Τέσσερα Πράγματα που Μπορείς να Κάνεις για να Αισθάνεσαι Περισσότερη Ευτυχία Μέσα στο Σπίτι

Αντιμετώπιση άγχους

Αυτές οι μέρες του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι είναι δύσκολες για όλους. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να νιώσεις λίγο πιο ευτυχισμένη.

Επένδυσε χρόνο στις φιλίες.

Υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικές έρευνες που τεκμηριώνουν ότι οι φιλίες κάνουν τη ζωή ομορφότερη και αυξάνουν την ευτυχία μας. Δεν είναι όμως απαραίτητο οι επαφές αυτές να είναι δια ζώσης! Μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις φιλίες μας και την αίσθηση της συναισθηματικής σύνδεσης μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Βιντεοκλήσεις, τηλεφωνήματα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι όλα στη διάθεσή μας για να επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να νιώθουμε κοντά ο ένας στον άλλον, και ας είναι καθένας στο σπίτι του.

Κάθε μέρα βρες τρόπο να «δώσεις» κάτι.

Το να δώσεις δεν είναι μόνο μία πράξη που σχετίζεται με χρήματα ή υλικά αγαθά. Το να «δώσεις» είναι κάτι που βγαίνει από την ψυχή σου και έχει να κάνει με την αναγνώριση ή το «ευχαριστώ» που λες σε κάποιον άλλον. Μπορείς να τηλεφωνήσεις σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο και να το ευχαριστήσεις για κάτι που έκανε για εσένα στο παρελθόν. Μπορείς να ευχαριστήσεις το Θεό για όσα υπάρχουν στη ζωή σου, τους γονείς σου, τα αδέρφια σου, έναν καλό φίλο. Φυσικά μπορείς να δώσεις τον χρόνο σου και την ηθική σου υποστήριξη σε μία φίλη που τα χρειάζεται ή να δώσεις ένα κομπλιμέντο, ή να προσφέρεις πράγματα που δε μεταχειρίζεσαι πια σε άλλους που τα έχουν ανάγκη. Η δοτικότητα, με όποια μορφή και αν εμφανίζεται, ευεργετεί και τον δωρητή αλλά και αυτόν που παίρνει το δώρο. Όταν αρχίσεις να προσφέρεις, θα κάνεις την καλοσύνη και την ευγνωμοσύνη ευγνωμοσύνη κεντρικά στοιχεία της ζωής σου. και έτσι θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη χαρά στην καθημερινότητά σου.

χρόνος με παιδί

Περισσότερος ύπνος και άσκηση.

Τώρα που είσαι μέσα είναι μία καλή ευκαιρία να επενδύσεις σε περισσότερο ύπνο και ξεκούραση, αλλά και σε άσκηση. Το πιο πιθανό είναι ότι τώρα που δεν έχεις υποχρεώσεις εκτός σπιτιού και δε σπαταλάς χρόνο σε μετακινήσεις, μπορείς να επενδύσεις στην ξεκούρασή σου και στο να αναπληρώσεις τον χαμένο ύπνο του προηγούμενου καιρού. Παράλληλα όμως χρειάζεται να επενδύσεις και σε άσκηση, για να μη «σκουριάσεις» και για να είσαι σε καλή φόρμα. Μπορείς να διαλέξεις πέρα από το περπάτημα και το τρέξιμο δωρεάν προγράμματα που σε βάζουν στη διαδικασία να μάθεις να χορεύεις, να κάνεις γιόγκα, ασκήσεις, κλπ. και τονώνουν το μυικό σου σύστημα αλλά και τη διάθεσή σου.

Βρες τρία θετικά πράγματα στη μέρα σου

Το να είμαστε μέσα στο σπίτι όλη τη μέρα και να μην ξέρουμε πότε ακριβώς θα τελειώσει ο αναγκαστικός αυτός εγκλεισμός ή τι θα γίνει φέρνει αβεβαιότητα και εκνευρισμό. Αντί να σκέφτεσαι μόνο τα αρνητικά της κατάστασης, επίλεξε να δεις και τα θετικά της ζωής σου. Κάθε μέρα βρες τρία πράγματα, όσο μικρά ή μεγάλα θέλεις, που είναι όμορφα ή πάνε καλά στη ζωή σου. Βρες αυτά τα πραγματάκια που ομορφαίνουν τη μέρα σου και σε κάνουν να χαμογελάς. Προσπάθησε να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου και να κάνεις περισσότερα από αυτά, ή να τα παρατηρείς γύρω σου συχνότερα. Όταν εστιάζουμε στο καλό και το θετικό ο εγκέφαλος μας ηρεμεί και αισθανόμαστε μεγαλύτερη γαλήνη και ευτυχία.


Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στο βιβλίο μου “Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου” θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *