Πώς να Διαχειριστείς την Ανασφάλεια στη Σχέση σου.

Δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος άνθρωπος που νιώθεις ανασφάλεια στη σχέση σου! Και αν σου φαίνεται ότι κανείς άλλος δεν αισθάνεται έτσι. Παρόλο που είναι μία συνηθισμένη κατάσταση, δε χρειάζεται να συνεχίσεις να νιώθεις έτσι, να βασανίζεις τον εαυτό σου και να μην περνάς όμορφα στη σχέση σου.

Το βασικό πρόβλημα που κρύβεται πίσω από το αίσθημα ανασφάλειας στη σχέση σου είναι ότι εσύ δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου- δεν πιστεύεις στον εαυτό σου.

Φυσικά μπορεί να νιώθεις ανασφάλεια για εξωτερικούς και αντικειμενικούς λόγους, πχ. αν ο/η σύντροφός σου σε απατάει. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι με αυτοεκτίμηση διαλέγουν συντρόφους που τους φέρονται σωστά.
Η βασική αιτία όμως της χαμηλής αυτοεκτίμησης έχει τις ρίζες της στα βιώματα και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Πριν βιαστείς να πεις ότι δεν είχες κανένα τραυματικό γεγονός στη ζωή σου, πχ. δε σε βίασαν ή δε σε έσπαγαν στο ξύλο ως παιδί, άσε με να σου εξηγήσω ότι τα τραυματικά γεγονότα δε χρειάζεται να είναι τέτοιας εμβέλειας- οτιδήποτε ταράζει ένα παιδί και το πληγώνει συναισθηματικά είναι τραυματικό γεγονός. Ένας αδιάφορος γονιός, μια μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση μέσα στην πατρική οικογένεια, ένας ψυχικά άρρωστος γονιός, ένας γονιός που μονίμως έλεγε στο παιδί του «είσαι βλάκας, είσαι άχρηστος» είναι όλα παραδείγματα γονιών που άφησαν ψυχικά τραύματα στο παιδί τους.

Η «φωνή» του γονιού αργότερα γίνεται ο εσωτερικός μονόλογος του παιδιού. Δηλαδή αυτά που λέει ο γονιός, θετικά ή αρνητικά στο παιδί του, εντυπώνονται στο μυαλό και την ψυχή του και διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού.

Έτσι, αν η μητέρα ή ο πατέρας σου σε πίεζε, σου έλεγε διαρκώς ότι δεν είσαι αρκετά καλή στα μαθηματικά, την ορθογραφία, τη γεωγραφία, τα αγγλικά, κλπ., ή σε «στόλιζε» με αρνητικούς χαρακτηρισμούς είναι πολύ πιθανό ότι μέσα σου ακόμα αισθάνεσαι έτσι για τον εαυτό σου, παρόλο που τώρα μπορεί να έχεις πετύχει διάφορα πράγματα και να είσαι ανεξάρτητη σε σχέση με τους γονείς σου.

Τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς την ανασφάλεια που νιώθεις στις σχέσεις σου
Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς τα συναισθήματα ανασφάλειας, δεν είναι καταδικασμένη να νιώθεις έτσι όλη σου τη ζωή!

1. Παρατήρησε και κατονόμασε τα συναισθήματά σου

Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις κάτι, οτιδήποτε, είναι να ξέρεις τι ακριβώς είναι! Παρατήρησε το συναίσθημα της ανασφάλειας που νιώθεις. Πότε προκύπτει; Τι συμβαίνει πριν το νιώσεις; Οι καταστάσεις που σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους;

Το βασικό πρόβλημα που κρύβεται πίσω από το αίσθημα ανασφάλειας στη σχέση σου είναι ότι εσύ δε νιώθεις καλά με τον εαυτό σου- δεν πιστεύεις στον εαυτό σου.

2. Αποδέξου το συναίσθημα της ανασφάλειας και άλλαξε το πώς μιλάς στον εαυτό σου

Τι λες στον εαυτό σου εκείνη τη στιγμή που νιώθεις ανασφάλεια; Τον βρίζεις; Τον υποβιβάζεις; Τον θεωρείς αδύναμο; Κάνει «προβλέψεις» ότι πχ., θα χαλάσει η σχέση σου, ότι θα είσαι δυστυχισμένη, κλπ.; Τι θα έλεγες σε μία καλή σου φίλη που θα ένιωθε όπως εσύ;

3. Επειδή έχεις τις σκέψεις ανασφάλειας δε σημαίνει ότι είναι πραγματικές

Το τι σκέφτεσαι δεν είναι απαραίτητα η πραγματικότητα! Οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα του να πιστεύουν την κάθε σκέψη που κάνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πίεση και άγχος στον εαυτό τους. Μάθε να ξεχωρίζεις τι είναι προϊόν της σκέψης και της φαντασίας σου και τι είναι αλήθεια. Έτσι, μπορείς να αναρωτηθείς αν οι λόγοι που δίνεις στον εαυτό σου για την ανασφάλεια που αισθάνεσαι είναι αντικειμενικοί ή απλώς σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σου.

4. Μάθε να φιλτράρεις

Μην αντιδράς αυτόματα σε κάθε σκέψη και συναίσθημα! Πολλοί άνθρωποι ξεστομίζουν το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο νου χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά ή έχουν μια έντονη αντίδραση απέναντι στο κάθε συναίσθημα που νιώθουν. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων είναι πολύ πιθανό ότι υποφέρεις, επειδή αντιδράς διαρκώς και στο κάθε τι. Αν όμως μάθεις να φιλτράρεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και δεν αντιδράς σπασμωδικά σε αυτά, θα δεις ότι θα νιώσεις μεγαλύτερη ηρεμία και σιγουριά για τον εαυτό σου.

5. Εξέτασε προσεκτικά το παρελθόν σου

Το συναίσθημα της ανασφάλειας προέκυψε από κάπου. Ποια είναι η εμπειρία σου στο παρελθόν; Μήπως μεγάλωσες με έναν πατέρα που απατούσε τη μητέρα σου; Μήπως έζησες έναν νεανικό έρωτα που σε πρόδωσε; Παρατήρησε τις εμπειρίες που είχες και δες αν συνδέονται με κάποιον τρόπο με την τωρινή σου ανασφάλεια.

6. Εξέτασε την τωρινή σου σχέση

Με τι είδους άνθρωπο έχεις σχέση; Είναι κάποιος που τον ξέρεις καλά; Έχετε πολλά κοινά σημεία ή ανήκετε στην κατηγορία «τα ετερώνυμα έλκονται;». Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από αυτή τη σχέση; Οι προσδοκίες του συντρόφου σου; Αν εσύ πχ., θέλεις να παντρευτείς και ο άλλος σου δήλωσε ότι δε θέλει γάμο, αλλά παρόλα αυτά ελπίζεις ότι με κάποιο μαγικό τρόπο αυτός θα αλλάξει γνώμη, τότε είναι φυσικό να νιώθεις ανασφάλεια.

7. Επικοινωνία

Αυτό είναι ένα άλλο κρίσιμο σημείο. Κράτα τα κανάλια της επικοινωνίας με το σύντροφό σου ανοιχτά. Μάθε να λες άφοβα αυτό που επιθυμείς και μην περιμένεις να μπει ο άλλος στο μυαλό σου και να μαντέψει τι θέλεις. Ρώτησε τον άλλο τι θέλει. Πες στον σύντροφό σου τι είναι αυτό που κάνει ή λέει και σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια. Είναι πολύ πιθανό να μην είναι η πρόθεσή του να νιώσεις έτσι, αλλά εσύ να το ερμηνεύεις με αυτό τον τρόπο.

8. Εξέτασε τις πεποιθήσεις σου για τις σχέσεις και την ανθρώπινη φύση

Θεωρείς ότι όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί; Είσαι πάντα επιφυλακτική; Πιστεύεις ότι οι άντρες πάντα απατούν; Έχεις συγκεκριμένες ιδέες για το πώς φέρονται οι άνθρωποι σε μία σχέση και οι ιδέες σου αυτές είναι μάλλον αρνητικές; Ανάλογα με την πατρική σου οικογένεια, τα πρώτα σου βιώματα αλλά και τις εμπειρίες σου μεγαλώνοντας, έχεις σχηματίσεις λειτουργικές ή δυσλειτουργικές πεποιθήσεις για το πώς είναι μια σωστή σχέση, πώς φέρονται ο άνθρωποι που αγαπιούνται, κοκ.

Η βασική αιτία όμως της χαμηλής αυτοεκτίμησης έχει τις ρίζες της στα βιώματα και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας.

9. Σταμάτα να κάνεις συγκρίσεις

Οι συγκρίσεις σκοτώνουν την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία! Κάθε άνθρωπος αλλά και κάθε σχέση είναι μοναδική. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου ή τη σχέση σου με άλλους ανθρώπους, γιατί έτσι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αγχωθείς περισσότερο. Επικεντρώσου σε αυτό που θέλεις εσύ, όχι σε αυτό που θέλουν οι άλλοι.

10. Κάνε μία λίστα με τα θετικά σου χαρακτηριστικά

Σοβαρά. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τα προτερήματά σου, τα θετικά και τα δυνατά σου σημεία. Αν ζορίζεσαι, ρώτα μια φίλη σου ή κάποιο άτομο που σε αγαπάει. Αν αυτή η άσκηση δε σου είναι εύκολη, τότε αυτό είναι ένας άλλος λόγος για να την κάνεις! Είναι σημαντικό να έχεις αυτογνωσία, να ξέρεις τον εαυτό σου για να ξέρεις και την αξία σου και να εκτιμάς το άτομο που είσαι!


Δεν έχεις σχέση; Μπαινεις σε και βγαίνεις από σχέσεις που δε σε ικανοποιούν;
Στο βιβλίο μου “Σχέσεις: Βρες τον άνθρωπο που ονειρεύεσαι”

σου δείχνω µε απλό τρόπο και συγκεκριµένα βήµατα πώς να ξεκινήσεις να γνωρίζεις ανθρώπους και να ξεκινήσεις να βγαίνεις ραντεβού, µέχρι να βρεις το κατάλληλο άτοµο.

Μην περιµένεις, κάνε το πρώτο βήµα για να βρεις τη σχέση που σου αξίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *