Σταματήστε τη Γκρίνια του Παιδιού σε 10 Λεπτά

liza, varvogli, psyxologia, symvoules, paidi, katapliktiki, mama,

Είστε σε ένα πάρτι και το παιδί σας γκρινιάζει ατελείωτα και δεν ευχαριστιέται. Είστε στο πάρκο και το παιδί σας αντί να παίζει κολλάει επάνω σας και γκρινιάζει. Είστε στο σπίτι και το μόνο που φαίνεται ότι ενδιαφέρει το παιδί σας είναι να γκρινιάξει μέχρι το τέλος του κόσμου…. Τα νεύρα σας έχουν σπάσει. Δεν ευχαριστιέστε τίποτα.

Μπορεί να σταματήσει αυτή η γκρίνια;

ΝΑΙ! Αυτό που χρειάζεται είναι 10 λεπτά με τη μαγική συνταγή που σας έχω εδώ.

Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ότι είστε ένας κυματοθραύστης, φτιαγμένος από γερή πέτρα, που δέχεται το κύμα –τη γκρίνια του παιδιού-, και την αφήνει να ξεθυμάνει χωρίς συνέπειες για τον ίδιο.

Όταν το  παιδί σας γκρινιάζει τι κάνετε; Το μαλώνετε; Του φωνάζετε; Το απειλείτε ότι θα το βάλετε τιμωρία; Το αντιμετωπίζετε ψυχρά με την ελπίδα ότι η στάση σας θα το αποτρέψει από περισσότερη γκρίνια; Ξεσπάτε με νεύρα; Του μιλάτε άσχημα, το γελοιοποιείτε και το υποβιβάζετε για να ‘συνέλθει’;  Αν κάνετε κάτι από τα παραπάνω, γνωρίζετε πολύ καλά από την εμπειρία σας ότι ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δε λειτουργεί! Ακόμα και αν καταστείλει τη γκρίνια για λίγο, αυτή θα ξαναρχίσει έντονα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

παιδί που γκρινιάζει

Γιατί γκρινιάζουν τα παιδιά;

Σίγουρα όχι για να σας τη σπάσουν!

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, μία και καλή: τα παιδιά γκρινιάζουν επειδή έχουν την ανάγκη της μαμάς τους, χρειάζονται κάποια βοήθεια εκείνη τη στιγμή (ακόμα και αν αυτό δεν είναι ορατό και φανερό με την πρώτη ματιά). Χρειάζονται έναν τρόπο για να ηρεμήσουν και να αποκατασταθεί η γαλήνη και η ισορροπία μέσα τους. Και σίγουρα, καμία αρνητική μέθοδος δε πρόκειται να φέρει ηρεμία, γαλήνη, εσωτερική ισορροπία.

Τα παιδιά γκρινιάζουν επειδή έχει διακοπεί –έστω και για λίγο- η συναισθηματική σύνδεση με τη μαμά τους.

Πώς σταματάει η γκρίνια;

Πολύ απλά, με μια σφιχτή αγκαλιά! Δώστε στο παιδί σας –και στον ταλαιπωρημένο και εκνευρισμένο σας εαυτό- ένα δεκάλεπτο ήρεμης αγκαλιάς. Πιθανότατα δε χρειάζεται να πείτε κάτι, απλώς να είστε εκεί, παρούσα, αγκαλίτσα με το παιδί σας. Αν σας φαίνεται πολλή ώρα, σκεφτείτε πόση ώρα θα φάτε με τη γκρίνια και την κακή διάθεση που δημιουργεί εκείνη την ώρα αλλά και αργότερα. Αν όμως αφιερώσετε αυτό το δεκάλεπτο στο παιδί σας, τότε είναι σαν να στοχεύετε ακριβώς στη ρίζα της γκρίνιας- την ανάγκη του παιδιού για αγάπη, αποδοχή, ηρεμία και επαναφόρτιση των ψυχικών του μπαταριών.

Θα μου πείτε «μα έχω τόσα να κάνω, δεν έχω ώρα για αγκαλιές», στο οποίο προφανώς δε θα διαφωνήσω, αλλά θα ρωτήσω «και έχετε χρόνο για γκρίνια, κακή διάθεση και κακή σχέση με το παιδί σας;». Δοκιμάστε το δεκάλεπτο της αγκαλιάς και θα δείτε μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά και τη διάθεση του παιδιού σας, καθώς και στο βαθμό συνεργασίας του μαζί σας.

μητέρα αγκαλιάζει παιδί
Τα
Οφέλη της Αγκαλιάς

  1. Βοηθάτε το παιδί να ανακτήσει την ηρεμία και την εσωτερική του ηρεμία, οπότε δε χρειάζεται να γκρινιάζει.
  2. Με την ψυχική σύνδεση, την αποδοχή και την αγάπη που του δείχνετε, το παιδί μαθαίνει να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του και να βρίσκει τρόπο να ηρεμεί, κάτι που θα εσωτερικεύσει αργότερα μεγαλώνοντας και θα το πετυχαίνει μόνο του, χωρίς την παρουσία σας, επειδή εσείς του έχετε διδάξει ότι αυτό είναι εφικτό.
  3. Διδάσκετε στο παιδί ότι μπορεί να βρει ηρεμία και ψυχική ισορροπία μέσα από τη συναισθηματική σύνδεση με ένα αγαπημένο πρόσωπο και μία όμορφη σχέση, κάτι που το κρατάει και εφαρμόζει στην ενήλικη ζωή του, αντί να ψάχνει υποκατάστατα όπως το αλκοόλ ή τα τσιγάρα.
  4. Το παιδί διαχειρίζεται έτσι το άγχος του και τα αρνητικά του συναισθήματα. Αν μάλιστα κλάψει, τότε ‘αδειάζει’ συναισθηματικά από αυτό που το στεναχώρησε και μετά αισθάνεται καλύτερα.
  5. Ηρεμείτε κι εσείς μαζί με το παιδί.
  6. Η αγκαλιά αποκαθιστά τη μεταξύ σας σχέση και τονώνει τον ψυχικό σας δεσμό.
  7. Το παιδί μετά από την αγκαλιά συνεχίζει τη μέρα του όμορφα και ήρεμα.

 

Με μια σφιχτή αγκαλιά μπορείτε λοιπόν να σταματήσετε τη γκρίνια του παιδιού, να το βοηθήσετε να αποκαταστήσει την ηρεμία και την ισορροπία του και παράλληλα να νιώσετε όμορφα κι εσείς!

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα 3 βιβλία μου που κυκλοφορούν απο τις εκδόσεις mamaya απο τη νέα σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-6 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
vivlio, psyxologia, liza, varvogli, mamayabooks, aytovoithia,
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
Καταπληκτική μαμά 9-12