Πώς να Σκέφτεσαι Θετικά Κάθε Μέρα

Μα πώς είναι δυνατόν να σκέφτεται κανείς θετικά κάθε μέρα, όταν υπάρχουν χίλια-δυο θέματα και εμπόδια;

Η απάντηση είναι το κλασικό «δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Ακριβώς επειδή συμβαίνουν στραβά και ανάποδα, ακριβώς επειδή υπάρχουν δυσκολίες θα πρέπει να επενδύσεις στο να σκέφτεσαι θετικά και αισιόδοξα. Γιατί, μήπως οι αρνητικές σου σκέψεις σου έλυσαν ποτέ κανένα πρόβλημα ή σου έφτιαξαν τη μέρα; Όχι βέβαια! Επενδύοντας σε θετική σκέψη, θετική διάθεση και στάση ζωής έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να περνάς καλύτερα και να είσαι πιο ευχαριστημένη από τη ζωή σου.
Η καθηγήτρια ψυχολογίας Δρ. Barbara Fredrickson και η ομάδα της με ένα έξυπνο πείραμα έδειξαν ότι οι άνθρωποι με αρνητική σκέψη και συναίσθημα σκέφτονται με πολύ περιορισμένο τρόπο– είναι σαν να «κλείνει» ο εγκέφαλός τους και να βλέπουν μόνο πολύ περιορισμένες επιλογές, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει πληθώρα.

Να πώς μπορείς να διδάξεις τον εαυτό σου να σκέφτεται θετικά σε καθημερινή βάση

Ξεκίνα με τη στάση του σώματός σου: Μάθε να κρατάς την πλάτη σου ίσια και να κάθεσαι ίσια. Με αυτό τον απλό τρόπο, το σώμα σου στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλό σου ότι «όλα καλά» και έτσι το μυαλό σου είναι πιο ανοιχτό στο να σκεφτεί θετικά.

Διάβαζε θετικό υλικό: αντί να αναλώνεσαι διαρκώς σε αρνητικά μηνύματα από τα ΜΜΕ, επίλεξε να διαβάζεις θετικά πράγματα, άρθρα αυτοβελτίωσης, συμβουλές για καλύτερη ζωή, κλπ. Ακόμα καλύτερα αν αποκτήσεις τη συνήθεια να ξεκινάς τη μέρα σου έτσι: ακολούθησε με στο Facebook ή στο Instagram για τη θετική σκέψη της ημέρας.

Θέσε τον στόχο της ημέρας: πριν σηκωθείς από το κρεβάτι, βάλε έναν στόχο για τη μέρα σου και με κλειστά μάτια φαντάσου τον εαυτό σου να κάνεις τα βήματα προς την πραγματοποίηση του και να τον εκπληρώνεις. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο «σήμερα θέλω να διαβάσω ποίηση», ή «σήμερα σκοπεύω να αισθάνομαι χαρούμενη».

Μάθε να παρατηρείς και να σημειώνεις καθημερινά τρία πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη: έτσι, αντί να γκρινιάξεις για τα όποια στραβά και ανάποδα υπάρχουν στη ζωή σου, παρατήρησε το ότι είσαι ζωντανή, ότι έχεις στέγη, έναν ωραίο καφέ στα χέρια σου, οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο που είναι θετικό και κάνει τη διαφορά στη ζωή σου. Ειδικά αν πιστεύεις ότι είναι κάτι δεδομένο, θα πρέπει να αναθεωρήσεις και να μάθεις να το εκτιμάς.

Βάλε ένα βότσαλο στην τσέπη σου: σοβαρά! Ακόμα καλύτερα αν είναι μια πέτρα που έχει νόημα και σημασία για εσένα, π.χ., αν είναι μια πετρούλα που μάζεψες από την αγαπημένη σου παραλία ή τις προηγούμενες σου διακοπές. Φύλαξε αυτή την πέτρα στην τσέπη σου, σε καθημερινή βάση. Όχι για να…λιθοβολήσεις τον εαυτό σου ή τους άλλους που σε ζορίζουν! Όταν δεις ότι ξεκινάς να κάνεις μία αρνητική σκέψη, βάλε το χέρι σου στην τσέπη και μετάφερε το βότσαλο στην άλλη τσέπη. Η βασική αρχή αυτής της ενέργειας είναι ότι με την πράξη της μετακίνησης κινητοποιείς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σου και «διαλύεις» την αρνητική σκέψη στη γέννησή της.

Μάθε να «ζεις» και να απολαμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής: ένας ωραίος καφές, μια βαθιά συζήτηση, η πρώτη γαρδένια που άνθισε στη γλάστρα, ένα αναπάντεχο μήνυμα από ένα αγαπητό πρόσωπο με το οποίο είχες χαθεί, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι μικρές, ευχάριστες στιγμές που σου δημιουργούν θετικό αίσθημα και φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη σου. Μην υποτιμάς τις μικρές στιγμές, γιατί δρουν προσθετικά και δημιουργούν θετικότητα και χαρά ζωής! Μάθε να τις αναγνωρίζεις και να τις ζεις.


Ξέρετε ότι η µέθοδος Mindfulness που διδάσκεται σε όλα τα µεγάλα πανεπιστήµια του κόσµου οδηγεί σε µείωση στεναχώριας και κατάθλιψης κατά 63% και µείωση άγχους κατά 58% στα άτομα που την εφαρμόζουν;
Στο βιβλίο μου Mindfulnes: βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου θα μάθετε πώς μπορεί να κάνει τη ζωή σας καλύτερη.

2 Comments

  1. Βεβαίως. Θα μπείτε στο http://www.mamaya.gr και θα παραγγείλετε από εκεί.
    Εναλλακτικά, καλείτε στο 210 6896875 Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00 και κάνετε παραγγελία τηλεφωνικά.
    Τέλος, ο εκδοτικός οίκος όπουεκδίδονται τα βιβλία μου συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και χοντρεμπόρους, οπότε, αν δε σας διευκολύνει κάποια από τις παραπάνω λύσεις, μπορείτε να το ζητήσετε από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Θέλεις να διαβάζεις πρώτα από όλους τα άρθρα μου; Βάλε εδώ το email σου και θα λαμβάνεις αποκλειστικά άρθρα και άλλα νέα μου.