πάνας μία συμφωνία των αισθήσεων

Την ώρα που αλλάζεις πάνα είναι ευκαιρία να μιλάς στο μωρό σου ή να του τραγουδάς. Να του λες και να περιγράφεις τι κάνεις, να του βάζεις κρεμούλα και να του κάνεις μασαζάκι στα ποδαράκια του. Ακόμα και καθώς σκύβεις πάνω από το μωρό επιδρά θετικά επάνω του: το μωρό αναγνωρίζει τη δική σου προσωπική μυρωδιά, τις φερομόνες σου, που είναι σημαντική για το μωρό, γιατί έτσι νιώθει ασφάλεια και όμορφα με την παρουσία σου.

Κλειδί 5: Παρηγόρησε το μωρό που κλαίει

Για μερικά μωρά η αλλαγή της πάνας είναι μία δυσάρεστη και στρεσογόνος εμπειρία. Δεν του αρέσει να είναι ξαπλωμένα ανάσκελα και να τους κουνάνε τα πόδια. Τα μωρά αυτά στριφογυρίζουν, γκρινιάζουν, δε συνεργάζονται, ή αρχίζουν και κλαίνε. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες και δες την κατάσταση από την πλευρά του μωρού: το μωρό ζορίζεται, δεν του αρέσει, αγχώνεται, ίσως πονάει… Δείξε κατανόηση! Μην κάνεις απότομες κινήσεις για να αλλάξεις την πάνα και να τελειώνεις! Αφιέρωσε μερικά δευτερόλεπτα να ηρεμήσεις το μωρό σου. πήγαινε το πρόσωπό σου κοντά στο δικό του, μίλησε το, κάνε του μασάζ στην κοιλίτσα, φίλησε το και προσπάθησε να το ηρεμήσεις πρώτα. Μετά άλλαξε του την πάνα με απαλές κινήσεις.



Γιορτινά τραπέζια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ποτά, έξοδοι, τραπέζια σε σπίτια και εστιατόρια με φίλους και συγγενείς… Το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά, αλλά η υπερβολή μας κάνει να αναστενάζουμε όταν προσπαθούμε να κουμπώσουμε το φερμουάρ από το καλό μας τζην και αυτό δεν ανεβαίνει με τίποτα!

Οι γιορτές δεν είναι καλή εποχή για δίαιτα! Σωστά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας άδεια να φάει μέχρι σκασμού, γιατί μετά θα το μετανιώσουμε και θα είναι αργά!

Πώς οι βασικές αρχές του mindfulness, της ενσυνειδητότητας, μπορούν να μας βοηθήσουν να μην πάρουμε περιττά κιλά φέτος τις γιορτές;

  1. Προσέξτε τι λέτε στον εαυτό σας!

Αντί να πείτε «φέτος τις γιορτές θα το ‘ράψω’ και δε θα φάω τίποτα», που δεν είναι ρεαλιστικό, είναι προτιμότερο να πείτε «φέτος θέλω να ευχαριστηθώ και ταυτόχρονα να προσέξω τι τρώω για να μη βάλω βάρος». Η δεύτερη δήλωση είναι πολύ πιο ρεαλιστική και γι’ αυτό πολύ πιο πιθανό να την ακολουθήσετε.

  1. Πρώτα κάντε μια βόλτα γύρω από τον μπουφέ και μετά βάλτε φαγητό στο πιάτο σας.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, συνήθως βάζουμε στο πιάτο μας 65% από τα τρία πρώτα φαγητά που θα δούμε σε έναν μπουφέ, μόνο και μόνο επειδή τα είδαμε πρώτα! Και μετά φορτώνουμε το πιάτο μας με ό,τι άλλο δούμε και μας αρέσει και επειδή δεν έχουμε αφήσει χώρο για τα αγαπημένα μας φαγητά που είναι πιθανότατα παρακάτω στον μπουφέ (και δε μπορούμε να αφήσουμε αυτά που πήραμε ήδη και έχουμε μεγαλώσει με την ατάκα «φάε όλο σου το φαγητό») τρώμε το πρώτο πιάτο και μετά πάμε και για δεύτερο. Προσοχή λοιπόν τι βάζετε στο πιάτο σας! Πρώτα να δείτε τι έχει ο μπουφές και μετά να σερβιριστείτε.

  1. Κάτω τα χέρια από τα μελομακάρονα!

Μια κακή συνήθεια που έχει ως αποτέλεσμα το να βάλετε κιλά είναι όταν κάθεστε και κάνετε κάτι, πχ διαβάζετε ένα άρθρο, απαντάτε στα μειλ σας, ή βλέπετε τηλεόραση και παράλληλα τρώτε. Θυμηθείτε ότι όταν τρώτε χωρίς να το συνειδητοποιείτε, όπως όταν βάζετε το χέρι στον κουβά με το ποπκορν, αλλά δεν είναι ποπκορν και είναι μελομακάρονα, βάζετε θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε.

  1. Φάτε αργά, απολαμβάνοντας την κάθε μπουκιά.

Μη βιάζεστε να καταπιείτε τη μπουκιά σας για να μιλήσετε! Μη βάζετε στο στόμα σας την επόμενη μπουκιά, προτού κατεβάσετε την προηγούμενη!

  1. Κάντε μια βόλτα! Με αυτό τον τρόπο τρώτε λιγότερη σοκολάτα!

Αυτό το αποτέλεσμα βρήκαν επιστήμονες που μελετούν τις διατροφικές συνήθειες και την απώλεια βάρους. Περπατήστε έντονα για 20 λεπτά, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, και μαζί με τις θερμίδες που θα κάψετε, θα μειωθεί η όρεξή σας για σοκολάτα, όπως επίσης θα μειωθεί και η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες.

  1. Μάθετε να περιμένετε!

Βάλτε στην τσέπη σας μέντες χωρίς ζάχαρη και απολαύστε τις συχνά! Έρευνες δείχνουν ότι η μέντα βοηθάει με φυσικό τρόπο να μειώσει την όρεξη.

  1. Αφήστε το αγαπημένο σας φαγητό για το τέλος.

Το επιστημονικό περιοδικό Appetite δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα που δείχνει ότι θυμόμαστε καλύτερα το φαγητό που φάγαμε τελευταίο. Έτσι, αν φροντίσετε να φάτε τελευταίο κάτι που σας αρέσει πολύ, έχετε λιγότερες πιθανότητες να φάτε κάτι άλλο, επειδή θέλετε να μείνετε παραπάνω με την αγαπημένη σας γεύση στο στόμα.


Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία!
Στο βιβλίο μου Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *