Μανούλα, ΣΤΟΠ! Δεν είσαι θύμα!

woman boiling inside

Ναι, μανούλα, σε σένα απευθύνομαι, που έχεις ένα, ή δύο, ή τρία μικρά παιδιά και ζορίζεσαι! Και δεν μιλάω από καθέδρας, σαν ψυχολόγος με πτυχία από το Harvard, το Tufts, το Northeastern, την ιδιότητά μου ως προσκεκλημένη καθηγήτρια διαχείρισης του στρες στο Μεταπτυχιακό «Επιστήμη του Στρες» της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σου μιλάω σαν μαμά τεσσάρων παιδιών (παραλίγο ενός σκύλου), που οι γιαγιάδες και οι παππούδες βρίσκονται… όχι χίλια μίλια μακριά, όπως λέει η έκφραση, αλλά 5-6 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Μανούλα, σε σένα μιλάω, που νομίζεις ότι όλα έχουν χαθεί και δεν έχεις καμία δύναμη! Εσένα, που έχεις τα παιδάκια σου, που πιθανότατα εργάζεσαι εκτός σπιτιού για να τα φέρετε βόλτα και να προσφέρεις στα παιδιά σου ένα καλύτερο αύριο. Πιθανότατα ο σύζυγος δε βοηθάει, δε φέρνει το φλυτζάνι του καφέ ως το νεροχύτη. Πιθανότατα δεν έχει βάλει ποτέ πλυντήριο στη ζωή του και το σιδέρωμα του φαίνεται πιο πολύπλοκο από το να πετάξεις πύραυλο σε αποστολή στον Άρη. Βέβαια ο ίδιος όλο και πετάγεται για καφεδάκι με τους κολλητούς, επειδή το «χρειάζεται». Εσύ έχεις να δεις τις φίλες σου ούτε θυμάσαι από πότε, λες κι εσύ δεν το «χρειάζεσαι».
Μανούλα, είσαι κουρασμένη; Αγχωμένη; Εκνευρισμένη; Θυμωμένη; Νομίζεις ότι κάτι έκανες λάθος και σε έπιασαν κορόϊδο; ΟΧΙ! Δεν είσαι θύμα! Δεν είσαι υπηρέτρια, δεν είσαι το κοροϊδάκι κανενός! Είσαι ο ωραίος, δυνατός, θαυμάσιος, μεγαλοπρεπής εαυτός σου, μόνο που το έχασες στην πορεία των πραγμάτων.

Μανούλα, σε παρακαλώ, κάτσε και σκέψου τα παρακάτω!

Είσαι αρχηγός, βασίλισσα, πλανητάρχης στο δικό σου σύστημα!

Και μιλάω απολύτως σοβαρά! Και γι’ αυτό έχεις το φορτίο, ίσως και τη μοναξιά του αρχηγού. Επειδή έχεις φορτωθεί επισήμως πολλές ευθύνες, και οι άλλοι αναγνωρίζουν την αξία σου και περιμένουν τη βοήθειά σου. Οι αρχηγοί δεν έχουν απαραιτήτως τον τίτλο, αλλά έχουν την ευθύνη, το όραμα, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του σχεδίου δράσης. Έτσι κι εσύ! Μακάρι να έχεις βοήθεια στο δρόμο σου, αλλά, να θυμάσαι, εσύ έχεις το μεγαλείο της ζωής που προσέφερες στα παιδιά σου και που συνεχίζεις να τη διαμορφώνεις καθώς προχωράτε.

Mother and child

Ήθελες να κάνεις οικογένεια! Και το πέτυχες!

Κατάφερες να βρεις έναν καλό άνθρωπο, αν και όχι τέλειο (έτσι κι αλλιώς ο «τέλειος» δεν υπάρχει) και να κάνεις μαζί του ένα ή και περισσότερα παιδιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Δε θα σου πω καν για τις πελάτισσες και τις φίλες μου που μου λένε πόσο πολύ επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, να έχουν έναν δικό τους άνθρωπο, τα παιδάκια τους, και δε μπορούν! Τις νιώθω, και η καρδιά μου είναι μαζί τους! Μη διαμαρτύρεσαι λοιπόν για κάτι υπέροχο που διάλεξες, που σου συνέβη, που ήσουν τυχερή να μπει στη ζωή σου και να την αλλάξει! Δεν είναι τέλειο; Το ξέρω! Τίποτα δεν είναι τέλειο, γιατί το τέλειο είναι και τελειωμένο. Η ζωή έχει πάντα ατέλειες, γιατί έτσι ανοίγεται η πόρτα για τη βελτίωση, το μετά, το καλύτερο. Η ζωή είναι κίνηση προς τα εμπρός, με τις επιλογές που κάναμε.

Δεν υπέγραψες συμβόλαιο!

Ξέρω, στο μυαλό σου είχες μια ιδανική κατάσταση, κινηματογραφική ή παραμυθένια, που νόμιζες ότι όλα θα είναι τέλεια, σαν το γλέντι του γάμου, χωρίς προβλήματα, με έρωτα και απόλυτη συνεννόηση και κατανόηση, και κανά δυο παιδάκια να κλαίνε στη μέση και τον σύζυγο ως δεύτερο σούπερμαν να ορμάει για να βοηθήσει και να λύσει το πρόβλημα. Και πολύ γρήγορα προσγειώθηκες απότομα στην πραγματικότητα του «εσύ είσαι η μάνα τους, κάνε τα καλά τα παιδιά». Πράγματι, δυστυχώς, δεν υπέγραψες συμβόλαιο. Τα σελέμπριτις υπογράφουν προγαμιαίο συμβόλαιο, ποιος θα πάρει τι από την περιουσία, τα χρήματα, τα παιδιά που θα προκύψουν στον γάμο. Ξέρουν ότι αυτά που μπορεί να πάνε στραβά είναι πολλά και τα παρατάνε στην παραμικρή δυσκολία. Και μετά το ρίχνουν στο ποτό, τα ναρκωτικά, φτάνουν στο σημείο και να αυτοκτονήσουν. Και, φαντάσου, έχουν υπογράψει και συμβόλαιο για να εξασφαλιστούν! Εσύ δεν υπέγραψες συμβόλαιο. Είσαι ένα υπεύθυνο άτομο που αναλαμβάνει το βάρος των επιλογών του. «Θέλω να έχω παιδιά» σημαίνει ταυτόχρονα και «αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και αντλώ χαρά από τη διαδικασία αυτή, που δεν είναι εύκολη».

ζευγάρι καυγάς

 

ΔΕΝ είσαι θύμα, επειδή εσύ επέλεξες να γίνεις μαμά, δε σου το επέβαλε κάποιος!

Η έννοια του θύματος ενέχει την ιδέα ότι το άτομο αυτό δεν ήθελε να εμπλακεί σε μία κατάσταση, αλλά το υποχρέωσαν, το έβαλαν να κάνει κάτι που δεν ήθελε. Εσείς όμως θέλετε το παιδί σας, και μάλιστα, θέλατε το καλύτερο για το παιδί σας, έτσι δεν είναι; Αν ναι, θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι στο δικό σας χέρι να του το προσφέρετε και δεν είναι κάτι που μπορείτε να βάλετε κάποιον στο πόδι σας να το κάνει για εσάς. Όταν λέω «το καλύτερο» για το παιδί σας, καταρχήν εννοώ το να του δώσετε πολλή αγάπη, αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας, κατανόηση, συνεννόηση, γερή αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό και τις δυνάμεις του. Αν αυτά θέλετε για το παιδί σας, σιγουρευτείτε ότι του τα προσφέρετε απλόχερα. Μην τσιγκουνεύεστε! Μη θεωρείτε ότι «και ο μπαμπάς πρέπει να δώσει». Φυσικά και πρέπει, αλλά όχι μόνο αυτός, ούτε ο μπαμπάς στη θέση τη δική σας.

Η σκέψη μας χρωματίζει την πραγματικότητά μας.

Αν γκρινιάζετε, και το διαμάντι που θα σας χαρίσουν θα πείτε «ναι, αλλά είναι ένα κομμάτι κάρβουνο»! Το πώς σκεφτόμαστε για τα πράγματα, το πώς τα ερμηνεύουμε και τα εξηγούμε καταρχήν στον εαυτό μας, δημιουργεί και την πραγματικότητά μας. Έτσι, για το ίδιο θέμα δυο διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δύο εντελώς διαφορετικές θεωρήσεις: το ένα άτομο το βλέπει θετικά, το άλλο άτομο το βλέπει αρνητικά. Το ένα άτομο βλέπει το πόσο υπέροχο είναι να είσαι μαμά (παρόλο που βιώνει και τα ζόρια της κατάστασης) και το άλλο άτομο βλέπει πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαμά (και φυσικά βιώνει και τα ζόρια της κατάστασης). Ποιο άτομο λέτε να είναι πιο ευτυχισμένο; Ποιο άτομο λέτε να έχει πιο ευτυχισμένα, ισορροπημένα, και με καλή συμπεριφορά παιδιά; Καλά το μαντέψατε, το πρώτο άτομο! Εσείς επιλέγετε αν θέλετε να είστε το πρώτο ή το δεύτερο άτομο του παραδείγματος, ανάλογα με το πώς διαλέγετε να σκέφτεστε για τη ζωή σας.

Αλλά, ξέρεις για ποιο λόγο δεν είσαι θύμα;

Επειδή το παιδί σου σε κοιτάζει στα μάτια και σου δίνει όλη του την αγνή και άδολη αγάπη, επειδή είσαι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή του και επειδή η παρουσία σου κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή και την εξέλιξη του παιδιού σου! Και ας φορτώνεσαι κάποια παραπάνω πράγματα μερικές φορές. Ξεπέρασε το, θυμήσου ότι τα κάνεις επειδή είσαι ικανή και αποτελεσματική, και άσε τον υπέροχο εαυτό σου να λάμψει! Το αξίζεις!

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα 4 βιβλία μου που κυκλοφορούν απο τις εκδόσεις mamaya απο τη νέα σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 1-3 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-6 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
vivlio, psyxologia, liza, varvogli, mamayabooks, aytovoithia,
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
Καταπληκτική μαμά 9-12