Τα 9 Χαρακτηριστικά της Καταπληκτικής Μαμάς…

katapliktiki, mama, mamayabooks, liza, varvogli, psyxologos, sygrafeas,



Που Αγαπάει το Παιδί της και το Βοηθάει να Γίνει Ακόμα Καλύτερο

Όλες οι μαμάδες αγαπάνε τα παιδιά τους! Αυτό το ξέρουμε. Αυτό όμως που δε γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών που κάνουν μία μαμά να είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ και έτσι να βοηθάει το παιδί της να είναι σωστό, χαρούμενο και ισορροπημένο στο παρόν και να γίνει σταδιακά ένας σωστός, χαρούμενος και ισορροπημένος ενήλικας στο μέλλον.

1. Στοργική

Η καταπληκτική μαμά είναι στοργική, δείχνει στο παιδί της την αγάπη της και εκδηλώνει τα συναισθήματά της χωρίς να φοβάται ότι έτσι θα ‘χαλάσει’ το παιδί της, θα το κάνει εξαρτημένο από την ίδια ή μαλθακό.

2. Νοιάζεται
Η καταπληκτική μαμά νοιάζεται για το παιδί της με κάθε τρόπο. Πέρα από τα συνηθισμένα, δηλαδή να το φροντίσει, να νοιαστεί για τις βασικές του ανάγκες αλλά και για πρακτικά ζητήματα, η καταπληκτική μαμά νοιάζεται για το παιδί της με βάση το τι επιθυμεί το ίδιο. Έτσι, η καταπληκτική μαμά αφουγκράζεται τις ανάγκες του παιδιού της και το βοηθάει να εξερευνήσει τον εαυτό του και τα ενδιαφέροντά του.

3. Έχει Στάση Αποδοχής
Η καταπληκτική μαμά αποδέχεται το παιδί της όπως είναι και σέβεται τη διαφορετικότητά του. Η αποδοχή αυτή είναι σε βαθύτερο επίπεδο: επιθυμεί να το κατανοήσει, να το στηρίξει, να το ενθαρρύνει, να το δει να γίνεται ο καλύτερος εαυτός του -και όχι να ωθεί προς την κατεύθυνση που η ίδια θεωρεί καλύτερη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες και επιθυμίες του παιδιού της.

katapliktiki, mama, mamayabooks, liza, varvogli, psyxologos, sygrafeas,
4. Δεν είναι υπερπροστατευτική
Ίσως η πιο συνηθισμένη μητρική στάση στην κοινωνία μας να είναι η υπερπροστατευτικότητα: η μαμά ορμάει να προστατεύσει το παιδί της και μόνο με την υπόνοια κινδύνου, πριν καν εμφανιστεί κάποιος πραγματικός κίνδυνος. Η υπερπροστατευτική μαμά όμως μπλοκάρει το παιδί της, επειδή του στέλνει το μήνυμα «εσύ δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνο σου, χρειάζεσαι εμένα για να τα βγάλεις πέρα».

5. Έχει Χιούμορ
Η καταπληκτική μαμά έχει μια χρήσιμη δόση χιούμορ: όταν ζορίζεται μπορεί να δει την αστεία πλευρά των πραγμάτων και να γελάσει, οπότε έτσι ελαφρύνεται η κατάσταση και μειώνεται η πίεση. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσει με χιούμορ κάποιες καταστάσεις και κόντρες που έχει με το παιδί της, και έτσι να βρει μια διέξοδο αντί να πνιγεί στο θυμό της.

6. Ξέρει να Βάζει και να Τηρεί Όρια
Η καταπληκτική μαμά ξέρει ότι το να λέει διαρκώς και άκριτα «ναι» μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως καλό στο παιδί της, στην πραγματικότητα όμως ούτε το παιδί το θέλει ούτε είναι εποικοδομητική στάση. Τα παιδιά αποζητούν όρια, γι’ αυτό το λόγο και τεστάρουν τους γονείς τους, για να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσουν και να σιγουρευτούν ότι οι γονείς είναι εκεί, βράχοι ακλόνητοι και εννοούν αυτό που λένε. Διατηρώντας τα όρια που βάζει, η καταπληκτική μαμά δίνει στο παιδί της ότι είναι παρούσα στη ζωή του και το βοηθάει να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και να ρυθμίζει τον εαυτό του.

7. Είναι Καλή Ακροάτρια
Η καταπληκτική μαμά δεν βάζει απλώς κανόνες, όρια και έχει διαρκώς το παιδί της στο μπλα-μπλα. Η καταπληκτική μαμά ξέρει να ακούει, με προσοχή, προσήλωση, χωρίς να διακόπτει, χωρίς να αμφισβητεί, χωρίς να κατακρίνει. Η τέχνη του να ακούει και να σέβεται την άποψη του παιδιού της –ακόμα και αν δε συμφωνεί- είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να χτίσει μια γερή σχέση με το παιδί της.

8. Μπορεί να Μπει στη Θέση του Παιδιού της
Η καταπληκτική μαμά μπορεί να δει τον κόσμο από τη θέση του παιδιού της και να συμμεριστεί τα συναισθήματα, τις αγωνίες και τα άγχη του, χωρίς να τα μειώσει λέγοντας «αυτά είναι βλακείες», επειδή βλέπει τα πράγματα από τη δική της ενήλικη σκοπιά.

9. Αποτελεί Θετικό Μοντέλο
Η καταπληκτική μαμά αποτελεί μοντέλο για το παιδί της. Δε χρειάζεται να είναι τέλεια, χρειάζεται να είναι ανθρώπινη! Η καταπληκτική μαμά έχει τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά της, φροντίζει τον εαυτό της, έχει φιλίες και -έστω και λίγο- χρόνο για τον εαυτό της. Η καταπληκτική μαμά ξέρει ότι δεν είναι τέλεια, αναγνωρίζει τα λάθη της και ζητάει συγγνώμη, προσπαθεί για το καλύτερο, πιστεύει στις δυνάμεις της και τον εαυτό της και, πάνω απ’ όλα, δείχνει με κάθε τρόπο την αγάπη της στο παιδί της!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
Δρ Λίζα
Ψυχολόγος- Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα βιβλία μου που κυκλοφορούν απο τις εκδόσεις mamaya απο τη νέα σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 1-3 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 3-6 ΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-9 ΕΤΩΝ
vivlio, psyxologia, liza, varvogli, mamayabooks, aytovoithia,
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ: ΓΙΑ ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ
Καταπληκτική μαμά 9-12