Αν Δυσκολεύεσαι να Ανοιχτείς Συναισθηματικά και να Μιλήσεις στον/στη Σύντροφό σου, Διάβασε Αυτό!

πώς να ανοιχτώ στη σχέση μου

Αν δυσκολεύεσαι να ανοιχτείς συναισθηματικά και να μιλήσεις στον/στη σύντροφό σου, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διστάζουν να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προσδοκίες τους με τον άνθρωπό τους. Δεν είναι ότι είναι αδιάφοροι, ότι δεν αγαπάνε ή δε νοιάζονται τον άλλον. Όχι. Νιώθουν δυσφορία όταν ανοίγονται και μιλάνε για όσα κρύβουν μέσα τους.

Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να ανοιχτεί κανείς στον άλλον, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να μη μας αποδεχτεί ή να μας κατακρίνει. Όταν όμως δεν ανοιγόμαστε στους άλλους, ειδικά στους κοντινούς και αγαπημένους μας ανθρώπους, είναι μία ένδειξη ότι δεν αποδεχόμαστε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Ο άνθρωπος που κλείνει σαν στρείδι και δεν εκφράζεται μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του από πιθανή απόρριψη, στερεί όμως από τους άλλους την ευκαιρία να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Μπορεί ο άλλος να σου πει «με γεια τα παπούτσια!». Ή μπορεί ο/η σύντροφός σου να σου πει «Πάλι θα πάρεις καινούργια παπούτσια;». Κι εσύ να κοιτάξεις αλλού και να απαντήσεις «μπα, δεν είναι τίποτα, παλιά είναι» ή να μην απαντήσεις ή να τσακωθείς. Ίσως δε θέλεις να κάνεις τον άλλον να σε ζηλέψει, ίσως δε θέλεις να τους πεις πόσο κόστισαν, ίσως νιώθεις ότι ο άλλος ψάχνει πληροφορίες για να σε κουτσομπολέψει ή νιώθεις ότι ο/η σύζυγος σε ελέγχει. Έτσι όμως κόβεις κάθε επικοινωνία. Μπορείς να μιλήσεις όμως για ποιο λόγο τα συγκεκριμένα παπούτσια είναι σημαντικά για εσένα. Μπορεί πχ να είναι τα αθλητικά σου παπούτσια και να μιλήσεις για το πόσο σου αρέσει το τρέξιμο και ότι αυτό είναι μία δραστηριότητα που σε ευχαριστεί. Και ξέρεις κάτι; Αν απαντήσεις έτσι, μόλις έχεις ανοιχτεί συναισθηματικά!

Επομένως, στο χέρι σου είναι να ανοιχτείς και να μιλήσεις τόσο, όσο εσύ επιθυμείς και για το θέμα που εσύ διαλέγεις. Όταν σου λέει ο άλλος «μίλα μου» δε χρειάζεται να πεις όλα τα σώψυχα σου με τη μία. Μπορείς να ξεκινήσεις ρωτώντας τον άλλον κάτι και να κατευθύνεις τη συζήτηση εκεί που εσύ θέλεις, στα θέματα που σε αφορούν, είναι σημαντικά και νιώθεις άνετα να τα κουβεντιάσεις.

Φυσικά σε κάθε επικοινωνία υπάρχει ένα ρίσκο. Το ρίσκο το πώς θα διαχειριστεί ο άλλος την πληροφορία που του δίνεις. Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να ξεκινήσεις συζητώντας πράγματα που δεν είναι «βαριά» για να τεστάρεις πώς τα δέχεται ο/η σύντροφός σου. Επίσης μπορείς να ακούς και να ενθαρρύνεις τον άλλον να μιλήσει, ώστε να καταλάβεις πώς σκέφτεται ο άλλος και να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης.

Μη φοβάσαι τα αρνητικά συναισθήματα.

Μάθε να λες όταν δε νιώθεις άνετα, όταν ζορίζεσαι στην κουβέντα και κάνε ένα διάλειμμα. Είναι προτιμότερο να πεις «μέχρι εδώ ανοίγομαι» παρά να το κρατάς μέσα σου και να πιέζεσαι να μιλήσεις ενώ δε θέλεις ή να μη μιλάς και ο άλλος να θυμώνει μαζί σου που δεν ανοίγεσαι.

Και βέβαια θα πρέπει να θυμάσαι ότι έχεις τη δύναμη να αλλάξεις την κατάσταση στη σχέση σου με το να ανοιχτείς περισσότερο και να μοιραστείς πράγματα με τον/τη σύντροφό σου. Όχι επειδή σε πιέζει ο άλλος, αλλά επειδή εσύ το νιώθεις έτσι. Επομένως, μπορείς να ξεκινήσεις από το σημείο που εσύ διαλέγεις, να μοιραστείς σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες που εσύ θέλεις να συζητήσεις. Γιατί φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνεις, αλλά να ξέρεις ότι έτσι δίνεις βάθος στη σχέση και δένεσαι συναισθηματικά με τον/τη σύντροφο σου.

Το να ανοίγεσαι συναισθηματικά κάνει τον εξωτερικό σου κόσμο να συμβαδίζει με τον εσωτερικό σου. Όταν μιλάς για τα συναισθήματά σου, το άγχος, τον φόβο, τον θυμό, αλλά και τη χαρά, την ευχαρίστηση και την αισιοδοξία που αισθάνεσαι νιώθεις πιο αληθινός. Όταν εκφράζεσαι έρχεται μέσα σου ισορροπία. Φυσικά δε χρειάζεται να λες στον καθένα το πώς νιώθεις, ούτε να μοιράζεσαι τον εσωτερικό σου κόσμο με άτομα που δεν εμπιστεύεσαι ή που είναι μακρινά, όπως είναι ο προϊστάμενος ή οι συνάδελφοι σου.

Κλειδιά για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ανοιχτεί στη σχέση σου

· Να θυμάσαι ότι όταν εκφράζεσαι συναισθηματικά δεν δίνεις στον άλλον το δικαίωμα να σε κρίνει. Καθένας αισθάνεται όπως αισθάνεται και αυτό είναι δικαίωμά του!

· Έχεις τον έλεγχο του πόσο πολύ ή λίγο θα ανοιχτείς.

· Ανά πάσα στιγμή μπορείς να πεις «αυτό δε θέλω να το συζητήσω».

· Ξεκίνησε να μοιραστείς κάτι που δεν είναι πολύ έντονο, βαθύ ή προσωπικό.

· Ξεκίνησε να μοιράζεσαι τη γνώμη σου και να δείχνεις ενδιαφέρον για τη γνώμη του άλλου.

· Παρατήρησε τι μοιράζεται μαζί σου ο/η σύντροφός σου.

· Άρχισε με το να μοιράζεσαι θετικές εμπειρίες ή συναισθήματα, ώστε να νιώθεις πιο άνετα.

· Να αποφεύγεις να λες «δεν ξέρω» όταν σε ρωτάει ο/η σύντροφος κάτι. είναι προτιμότερο να δηλώσεις ειλικρινά ότι δε νιώθεις άνετα να το συζητήσεις.

· Όταν σου ζητάει ο/η σύντροφος σου να ανοιχτείς αυτό δε σημαίνει ότι θέλει να σε εκμεταλλευτεί, αλλά να έρθει συναισθηματικά κοντά σου.

· Σκέψου αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι να έρθετε κοντά ο ένας στον άλλον και να νιώθετε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας.


Ψάχνεις τη σχέση που σου αξίζει; Να βρεις τον άνθρωπό σου;

Στο βιβλίο Σχεσεις: Βρες τον άνθρωπο που ονειρεύεσαι δείχνω µε απλό τρόπο και συγκεκριµένα βήµατα πώς να ξεκινήσεις να γνωρίζεις ανθρώπους και να ξεκινήσεις να βγαίνεις ραντεβού, µέχρι να βρεις το κατάλληλο άτοµο.

Μην περιµένεις, κάνε το πρώτο βήµα για να βρεις τη σχέση που σου αξίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *