5 +1 Τρόποι να Συνδεθείς με το Παιδί σου Εντός Σπιτιού

στο σπίτι με παιδί

Οι μέρες του υποχρεωτικού «εγκλεισμού» εμάς και του παιδιού μας είναι μπροστά μας! Και δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί και πότε θα τελειώσουν. Πρόκειται για παγκόσμια κρίση, για πανδημία που δεν έχουμε ξαναζήσει και τώρα συνειδητοποιούμε τις διαστάσεις της. Ακόμα και αν δε μας αρέσουν, προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες και τις κάνουμε να λειτουργήσουν προς όφελός μας!

Μένοντας στο σπίτι με τα παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία να δεθούμε και πάλι συναισθηματικά μαζί τους και να ενωθούμε σαν οικογένεια.

Να 5+1 πρακτικοί τρόποι που ενισχύουν το συναισθηματικό δέσιμο γονιών-παιδιών:

1. Πες στο παιδί σου την ιστορία της ημέρας που γεννήθηκε

Διηγήσου στο παιδί σου που βρισκόσουν, τι έκανες, τι φορούσες, πώς ήρθαν τα πρώτα «μηνύματα» ότι θα γεννούσες, πώς πήγες στο μαιευτήριο, ποιος ήταν μαζί σου, τι έγινε εκεί, πώς ήταν η πρώτη φορά που «γνωριστήκατε» και το κράτησες αγκαλιά… Πες στο παιδί σου πολλές λεπτομέρειες, για τη γιαγιά, τον παππού, αγαπημένους συγγενείς ή φίλους που ήρθαν να γιορτάσουν μαζί σας τη γέννησή του. Κοιτάξτε μαζί τις φωτογραφίες από τη γέννησή σου και θυμήσου να πεις στο παιδί σου ότι ήταν η πιο χαρούμενη μέρα της ζωής σου!

χρόνος με παιδί

Όταν αναπολούμε όμορφες αναμνήσεις δημιουργούμε μια ευχάριστη και θετική αίσθηση μέσα μας και γύρω μας και τείνουμε να αισθανόμαστε συναισθηματικά κοντά στα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των θετικών μας αναμνήσεων.

2. Βγάλτε πολλές αστείες φωτογραφίες μαζί! Τύπωσέ τες και φτιάξε ένα άλμπουμ ή ένα κολλάζ

Πειραματιστείτε με τα φίλτρα και τις εφαρμογές που έχει το κινητό σας ή κατεβάσετε τις δωρεάν εφαρμογές που υπάρχουν για να μπείτε σε μια δημιουργική, όμορφη και αστεία διαδικασία! Αγκαλιαστείτε, χαμογελάστε, φέρτε τα κεφάλια σας κοντά-κοντά για να βγάλετε σέλφι και αφήστε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει! Στη συνέχεια τυπώστε τις φωτογραφίες και δημιουργήστε ένα μικρό άλμπουμ ή ένα κολλάζ.

χρόνος με παιδί

Η αγκαλιά και το άγγιγμα συμβάλλουν στη δημιουργία της ωκυτοκίνης, που είναι η ορμόνη της αγάπης και του συναισθηματικού δεσίματος.

3. Κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου ο ένας στον άλλον

Στον καναπέ χαλαρά ή την ώρα του φαγητού, ξεκινήστε αυτό το παιχνίδι που βοηθάει τα μέλη της οικογένειας να «ξαναγνωριστούν» μεταξύ τους και να εστιάσουν στο να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Μπορείς να ξεκινήσεις με τα απλά, ρωτώντας το παιδί σου π.χ., «τι σου αρέσει πιο πολύ;» και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις. Μετά θα πρέπει να επαναλάβεις αυτό που είπε το παιδί σου, για να δείξεις ότι άκουγες και το «έπιασες». Έτσι, επαναλαμβάνεις, πχ, «Λοιπόν, θα έτρωγες γλυκά κάθε μέρα, δε θα πήγαινες ξανά σχολείο και θα έκανες τον γύρο του κόσμου».

Όταν «εξομολογούμαστε» ο ένας στον άλλον τα μικρά μας «μυστικά» ή δικές μας αλήθειες που μπορεί να μην είναι απαραίτητα σημαντικές ή να είναι απλώς πράγματα υποθετικά (πχ., «τι θα έκανες αν είχες 1 εκατομμύριο ευρώ;») μαθαίνουμε κάτι καινούργια για το παιδί μας και έτσι ερχόμαστε συναισθηματικά πιο κοντά.

4. Πέστε την ιστορία των ονομάτων σας και… μετονομαστείτε!

Ποιο είναι το βαφτιστικό σου; Γιατί σε βάφτισαν έτσι; Είναι το όνομα του παππού, της γιαγιάς, κάποιου συγγενή ή κάποιου ηθοποιού ή ήρωα; Τι κρύβεται στο όνομά σου; Πες την ιστορία του δικού σου ονόματος και την ιστορία πίσω από το όνομα που διάλεξες για το παιδί σου, εστιάζοντας στα θετικά χαρακτηριστικά που είχες κατά νου την ώρα της επιλογής. Κάνε το παιδί σου να αισθανθεί μοναδικό και αγαπητό με αφορμή το όνομά του! Τώρα, κάθε μέλος της οικογένειας διαλέξτε για τον εαυτό σας και για τους άλλους ένα διαφορετικό όνομα, που είναι αστείο, που συμβολίζει κάτι, που απλώς ταιριάζει στον άλλον, κοκ. Αλήθεια, αν το κατοικίδιό σας μπορούσε να σας δώσει ένα βαφτιστικό, τι όνομα θα έδινε στο κάθε μέλος της οικογένειας;

χρόνος με παιδί

Τα παιχνίδια που εστιάζουν στο θετικό και χρησιμοποιούν τη δύναμη της φαντασίας βοηθάνε τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν, να συνδεθούν με τα καλά τους χαρακτηριστικά και παράλληλα «ανοίγουν» τις πύλες της συναισθηματικής επικοινωνίας και εγγύτητας.

5. Παίξτε μαξιλαροπόλεμο

Αρέσει σε μικρά και μεγάλα παιδιά! Βάλτε κανά δυο κανόνες ασφαλείας και μακριά από αντικείμενα που σπάζουν, αρχίστε το παιχνίδι! Αρπάξτε τα μαξιλάρια του καναπέ και κυνηγηθείτε, στήστε ενέδρα, αιχμαλωτίστε τον άλλον, κυλιστείτε στο πάτωμα και αφεθείτε στο γέλιο και τις φωνές του μαξιλαροπόλεμου!

χρόνος με παιδί

Η κίνηση και το γέλιο βοηθάνε στην έκλυση ενδορφινών, που είναι οι ορμόνες της χαράς. Όταν οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και γελάνε μαζί, τότε «δένονται» συναισθηματικά, επειδή η στάση τους δείχνει ότι βλέπουν τη ζωή με παρόμοιο τρόπο και ότι μοιράζονται κοινές αξίες, που τους φέρνουν πιο κοντά.

6. Φτιάξετε ένα γλυκό μαζί

Η λίστα με το πώς μπορείς να δεθείς συναισθηματικά με το παιδί σου τώρα που είστε πολλές ώρες μαζί στο σπίτι δε θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν πρόσθετα και το να φτιάξετε ένα γλυκό μαζί. Καταρχήν έρχεστε με φυσικό τρόπο κοντά, ακόμα και με το έφηβο παιδί σας, καθώς ψάχνετε στο βιβλίο ζαχαροπλαστικής ή στο διαδίκτυο για κάποια συνταγή. Συζητάτε για το τι θα φτιάξετε, μιλάτε για όσα σας αρέσουν, θυμάστε άλλα γλυκά που έχετε φάει και ήταν πεντανόστιμα. Έτσι ενεργοποιείτε θετικές αναμνήσεις και συναισθήματα και δημιουργείτε ένα ωραίο περιβάλλον ψυχικής εγγύτητας και συνεργασίας.

χρόνος με παιδί

Με τη ζαχαροπλαστική πηγαίνετε εύκολα από το απλό στο καταπληκτικό! Περνάτε χρόνο μαζί, συζητάτε, δημιουργείτε ένα λαχταριστό αποτέλεσμα, το μοιράζεστε και έχετε φτιάξει ήδη μία ωραία ανάμνηση για το μέλλον!


Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα βιβλία μου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις mamaya από τη νέα σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 1-3 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-6 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
vivlio, psyxologia, liza, varvogli, mamayabooks, aytovoithia,
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
Καταπληκτική μαμά 9-12

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *