Μπορεί μια μαμά να είναι καταπληκτική;
talcmag.gr

katapliktiki, mama, liza, varvogli, mamayabooks, psyxologia, paidia, goneis,

Αν και θεωρώ ότι κάθε μαμά και κάθε παιδί είναι διαφορετικά όντα και δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια, πάντοτε διάβαζα και συνεχίζω να διαβάζω βιβλία σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, οδηγούς γονεϊκότητας δηλαδή, γιατί, ακόμα κι αν δεν συμφωνώ 100% ή διαφωνώ κάθετα με όσα γράφουν, μπορώ να πάρω ιδέες και κατευθυντήριες γραμμές και να «εκμεταλλευτώ» τη γνώση των ειδικών.

Πρόσφατα, ήρθαν στα χέρια μου δυο βιβλία των εκδόσεων Mamaya, γραμμένα από τη δρα Λίζα Βάρβογλη, γνωστή ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια. Πρόκειται για δυο οδηγούς με πρακτικές συμβουλές για μαμάδες και είναι χωρισμένα ανά ηλικία και αναπτυξιακή φάση. Πρόκειται για το «Καταπληκτική μαμά. Πρακτικές συμβουλές για μαμάδες με παιδιά 6-9 ετών» και το «Καταπληκτική μαμά. Πρακτικές συμβουλές για μαμάδες με παιδιά 9-12 ετών». Επειδή ανήκω και στις δυο κατηγορίες μαμάδων (στην ηλικία των παιδιών αναφέρομαι, όχι στο επίθετο που χαρακτηρίζει τη μαμά), εννοείται ότι τα διάβασα και δη απνευστί.

Πριν σας μιλήσω, όμως, για αυτά, θα σας ρωτήσω κάτι για το οποίο συχνά αναρωτιέμαι κι εγώ. Μπορεί μια μαμά να είναι καταπληκτική; Στα μάτια των παιδιών της νομίζω ότι πάντοτε είναι. Αλλά μέσα της πιθανότατα νιώθει συχνά ανεπαρκής. Ως δις μαμά έχω πιάσει εκατοντάδες φορές τον εαυτό μου να σκέφτομαι βασανιστικά αν ό,τι κάνω είναι σωστό, αν θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι άλλο, καλύτερο, ποια τραύματα αφήνει στα παιδιά μου η μια ή η άλλη μου συμπεριφορά και τέλος πάντων σπάνια, έως ποτέ, αισθάνομαι καταπληκτική. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην Ελλάδα του 2017, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είσαι καλή μητέρα, καθώς έχεις να ανταποκριθείς σε πολλαπλούς ρόλους, φόρτο εργασίας και καθήκοντα, αυξημένες προσδοκίες και οικονομικοκοινωνικές πιέσεις. Από την άλλη, είτε μας αρέσει είτε όχι, η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι ο καθρέπτης της συμπεριφοράς των γονιών του και δη της μητέρας του. Επομένως, όσο περισσότερο δυσκολεύεται μια μαμά να ανταποκριθεί στο ρόλο της αυτό, τόσα περισσότερα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει και το παιδί της.

katapliktiki, mama, liza, varvogli, mamayabooks, psyxologia, paidia, goneis,

Γιατί αυτά τα βιβλία;

Τα δυο βιβλία της δρος Βάρβογλη είναι βασισµένα σε περισσότερες από 10.000 ώρες κλινικής εµπειρίας της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε παιδιά, γονείς και ενήλικες στο νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard και σε παιδιατρικές κλινικές και σχολεία σε Ελλάδα και Αµερική. Κάτι παραπάνω θα ξέρει, λοιπόν, και λέει ότι μια μαμά μπορεί να είναι καταπληκτική! Λάβετε δε υπόψη σας ότι η ίδια η συγγραφέας είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών!

Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ στα βιβλία είναι το πόσο πρακτικά είναι αν και στην ουσία πρόκειται για επιστημονικά συγγράμματα. Τα κείμενα είναι απλά και κατανοητά και βοηθούν τη μητέρα να βελτιώσει τον τρόπο προσέγγισης του παιδιού, ώστε να του προσφέρει ό,τι χρειάζεται για να είναι σήμερα χαρούµενο και ισορροπηµένο και μελλοντικά ένας πετυχηµένος ενήλικας. Όπως εύκολα καταλαβαίνετε, το πρώτο βιβλίο αναφέρεται στα πιο συνηθισµένα θέµατα που προκύπτουν στην ανατροφή του παιδιού κατά τα πρώτα χρόνια του δηµοτικού σχολείου, ενώ το δεύτερο εστιάζει στις προκλήσεις της προεφηβείας. Η δρ Βάρβογλη έχει επιλέξει να μας παρουσιάσει, με τον ιδιαίτερο τρόπο της, τεχνικές που είναι χρήσιμες και κρίσιμες για την ανάπτυξη των παιδιών, ενώ παραθέτει και ενδεικτικά παραδείγματα. Το βασικότερο δε είναι ότι έχει μια θετική και αισιόδοξη στάση ζωής, την οποία επικοινωνεί στην αναγνώστρια από την πρώτη έως την τελευταία γραμμή των βιβλίων της. Τελειώνοντας την πρώτη ανάγνωσή τους (γιατί αδιαμφισβήτητα θα επανέρχεστε συχνά στις σελίδες τους) θα έχετε στα χείλη σας ένα μεγάλο χαμόγελο, γιατί θα έχετε εντοπίσει λάθη και εύκολους (πολύ πιο εύκολους από ό,τι νομίζατε) τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ποια είναι, λοιπόν, η καταπληκτική μαμά;

Η Λίζα Βάρβογλη πιστεύει ότι η καταπληκτική μαμά υπάρχει και γι’ αυτό φροντίζει να την ορίσει εξαρχής. Είναι εκείνη που πέρα από το να δώσει την άνευ όρων αγάπη της στο παιδί της, χρειάζεται να βάλει όρια και κανόνες, να διδάξει αξίες και να βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Η καταπληκτική μαμά διδάσκει το παιδί της πώς να συμπεριφέρεται σωστά, πώς να κάνει υπεύθυνες επιλογές, πώς να επιλέγει το θετικό και το σωστό για τον εαυτό του, πώς να αναγνωρίζει την αξία του και να πιστεύει στις δυνάμεις του και πώς να τα αξιοποιεί όλα αυτά για να επιτυγχάνει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Η καταπληκτική μαμά μαθαίνει ότι, για να προσφέρει όλα τα παραπάνω στο παιδί της, θα πρέπει επίσης να επενδύσει στον εαυτό της και να προσφέρει στην ίδια κάποια σημαντικά πράγματα. Η αυτογνωσία της, η προσωπική της ανάπτυξη, αλλά και η δική της ηρεμία και ισορροπία είναι απαραίτητα συστατικά για να είναι η ίδια καταπληκτική προς το παιδί της. Να ξέρετε δε ότι η καταπληκτική μαμά δεν γεννιέται, γίνεται!