Τι θα φέρει φέτος ο Αι-Βασίλης; Οι 3 Καλύτερες Κατηγορίες Παιχνιδιών

liza, varvogli, xristougenna, symvoules, mamaya, psyxologia,Τι θα φέρει φέτος ο Αι-Βασίλης στο παιδί σας; Τα περισσότερα παιδιά έβαλαν στη λίστα τους κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, ίσως τηλέφωνο τύπου smartphone για να παίζουν παιχνίδια, ίσως παιχνίδια που είδαν να διαφημίζονται στην τηλεόραση. Είναι όμως αυτά τα καλύτερα παιχνίδια που προάγουν τη φαντασία, τη συνεργασία, τους συναισθηματικούς δεσμούς και την κίνηση;
Ξέρουμε ότι για να αναπτυχθεί σωστά ένα παιδί χρειάζεται τροφή για τη φαντασία του, επειδή έτσι ξεκλειδώνει με απλό, καθημερινό τρόπο τις διανοητικές ικανότητές του, αντιλαμβάνεται πολλά διαφορετικά πράγματα και μπορεί και δημιουργεί με το νου του νέα κατασκευάσματα; Επίσης, χρειάζεται να μάθει να συνεργάζεται, να δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς και να επικοινωνεί σωστά με τους γύρω του, κάτι που γίνεται εύκολα και άκοπα μέσα από το παιχνίδι. Τέλος, κάθε παιδί χρειάζεται άσκηση και κίνηση στη ζωή του, ώστε να έχει καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν παιχνίδια που προσφέρουν στην ανάπτυξη του παιδιού σε αυτούς τους τρεις τομείς.
Να οι τρεις βασικές κατηγορίες παιχνιδιών που θα βοηθήσουν το παιδί σας να γίνει πιο χαρούμενο, πιο έξυπνο και πιο επιτυχημένο.

1. Παιχνίδια που προάγουν τη φαντασία
Τι καλύτερο από τη φαντασία; Η φαντασία δεν είναι απαραίτητη μόνο στους καλλιτέχνες, αλλά χρειάζεται στους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες, έχει να προσφέρει κάτι στους ενήλικες και όχι μόνο στα παιδιά… Η φαντασία μας βοηθάει να βρίσκουμε λύσεις, να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες, να δημιουργούμε, να ομορφαίνουμε τη ζωή μας. Οι παρακάτω κατηγορίες σας δίνουν ιδέες για παιχνίδια που προάγουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.
Κύβοι, τουβλάκια, ή σετ που το παιδί χτίζει κάτι: και μπορεί να ξαναχρησιμοποιήσει τα τουβλάκια για πολλές διαφορετικές κατασκευές.
Υλικά ζωγραφικής, πηλοπλαστικής: για καλλιτεχνική έκφραση.
Κουκλοθέατρο ή θέατρο σκιών: που επιτρέπει στο παιδί να φτιάξει από την αρχή ως το τέλος τη δική του παράσταση.
Κούκλες ή φιγουρίνια (κουκλάκια με τα οποία παίζουν τα αγόρια): το παιδί δημιουργεί φανταστικούς κόσμους, χαρακτήρες, δράση.
Κουκλόσπιτο ή δεντρόσπιτο ή κάστρο ή κάτι ανάλογο, για αγόρια και κορίτσια: βοηθάει τα παιδιά να δημιουργήσουν φανταστικούς κόσμους, χαρακτήρες, ιστορίες με τους χαρακτήρες αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Κουζίνα με πιατικά και πλαστικά φαγητά: αγόρια και κορίτσια γίνονται σεφ, δημιουργούν τις δικές τους φανταστικές συνταγές, συνεργάζονται και μοιράζονται τις δημιουργίες τους.
Αυτοκίνητα, τρενάκια, φορτηγά, αεροπλανάκια, κλπ.: όχι τηλεκατευθυνόμενα, αλλά από αυτά που το παιδί μπορεί να βάλει σε ένα ειδικό-χαλάκι με δρόμους και σήμανση ή σε ράγες.
Στολές και Ρούχα για να πειραματιστεί με διάφορους ρόλους: ποιος είπε ότι μόνο τις απόκριες μπορεί κανείς να φοράει στολές; Δώστε στο παιδί την επιλογή να φορέσει στολές ρόμπες μάγου, καπέλα και ποδιές σεφ, ιατρικές ρόμπες, κλπ. Συνδυάστε τις στολές με τα αντίστοιχα εργαλεία/αξεσουάρ και στη στιγμή έχετε βάλει τη φαντασία του παιδιού να δουλεύει.

2. Παιχνίδια που προάγουν τη συνεργασία
Τα παιχνίδια που παίζει το παιδί με άλλους, ειδικά με τους γονείς ή άλλα μεγαλύτερα άτομα το βοηθάνε να μάθει να μοιράζεται, να ακολουθεί κανόνες, να δημιουργεί συναισθηματικό σύνδεσμο με άλλους, να διαχειρίζεται την απογοήτευση και το θυμό του, να μην τα παρατάει όταν ζορίζεται ή όταν χάνει, να συνεχίζει την προσπάθεια, κλπ. Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού δυναμώνει ο δεσμός γονιού-παιδιού, κάτι που θα χρειαστεί ιδιαίτερα στα κατοπινά χρόνια της εφηβείας.
Πολλά από τα παιχνίδια στην κατηγορία της φαντασίας επίσης προάγουν το μοίρασμα και την ενδυνάμωση της σχέσης παιδιού-γονιού, πχ παίζοντας «εστιατόριο», ζωγραφίζοντας παρέα, χτίζοντας με τουβλάκια, κλπ.

Επιτραπέζια παιχνίδια: τα παιδιά τα αγαπάνε, και τους αρέσουν ακόμα περισσότερο όταν τα παίζουν με τους γονείς ή ένα αγαπημένο τους πρόσωπο.
Παιχνίδια μοντελισμού, παζλ, κατασκευές: που απαιτούν τη συνεργασία του γονιού.
Γουόκι-τόκι
Σκηνή για παιδιά, που μπαίνει μέσα στο σπίτι (συχνά είναι ζωγραφισμένη ως παλάτι, κάστρο, κλπ).

3. Παιχνίδια που προάγουν την κίνηση και την άθληση
Τα παιδιά αγαπούν την κίνηση και τον αθλητισμό. Ενθαρρύνετέ τα να αποκτήσουν από νωρίς αυτές τις καλές συνήθειες για μια ζωή.
Μπάλα, κάθε είδους: ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ.
Παιχνίδια που απαιτούν κίνηση: όπως χούλα-χουπ, σκοινάκι, σετ για μπόουλινγκ
Τραμπολίνο εσωτερικού χώρου
Πατίνια, πατίνι, σκούτερ, σκέιτ μπορντ
Ποδήλατο

Αν αναρωτηθείτε «και αν το παιδί βαρεθεί;» θα σας απαντήσω με τα ευρήματα των πιο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών που δείχνουν ότι μία δόση βαρεμάρας στα παιδιά είναι υγιής, επειδή έτσι βάζουν το μυαλό και τη φαντασία τους να δουλέψει, προκειμένου να βγουν από την κατάσταση της βαρεμάρας τους! Δώστε λοιπόν στα παιδιά εργαλεία για να εξερευνήσουν, να φανταστούν και να δημιουργήσουν!

Σας προσκαλώ να πάτε στο http://katapliktiki.gr για άρθρα, νέα και χρήσιμες πληροφορίες.
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα στο Facebook
https://www.facebook.com/lvarvogli να κάνετε like και να συζητήσουμε!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!
Δρ Λίζα
Ψυχολόγος- Συγγραφέας