Η Αληθινή Αγάπη δε Φέρνει Λύπη, Απογοήτευση και Προβλήματα

Η αγάπη δεν είναι στεναχώρια, πόνος, καυγάδες, ζήλεια και κλάματα. Αυτά είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι η σχέση αυτή είναι προβληματική.
Μπορεί να έχετε σχέση λίγους μήνες ή να είστε παντρεμένοι χρόνια, αλλά οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για την αγάπη και τις σχέσεις.

Στην αληθινή αγάπη υπάρχει ειλικρίνεια.

Αν αγαπάς, λες την αλήθεια. Αν σε αγαπάει, δε σου κρατάει μυστικά, δεν υπάρχουν ψέματα. Δείχνεις τον πραγματικό σου εαυτό χωρίς να φοβάσαι. Έχεις τις παρέες σου, την καριέρα σου, τα όνειρά σου και ο/η σύντροφός σου τα αποδέχεται. Υπάρχει διαφάνεια.
Όταν το άλλο άτομο σε αγαπάει αληθινά δε σε κρίνει και δε σε κατακρίνει όλη την ώρα. Δε σου «χτυπάει» τα λάθη σου, δε σε ειρωνεύεται και δε φέρνει κάθε τρεις και λίγο στο προσκήνιο τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματά σου. Ναι, θα σου δώσει φίντμπακ, ναι, θα σου πει την αλήθεια, αλλά θα το κάνει με καλό τρόπο, που δείχνει ότι σε σέβεται και σε εκτιμάει. Δε θα σε κάνει σκουπίδι. Θεωρεί ότι είσαι εξαιρετικό άτομο και θέλει να σε βοηθήσει να γίνεις λίγο καλύτερο.

Ναι, στην αληθινή αγάπη υπάρχουν προβλήματα, αλλά η αγάπη δεν είναι προβληματική

Στην πραγματική αγάπη ο/η σύντροφός σου αναγνωρίζει την αξία σου και την προσφορά σου. Σου λέει με λόγια ή με πράξεις «ευχαριστώ», σου κάνει κομπλιμέντα για τα προτερήματά σου. Είναι περήφανος/η για σένα και το βλέπεις στη λάμψη από τα μάτια του. Και ας είστε εκατό χρόνια παντρεμένοι.

Μπορεί να έχετε σχέση λίγους μήνες ή να είστε παντρεμένοι χρόνια, αλλά οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για την αγάπη και τις σχέσεις.

Όταν ο/η σύντροφός σου σε αγαπάει πραγματικά σε αποδέχεται όπως είσαι, με τα προτερήματα, τα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου. Δεν είναι μαζί σου και ταυτόχρονα θέλει να σε αλλάξει σε κάποιο άλλο άτομο που δεν είσαι. Δεν σε κατηγορεί που δεν είσαι το ιδανικό άτομο. Σε επέλεξε γι’ αυτό που είσαι. Και σε αγαπάει στο σύνολό σου.

Στην αληθινή αγάπη υπάρχουν πολλές όμορφες στιγμές. Υπάρχουν χαμόγελα, γλυκές κουβέντες, χέρι-χέρι, γέλιο, χαλάρωση. Η αληθινή αγάπη σου φωνάζει «εδώ είναι ωραία!» και το ξέρεις μέσα σου, περνάς καλά, υπάρχει ομορφιά στις απλές στιγμές.

Στην πραγματική αγάπη υπάρχει αμοιβαιότητα, δεν είναι 100-0. Προσφέρουν και οι δύο, συμβάλλουν και οι δύο, δεν τραβάει κουπί ο ένας μόνος του. Υπάρχει υποστήριξη, υπάρχει ενθάρρυνση.

Αν αγαπάς το λάθος άτομο τόσο πολύ, φαντάσου πώς θα είναι να αγαπάς το σωστό άτομο.

Στην αληθινή αγάπη καθένας σέβεται και αγαπάει τον εαυτό του. Αυτό είναι το θεμέλιο των σχέσεων. Χρειάζεται να αγαπάς με υγιή τρόπο τον εαυτό σου για να μπορέσεις να αγαπήσεις το άλλο άτομο ισότιμα, χωρίς να παρακαλάς, χωρίς να γαντζώνεσαι επάνω του, χωρίς να εξαρτάσαι από τον άλλον.
Όταν η αγάπη είναι πραγματική, δε μπορεί ο άλλος, ή εσύ να είσαι νάρκισσος. Δε γίνεται να είναι ή να είσαι παρανοϊκός. Δε γίνεται να είναι ο ένας από τους δύο τοξικός άνθρωπος. Όταν υπάρχει έντονος αρνητισμός, όταν υπάρχει τοξικότητα, δεν υπάρχει αγάπη.

Στην πραγματική αγάπη ο/η σύντροφός σου αναγνωρίζει την αξία σου και την προσφορά σου. Σου λέει με λόγια ή με πράξεις «ευχαριστώ», σου κάνει κομπλιμέντα για τα προτερήματά σου. Είναι περήφανος/η για σένα και το βλέπεις στη λάμψη από τα μάτια του. Και ας είστε εκατό χρόνια παντρεμένοι.

Στην αληθινή αγάπη υπάρχει σωστό φέρσιμο. Θα σου φέρει ένα λουλούδι, μια κούπα καφέ. Θα του δώσεις ένα πρωινό φιλί. Όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται αλληλοϋποστηρίζονται. Ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον. Κρατιούνται χέρι-χέρι στη ζωή. Πορεύονται μαζί. Δεν υπάρχει το σε «παραμερίζω για να ανέβω εγώ».


Ναι, στην αληθινή αγάπη υπάρχουν προβλήματα, αλλά η αγάπη δεν είναι προβληματική.

Υπάρχουν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που φέρνει η ζωή, στα οικονομικά, επαγγελματικά, στα θέματα υγείας ή οικογένειας ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά δεν είναι η αγάπη που δημιουργεί το πρόβλημα στη ζωή σου. Αντίθετα, η αγάπη είναι ο φάρος που σου δείχνει το δρόμο. Η αγάπη είναι ο ακλόνητος βράχος που στέκεσαι να πάρεις μια ανάσα και να ξεκουραστείς όταν ζορίζεσαι. Η αγάπη είναι αυτή που σε βοηθάει να διαχειριστείς τις δυσκολίες.
Ποτέ, μα ποτέ η αγάπη δε δημιουργεί τις δυσκολίες. Και αν τις δημιουργεί, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείς αν είναι πραγματική αγάπη. Ή αν απλώς είναι συνήθεια, ή η ανάγκη σου να είσαι με κάποιον, ή ο φόβος σου για τη μοναξιά. Ή αν απλώς φαντάζεσαι κάποια πράγματα, επιθυμείς τόσο πολύ να σε αγαπάει κάποιος που συναισθηματικά κάνεις εκπτώσεις, παίρνεις κάτι μόνο και μόνο γιατί αυτό είναι διαθέσιμο και ας μην είναι αρκετό, ας μην είναι καλό.
Σκέψου! Τι είναι αυτό που αξίζεις; Διεκδίκησέ το!


Οι άνθρωποι που μας επηρεάζουν αρνητικά είναι συναισθηματικά βαμπίρ. Για να αναγνωρίζετε – και να αντιμετωπίζετε τέτοιους ανθρώπους, διαβάστε το βιβλίο μου Συναισθηματικά Βαμπίρ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *