Τα 4 Μυστικά για να Απολαύσετε Πραγματικά Φέτος τις Γιορτές

(σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές έρευνες)

Οι γιορτές φέρνουν έναν ανεμοστρόβιλο υποχρεώσεων και τρεχαμάτων, καθώς οι περισσότεροι έχουν να αγοράσουν δώρα, να στολίσουν, να ετοιμάσουν το γιορτινό τραπέζι, να ταξιδέψουν στο πατρικό τους ή να δεχτούν συγγενείς που ταξιδεύουν για να βρεθούν μαζί τους. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες, ασθένεια, διαζύγιο, απώλεια, μοναξιά… Οι γιορτές φέρνουν λοιπόν και μεγάλο βαθμό πίεσης ή και στεναχώριας, συναισθήματα που κρύβονται, αλλά όμως υπάρχουν. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να περάσετε καλά, με ηρεμία και ομορφιά. Να τι λένε οι έρευνες ότι πρέπει να κάνετε:

1. Αφήστε στην άκρη το κινητό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σταματήστε να προσπαθείτε να οργανώσετε την επόμενη ώρα ή μέρα, ή να δείτε πώς θα περάσετε καλύτερα στη συνέχεια! Επίσης, σταματήστε να ανεβάζετε φωτογραφίες και να προσπαθείτε να συγκρίνετε αν περνάτε καλύτερα εσείς ή οι φίλοι σας. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν επικεντρώνονται στο παρόν τους, δίνουν την προσοχή τους στο τι συμβαίνει εδώ-και-τώρα και γεύονται και εκτιμούν αυτό το όμορφο που είναι η παρούσα στιγμή. Απολαύστε τη στιγμή, με τους ανθρώπους που είστε μαζί.

2. Επενδύστε σε θετικές σχέσεις.

Τις γιορτινές μέρες επιλέξτε να περάσετε χρόνο με αγαπητά σας πρόσωπα. Βρεθείτε με θετικούς ανθρώπους, αποφύγετε τους αρνητικούς ή τοξικούς συγγενείς και φίλους και αξιοποιείστε τον χρόνο σας κάνοντας ωραίες συζητήσεις με ωραίους ανθρώπους! Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ζεστές φιλικές σχέσεις είναι αυτές που μετράνε και κάνουν τη ζωή όμορφη και χαρούμενη.

3. Επικεντρωθείτε στους άλλους, αντί για τον εαυτό σας.

Όταν οι άνθρωποι επικεντρώνονται υπερβολικά στον εαυτό τους, χάνουν την ικανότητά τους να προσεγγίσουν συναισθηματικά τους άλλους, να καλλιεργήσουν φιλίες και σχέσεις που τρέφουν την ψυχή και το πνεύμα. Έτσι, φέτος μπορείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό για να αλλάξετε τη διάθεσή σας: αντί να επικεντρώνεστε και να αναλύετε το πώς αισθάνεστε, τι αδικίες σας έγιναν, κλπ., διοχετεύστε την ψυχική σας ενέργεια και προσοχή σε άλλα άτομα. Προσπαθήστε να συμβάλετε και να κάνετε τη ζωή των άλλων λίγο πιο όμορφη. Τηλεφωνήστε σε ηλικιωμένους συγγενείς, πιάστε την κουβέντα στη μοναχική γειτόνισσα και προσφέρετέ τις λίγα σπιτικά μελομακάρονα, ακούστε μια χιλιοειπωμένη ιστορία από έναν συγγενή σας, βοηθήστε στο οικογενειακό τραπέζι, κάντε κάτι που θα ομορφύνει τη μέρα κάποιου άλλου. Αυτές οι μικρές αλτρουιστικές πράξεις τελικά βοηθάνε όχι μόνο τους άλλους, αλλά και εσάς τους ίδιους να νιώσετε πιο όμορφα!

4. Μετρήστε τα δώρα σας.

Και φυσικά δεν εννοώ να μετρήσετε τα δώρα που σας πρόσφεραν φέτος! Με αυτό εννοώ να μετρήσετε και να εκτιμήσετε το κάθε είδους ‘δώρου’ που υπάρχει στη ζωή σας, και που πιθανότατα το θεωρείτε δεδομένο. Έτσι, αντί να σπαταλάτε ενέργεια στο να δείτε ποιος σας αγόρασε τι, πόσο έκανε, τι σημαίνει αυτό το δώρο, και αντί να χαλάτε τη διάθεσή σας με σκέψεις τύπου «η κουνιάδα μου μου χάρισε κατσαρόλες μάλλον γιατί θεωρεί ότι είμαι άσχετη μαγείρισσα» κοκ, επικεντρωθείτε στα υλικά, αλλά κυρίως στα μη υλικά αγαθά που έχετε -πχ., αγάπη, υγεία, φιλίες, κλπ.- και είναι τα αληθινά και σημαντικά δώρα, επειδή αυτά καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σας.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» ΕΔΩ
http://www.mamaya.gr/product/133/paidika-to-mystirio-ton-xristoygennon-

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
http://www.mamaya.gr/product/88/psyxologiaaytoboitheia-katapliktiki-mama-gia-mamades-me-paidia-6-9-eton-

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
http://www.mamaya.gr/product/97/psyxologiaaytoboitheia-katapliktiki-mama-gia-mamades-me-paidia-9-12-eton-